Αμερικανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας για δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

New York Times

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίων για ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα τέλη Μαΐου, αν και είπε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τον εμβολιασμό όλων, ενώ στο νέο χρονοδιάγραμμα του, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου, προειδοποιώντας «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη την ασφάλειά μας». Η διαδικασία γνωστοποιήθηκε αφού ο Λευκός Οίκος προέβη σε συμφωνία με τη Merck για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίου Johnson & Johnson.

Ο Λευκός Οίκος απέσυρε την υποψηφιότητα της Neera Tanden για υπεύθυνη του γραφείου προϋπολογισμού, μια ήττα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Η απόφαση ελήφθη καθώς κατέστη σαφές ότι η Tanden δεν είχε υποστήριξη για να ψηφιστεί για τη θέση από τους Δημοκρατικούς.

Με την αποτυχία της αύξησης του κατώτατου ωρομίσθιου, οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν πίεση, καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι ο αποκλεισμός αυτός, στο σχέδιο τόνωσης δεν θα επισκιάσει την επιτυχία τους.

Άνθρωποι στο Manaus της Βραζιλίας, οι οποίοι είχαν ανοσία αφού νόσησαν νωρίτερα με κορονοϊό, νόσησαν ξανά καθώς η παραλλαγή P.1 εξαπλώθηκε εκεί, σύμφωνα με τρεις μελέτες. Η έρευνα δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. 

Η Τσεχική Δημοκρατία αγωνίζεται με μια έξαρση σε νέα κρούσματα που έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της διαλυμένο ενώ αύξησε το ποσοστό θανάτων σε ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο και προκάλεσε lockdown.

Τα πιστοποιητικά εμβολίων, μια γρήγορη λύση για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού για να συνεχίσουν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες, κερδίζουν έδαφος ως τρόπος επανεκκίνησης των οικονομιών. Το Ισραήλ έχει ήδη παρουσιάσει ένα «πράσινο σήμα», ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διερευνήσουν επιλογές, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και βιομηχανίες και προορισμοί που εξαρτώνται από τον τουρισμό αναμένεται να τις απαιτήσουν. 

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τρίτη την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας για την δηλητηρίαση του Aleksei A. Navalny και ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκισή του. Οι ενέργειες μοιάζουν πολύ με εκείνες που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες και η Βρετανία τον περασμένο Οκτώβριο και επεκτάθηκαν τη Δευτέρα. Καμία από τις κυρώσεις δεν απευθύνεται συγκεκριμένα στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν ή στους ολιγάρχες της χώρας, αλλά αντ’ αυτού παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Alexander Bortnikov, διευθυντή του FSB, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτό ήταν πίσω από την επίθεση στο Ναβάλνι.

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε στοχευμένες επιθέσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν επιστρέφοντας από τη δουλειά τους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ανεβάζοντας τον αριθμό Αφγανών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν με ανησυχητικά ποσοστά από τον περασμένο χρόνο. Οι θάνατοι τους έρχονται σε μια επικίνδυνη στιγμή για το Αφγανιστάν καθώς η ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζει να μειώνεται.

Ερευνητές στο MIT έχουν επινοήσει μια τεχνική εικονικής πραγματικότητας που τους επιτρέπει να διαβάσουν ανοιγμένα παλιά γράμματα που είχαν διπλωθεί περίπλοκα και σφραγίστηκαν επιμελώς πριν ταχυδρομηθούν. Σε μια εποχή πριν από τους σφραγισμένους φακέλους, αυτή η τεχνική, που τώρα ονομάζεται κλείδωμα επιστολών, ήταν εξίσου σημαντική για την κατασκοπεία, όπως και η κρυπτογράφηση στα εισερχόμενα email σήμερα. Η Volvo Cars δήλωσε ότι θα μετατρέψει ολόκληρη τη σειρά της σε ηλεκτρικά έως το 2030, καταργώντας σταδιακά τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ταχύτερα από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors. Η αυτοκινητοβιομηχανία, με έδρα τη Σουηδία, ανήκει στην Geely Holding της Κίνας.

Washington Post

Παγκόσμια κλειστά τα σχολεία καθώς περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει το σχολείο για σχεδόν ένα χρόνο λόγω των περιορισμών. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί, αποκαλώντας τον αντίκτυπο των lockdowns ως «καταστροφικό για την εκπαίδευση». Η πλειονότητα των πληγέντων είναι σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική, σύμφωνα με τη UNICEF, η οποία προειδοποίησε ότι τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναγκαστούν σε γάμο ή παιδική εργασία. Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore, δήλωσε: «Με κάθε μέρα που περνά, τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σχολείο πάνε όλο και πιο πίσω, με τα πιο περιθωριοποιημένα να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα».

Η Neera Tanden αποσύρθηκε από υποψήφια για τον προϋπολογισμό στην πρώτη ήττα του Μπάιντεν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η επιλογή του Προέδρου Μπάιντεν να ηγηθεί του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου αντιμετώπισε αντιπολίτευση και από τα δύο κόμματα, με tweets της που απευθύνονται σε γερουσιαστές, ενώ ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να βρει μια θέση για αυτήν στη διοίκηση.

Ο διευθυντής του FBI,  Christopher A. Wray, αναφέρει ότι η εγχώρια τρομοκρατία έκανε «μεταστάσεις» σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ υπερασπίστηκε τον χειρισμό πληροφοριών του γραφείου του πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Μια βόμβα εξεράγη έξω από μια ολλανδική εγκατάσταση δοκιμών για τον ιό λίγο πριν ανοίξει, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς. Είναι η δεύτερη φορά που μια τέτοια εγκατάσταση δέχτηκε επίθεση στις Κάτω Χώρες ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας για τους περιορισμούς. Η εντολή του κυβερνήτη Abbott του Τέξας να άρει την απαίτηση της χρήσης μάσκας από το κράτος και οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις, προκάλεσαν έντονη κριτική από ειδικούς και αξιωματούχους που το χαρακτήριζαν πρόωρο.

Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ προέτρεψε τους Καθολικούς να αποφύγουν το εμβόλιο Johnson & Johnson επειδή χρησιμοποίησαν κύτταρα που προέρχονται από αμβλώσεις πριν από δεκαετίες.

Η Βραζιλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε μία μέρα με 1.641 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας με περίπου 1.541 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...