Αμερικανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση της Meng Wanzhou

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση της Meng Wanzhou, που κρατείται στον Καναδά από το 2018. Η Meng Wanzhou, οικονομική διευθύντρια της Huawei Technologies, θα επιστρέψει στην Κίνα με αντάλλαγμα την παραδοχή αδικημάτων.Η συμφωνία για την απελευθέρωση της Meng, κόρης του ιδρυτή της Huawei και μιας από τις πιο διάσημες κρατούμενες στον κόσμο, θα μπορούσε να εξομαλύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.Η Meng και η εταιρεία Huawei, κατηγορήθηκαν για δεκαετή προσπάθεια να κλέψουν εμπορικά μυστικά, να εμποδίσουν ποινική έρευνα και να αποφύγουν τις οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.Οι καναδικές αρχές την συνέλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Η απελευθέρωσή της επηρέασε τη μοίρα δύο Καναδών, του Michael Kovrig και του Michael Spavor, που φυλακίστηκαν στην Κίνα από το 2018, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέληξε στην συμφωνία της αποφυλάκισης της κα Wanzhou.

Η διευθύντρια του C.D.C. συνέστησε ενισχυτικές λήψεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους που κινδυνεύουν, παρακάμπτοντας τους συμβούλους της δικής της υπηρεσίας. Ήταν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση για τη Δρ. Rochelle Walensky, αλλά ευθυγραμμίστηκε με τις εγκρίσεις της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο για να χαιρετίσει την απόφαση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών να εγκρίνουν τις αναμνηστικές λήψεις της Pfizer για πολλούς Αμερικανούς που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση τους τουλάχιστον πριν από έξι μήνες, ενώ η διάθεση για τις ενισχυτικές λήψεις ξεκίνησε αμέσως. Σε όλες τις ΗΠΑ, οι νοσηλείες και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά περισσότεροι από 2.000 θάνατοι εξακολουθούν να αναφέρονται τις περισσότερες ημέρες.

Χιλιάδες μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Η Δευτέρα είναι η προθεσμία για να εμβολιαστούν 450.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και 145.400 εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά πολλοί δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου. Το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα της πολιτείας εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί να απολύσει χιλιάδες μέλη του προσωπικού που αρνούνται να εμβολιαστούν.Στο Μπάφαλο, ένα ιατρικό κέντρο αναστέλλει τις επιλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία και δεν δέχεται ασθενείς από εντατικές από άλλα νοσοκομεία γιατί μπορεί σύντομα να χρειαστεί να απολύσει περίπου 400 μη εμβολιασμένους υπαλλήλους.Στη Νέα Υόρκη, τα σχολεία προετοιμάζονται επίσης για έλλειψη προσωπικού εν αναμονή μιας παρόμοιας εντολής υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Μια ανασκόπηση των εκλογών του 2020 στην Αριζόνα απέτυχε να δείξει ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπατήθηκε και στην πραγματικότητα, έδειξε το αντίθετο. Ο νέος απολογισμός προέκυψε με 99 επιπλέον ψήφους για τον Πρόεδρο Μπάιντεν και 261 λιγότερες ψήφους για τον Τραμπ. Ο Μπάιντεν κέρδισε την Αριζόνα, αλλά κάτω από έντονη πίεση από τους υποστηρικτές του Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί στην Γερουσία είχαν διατάξει την καταμέτρηση εκ νέου των ψήφων στην κομητεία Maricopa, μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή που περιλαμβάνει το Φοίνιξ.

Το κόστος της ασφάλισης ορισμένων παραθαλάσσιων κατοικιών πρόκειται να εκτοξευτεί καθώς η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τα επίπεδα της θάλασσας σε όλη τη χώρα. Τα νέα ομοσπονδιακά ποσοστά ασφάλισης για τις πλημμύρες θα αναγκάσουν τους Αμερικανούς να πληρώσουν κάτι πιο κοντά στο πραγματικό κόστος του κινδύνου, το οποίο αυξάνεται καθώς υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο στόχος είναι η δικαιοσύνη και επίσης να κάνουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών να κατανοήσουν την έκταση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν και ίσως να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο έδαφος, μειώνοντας τον ανθρώπινο και οικονομικό αντίκτυπο των καταστροφών.Η νέα προσέγγιση απειλεί ιδιαίτερα τις αξίες των σπιτιών στη Φλόριντα, η οποία είναι εκτεθειμένη σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε τυφώνες. Σε ορισμένα μέρη της πολιτείας, το κόστος της ασφάλισης από πλημμύρες θα δεκαπλασιαστεί τελικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Οι Γερμανοί θα ψηφίσουν για νέα κυβέρνηση χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή. Οι Γερμανοί θα ψηφίσουν νέα κυβέρνηση στις 26 Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά από το 2005, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια. Μετά από σχεδόν 16 χρόνια στην εξουσία, η 67χρονη κ. Μέρκελ θα αφήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε έναν νέο καγκελάριο. Η πορεία της Γερμανίας από την πανδημία του κορωνοϊού, παραμένει το πιο πιεστικό ζήτημα στο εσωτερικό μέτωπο. Οι πολιτικές για το κλίμα, που έγιναν πιο επείγουσες μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες και το πράσινο είναι στο μυαλό των ψηφοφόρων.  Όποιος αναλάβει την εξουσία θα αποφασίσει πόσο θα βασιστεί στις πολιτικές της κ. Μέρκελ και πόσο θα θέσει τη χώρα σε μια νέα πορεία. Εάν το συντηρητικό της κόμμα παραμείνει στην εξουσία, πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη συνέπεια από ό,τι αν οι Σοσιαλδημοκράτες επιστρέψουν στην εξουσία, ή αν οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι γράψουν ιστορία και πάρουν την καγκελαρία για πρώτη φορά. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιδιώξουν σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια στο αναπτυσσόμενο εμπόριο της Γερμανίας με την Κίνα και τη θέση της στη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει τον αγωγό Nord Stream 2 που ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενός αγωγού που οι Πράσινοι είναι αντίθετοι. Οι γερμανικές αρχές έχουν τώρα τέσσερις μήνες για να εγκρίνουν τον αγωγό προτού να μπορέσει να ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.  Οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι για τους Πράσινους, η Annalena Baerbock, συνιδρύτρια των Πρασίνων από το 2018, από τους Χριστιανοδημοκράτες, ο Armin Laschet που ηγείται της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και είναι ο κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κράτους της Γερμανίας και ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κατεβάζουν τον Olaf Scholz, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και αντιπρόεδρο από το 2018, ο οποίος θεωρείται ο πιο έμπειρος από τους τρεις και του οποίου η δημοτικότητα αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλα κόμματα που διεκδικούν έδρες στο Κοινοβούλιο είναι το ακροαριστερό κόμμα Left Party, το AfD και οι Free Democrats της ελεύθερης αγοράς, που ελπίζουν να παίξουν ρόλο σε έναν μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό. Δεκάδες μικρότερα κόμματα, από το Αναρχικό Κόμμα Pogo έως το Κόμμα Προστασίας των Ζώων και τους Free Voters, βρίσκονται επίσης στο ψηφοδέλτιο, αλλά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5% που είναι το ποσοστό για να κερδίσουν την εκπροσώπηση στη Bundestag.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...