Αμερικανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 27,3 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 473.000 θανάτους

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Στον Αμερικάνικο Τύπο (ΗΠΑ) κυριαρχούν τα νέα ρεκόρ της πανδημία με 27,3 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 473.000 θανάτους.

Washington Post

Η Washington Post αναφέρει: Οι εισαγγελείς κατηγορίας ολοκληρώνουν την εργασία τους, αφού συνέδεσαν την επί μακρόν προσπάθεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπονομεύσει τις εκλογές με τις δηλώσεις του, με τον όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα λόγια των εισολέων.

Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ γνώριζε τον κίνδυνο για τον Πενς όταν τον υποτιμούσε τη στιγμή της πολιορκίας του Καπιτώλιου. Η απόφαση του αυτή, υπογραμμίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησε να αναλάβει δράση για να συγκρατήσει τους υποστηρικτές του.

Οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να διεξάγουν γρήγορα τη δεύτερη δίκη του Trump. Αυτό που μένει να χαθεί, είναι ένας πλήρης απολογισμός  για το ποια μπορεί να είναι η πιο θλιβερή μέρα για την αμερικανική δημοκρατία από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Ακόμα και όταν προσπαθεί να εφαρμόσει την ατζέντα του, με τους  βοηθούς του να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος δίνει ελάχιστη προσοχή στην υπόθεση κατηγορίας του προκατόχου του, ο Μπάιντεν δίνει προσοχή στη δίκη του Τραμπ.

Ο πρώην αξιωματούχος του FBI, Thomas Edward Caldwell, βετεράνος του Ναυτικού, είναι ο «νούμερο ένα βασικός ύποπτος» για τις ταραχές στις 6 Ιανουαρίου, καθώς οργάνωσε εκπαιδευμένους μαχητές και επικοινωνούσε με ομάδες πολιτοφυλακών, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Mike Lee , υπογράμμισε μια σημαντική σειρά γεγονότων από τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου, όπως το σημείο ότι ο Τραμπ έμεινε επικεντρωμένος στην ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς ο Πενς αντιμετώπιζε κίνδυνο, ενισχύει την προφανή ιδέα ότι το μέλημα  του πρώην προέδρου Donald Trump ήταν πολύ περισσότερο για τη δική του πολιτική τύχη.

Ο Anthony S. Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας, έδωσε έναν ελπιδοφόρο τόνο για τη διαθεσιμότητα εμβολίων τους επόμενους μήνες, προβλέποντας την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να υπάρξει «ανοιχτή περίοδος» σε δόσεις έως τον Απρίλιο.

Η διοίκηση του Μπάιντεν αγόρασε άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις από τα δύο εμβόλια, εξασφαλίζοντας επάρκεια έως τα τέλη Ιουλίου για να καλύψει όλους τους επί του παρόντος επιλέξιμους για εμβολιασμό.

Αξιωματούχοι υγείας στο D.C., Illinois και North Carolina ανακοίνωσαν τις πρώτες γνωστές περιπτώσεις της μετάλλαξης B.1.351, οι οποίες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ενώ αυτήν την εβδομάδα, περισσότερες από 30 πολιτείες έχουν αναφέρει περιπτώσεις της μετάλλαξης B.1.1.7. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας προέτρεψαν τους Αμερικανούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν δύο μάσκες ως μία από τις πολλές στρατηγικές για την καλύτερη προστασία τους από την απειλή πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κοροναϊού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν περισσότερα από 27,3 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 473.000 θανάτους. Ωστόσο, σχεδόν το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των δύο μερών εμβολίων και τα ποσοστά θανάτων και νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να μειώνονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές», ακόμη και όταν τουλάχιστον μία δοκιμή έδειξε περιορισμένη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική.


New York Times

Οι New York Times γράφουν: Οι Δημοκρατικοί που διώκουν τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισαν τον πρώην πρόεδρο ως σαφή και παρόντα κίνδυνο για την αμερικανική δημοκρατία, με «έλλειψη τύψεων» που θα μπορούσε να σπείρει βία εκ νέου, εάν του επιτρεπόταν να αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του. Προσπάθησαν να αποκαλύψουν τη ζημία που προκάλεσε η ταραχή στο Καπιτώλιο όχι μόνο στους γερουσιαστές ή τους αστυνομικούς, αλλά και στο δημοκρατικό σύστημα και στην παγκόσμια θέση της Αμερικής. Ωστόσο, πολλοί Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές φαίνονται απρόθυμοι να αποστασιοποιηθούν από τον κ. Τραμπ.  

Η διοίκηση του Μπάιντεν λέει ότι έχει πλέον εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσει κάθε Αμερικανό ενήλικα, αλλά προειδοποίησε ότι τα εμπόδια υλικοτεχνικής υποστήριξης πιθανότατα θα σήμαιναν ότι πολλοί Αμερικανοί δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το Λος Άντζελες κλείνει προσωρινά πέντε τοποθεσίες εμβολιασμού λόγω ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους μεγαλύτερους της χώρας, το Στάδιο Dodger, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για τον χειρισμό των προμηθειών και της διανομής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τα κέντρα θα κλείσουν την Παρασκευή και το Σάββατο με την προοπτική να ανοίξουν ξανά την Τρίτη ή την Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα.

Η διοίκηση της Μπάιντεν ετοιμάζεται  να προμηθεύσει με εκατομμύρια διαθέσιμες μάσκες N95 τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής που τις  χρειάζονται. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε μετάλλαξη κοραναϊού σε φυλακή των ΗΠΑ.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και που εκτίθενται στον ιό δεν χρειάζονται καραντίνα, δήλωσε την Πέμπτη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι αναθεωρημένες οδηγίες του C.D.C, που δημοσιεύθηκαν, ισχύουν μόνο για όσους εμβολιάστηκαν πριν από δύο εβδομάδες και λιγότερο από τρεις μήνες και δεν έδειξαν συμπτώματα μόλυνσης από Covid.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ ήταν πιο άρρωστος με τον Covid-19 τον Οκτώβριο απ’ ό, τι αναγνωρίστηκε δημόσια εκείνη την εποχή, με αναπνευστικό πρόβλημα που σχετίζεται με πνευμονία που προκαλείται από κορονοϊό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάστασή του.

Ο κορονoϊός έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου σε δεκάδες χώρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 83 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία για να δικαιολογήσουν την αποσιώπηση των κριτικών ή την αποτροπή οποιασδήποτε ειρηνικής συγκέντρωσης, ενώ σε τουλάχιστον 18 χώρες, στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, μπλόγκερ ή επικριτές της κυβέρνησης στην πανδημία και ότι σε τουλάχιστον 10 χώρες, αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία τις κοινωνικές αποστάσεις για να αποτρέψουν ή να διαλύσουν τις διαμαρτυρίες, επιτρέποντας όμως άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/, https://www.nytimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...