Αμερικανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τη βάση Bagram στην αφγανική κυβέρνηση

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τη Bagram, τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση, στην αφγανική κυβέρνηση, καθώς πλησιάζει η πλήρης απόσυρση των στρατευμάτων, ανέφεραν αξιωματούχοι σήμερα Παρασκευή, τερματίζοντας σχεδόν δύο δεκαετίες κατά τις οποίες οι Αμερικανοί παρέμεναν σε εμπόλεμη κατάσταση εκεί. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς δημόσια τελετή, τα αμερικανικά στρατεύματα έφυγαν από τη βάση την Πέμπτη το βράδυ, δήλωσαν από κοινού αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν. Ο αφγανικός στρατός «θα προστατεύσει τη βάση και θα την χρησιμοποιήσει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Fawad Aman, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν. Το κλείσιμο του Bagram, σύμβολο της δαπανηρής περιπέτειας της Αμερικής στο Αφγανιστάν, έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, που εισήλθαν στη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι ΗΠΑ θα αφήσουν δύναμη 650 ατόμων για να προστατεύσουν την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα της χώρας. Η αναχώρηση έρχεται σε μια επικίνδυνη στιγμή για το Αφγανιστάν. Εκτιμήσεις πληροφοριών των ΗΠΑ προβλέπουν ότι η αφγανική κυβέρνηση θα μπορούσε να πέσει στους αντιπάλους της, τους Ταλιμπάν, σε μόλις έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των Αμερικανών. Το αεροδρόμιο Bagram χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τη Σοβιετική Ένωση και έγινε ζωτικός στρατιωτικός κόμβος κατά τη δεκαετή κατοχή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Το 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες κληρονόμησαν ερείπια στην τοποθεσία Bagram, μετά από χρόνια πολέμου που ακολούθησαν τη σοβιετική απόσυρση. Μέχρι το 2011, στο απόγειο του πολέμου, η βάση είχε μετατραπεί σε μια μικρή πόλη, με δύο αυτοκινητόδρομους, δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, καταστήματα και μια στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ που έγινε διαβόητη για τη χρήση της ως μυστικής τοποθεσίας της C.I.A.

Ο Οργανισμός Τραμπ κατηγορείται για φορολογικά εγκλήματα. Η οικογενειακή επιχείρηση ακινήτων που εκτίναξε την περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ στα ύψη, κατηγορήθηκε την Πέμπτη για την εφαρμογή ενός 15ετούς προγράμματος φορολογικής απάτης. Οι κατηγορίες ανοίγουν μια επιθετική νέα φάση σε μια μακροχρόνια ποινική έρευνα για τον πρώην πρόεδρο και την εταιρεία του.Ενώ ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος δεν κατηγορήθηκε, εν τούτοις ο επί σειρά ετών επικεφαλής οικονομικός διευθυντής του, Allen Weisselberg, παραδόθηκε στις αρχές. Κατηγορείται για αποφυγή φόρων εισοδήματος 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων και αντιμετωπίζει μεγάλες κατηγορίες, όπως φορολογική απάτη και άλλα.Οι κατηγορίες απορρέουν από τη συνεχιζόμενη έρευνα του εισαγγελέα  του Μανχάταν για τις επιχειρηματικές πρακτικές του Τραμπ και της εταιρείας του. Οι εισαγγελείς εξέτασαν εάν ο Τραμπ και ο Οργανισμός Τραμπ χρησιμοποιούσαν αξίες ιδιοκτησίας για να λάβουν δάνεια και φορολογικά οφέλη, μεταξύ άλλων πιθανών οικονομικών εγκλημάτων.

Οι ψηφιακές κάρτες εμβολίων τέθηκαν σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας στους κατοίκους των κρατών μελών να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα. Ωστόσο, υπήρξε διαφωνία για το ποια εμβόλια πληρούν τις προϋποθέσεις, καταλήγοντας σε αυτά που κατασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca  ενώ δόθηκαν διευκρινήσεις για το πώς θα χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά. Υπάρχουν ωστόσο ήδη ασυμφωνίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το σύστημα, με ορισμένες χώρες να απαγορεύουν την πρόσβαση των αεροπορικών εταιρειών στις κάρτες εμβολίων εξαιτίας του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Εν τω μεταξύ ένα μήνα μετά το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στους τουρίστες, τα περιστατικά κορονοϊού στη χώρα έφτασαν σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών, ειδικά από τις ΗΠΑ, συνέχισε να αυξάνεται. Αλλά στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναφέρει τις νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τουριστικών κέντρων – καθώς παλεύει να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta. Ανώτατο στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας Air France-KLM κάλεσε τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσής της.

Παγκόσμια υποστήριξη για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο. Συνολικά 130 κράτη έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο στο οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν φορολογικούς συντελεστές τουλάχιστον 15% όπου και αν λειτουργούν. Το σχέδιο θα αποφέρει 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.Το εννοιολογικό πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης κανόνες που θα αναγκάζουν τις Big Tech εταιρείες και άλλες παγκόσμιες επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους σε χώρες όπου πωλούνται τα αγαθά ή οι υπηρεσίες τους, ακόμη και αν δεν έχουν φυσική παρουσία εκεί.Παρά την προηγούμενη επιφύλαξή τους, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία είναι μεταξύ των υπογραφόντων. Ορισμένοι μεγάλοι φορολογικοί παράδεισοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και ορισμένων χωρών της Καραϊβικής, δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητά της.Η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει στις μικρές χώρες να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται με μεγάλες χώρες για να αντισταθμίσουν την απώλεια οποιουδήποτε φορολογικού πλεονεκτήματος.«Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η παγκόσμια οικονομία ώστε να είναι πιο δίκαιη για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Η Κίνα γιόρτασε χθες την 100ή επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Xi Jinping, ηγέτης της χώρας, έβγαλε ομιλία στην οποία δήλωσε ότι η άνοδος της Κίνας είναι ασταμάτητη, καθώς ένα πλήθος 70.000 ανθρώπων κυμάτιζε σημαίες, τραγουδούσε και πανηγύριζε μαζί του. Η εκδήλωση οργανώθηκε για να εκφράσει την άνεση ενός  ισχυρού  έθνους, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αγωνίζεται με την πανδημία. «Ο Κινέζικος λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ στις ξένες δυνάμεις να μας εκφοβίσουν, να μας καταπιέσουν ή να μας υποδουλώσουν», είπε ο Xi, με ντυμένος με μια στολή όπως του Μάο. “Όποιος τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να το κάνει θα σπάσει το κεφάλι του και θα χύσει το αίμα του στο Σινικό Τείχος που είναι ατσάλινα χτισμένο από τη σάρκα και το αίμα 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων”. Η μακροζωία του κόμματος έχει εκπλήξει τους επικριτές της και όπως αναφέρει ο Economist, καμία άλλη δικτατορία δεν έχει μεταμορφωθεί τόσο πολύ, από την κρίση πείνας στην εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η οικονομική ανάπτυξη και η απότομη μείωση της αγροτικής φτώχειας σε πολλά μέρη, περισσότερο από την ιδεολογία, έχουν κερδίσει τις καρδιές πολλών πολιτών. Αλλά ορισμένα μέλη του κόμματος αναρωτιούνται αν ο Xi κάνει αρκετά για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, ενώ ανησυχούν επίσης καθώς έχει καταργήσει τους ελέγχους, που εισήχθησαν από τον Deng Xiaoping, οι οποίοι βοήθησαν το κόμμα να αποφύγει ενοχλητικά λάθη και άφησε την οικονομία να ακμάσει.

Η «τελευταία περιοχή πάγου» της Αρκτικής μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτική στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τον περασμένο Αύγουστο, οι επιστήμονες με ένα παγοθραυστικό πέρα ​​από τον Αρκτικό Ωκεανό σε μια ετήσια ερευνητική αποστολή αποφάσισαν να παρακάμψουν τον Βόρειο Πόλο, οπότε χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να βρουν μια διαδρομή όπου η συγκέντρωση του θαλάσσιου πάγου ήταν αρκετά χαμηλή ώστε το παγοθραυστικό, το Polarstern, να περάσει εύκολα. Το βρήκαν σε ένα ανέλπιστο μέρος, τη θάλασσα Wandel, βόρεια της Γροιλανδίας.«Αυτή η περιοχή ήταν γεμάτη από αυτόν τον παλιό, παχύ θαλάσσιο πάγο», δήλωσε η Melinda Webster, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας .Αντ’ αυτού, ο πάγος ήταν λεπτός και υπήρχαν άφθονες ανοιχτές επιφάνειες στο νερό, δείχνοντας ότι οι συνθήκες στη θάλασσα Wandel ήταν πολύ διαφορετικές το περασμένο καλοκαίρι. Το όλο και πιο θερμό κλίμα της Αρκτικής έλιωσε τον πάγο, λένε, ενώ μια ασυνήθιστη αλλαγή στους ανέμους έβγαλε μεγάλο μέρος τους από τη θάλασσα.Τα ευρήματα δείχνουν  ανησυχητικές επιπτώσεις στη θάλασσα Wandel και στα κοντινά ύδατα βόρεια του Καναδά, μια περιοχή που συχνά αναφέρεται ως «η τελευταία περιοχή πάγου,  καθώς η υπερθέρμανση προκαλεί τον υπόλοιπο Αρκτικό Ωκεανό να γίνει μια περιοχή χωρίς πάγο τα καλοκαίρια, ίσως τις επόμενες δεκαετίες με κίνδυνο να μην μπορεί να παρέχει καταφύγιο σε πολικές αρκούδες και άλλα άγρια ​​ζώα της Αρκτικής που εξαρτώνται από τον θαλάσσιο πάγο.

Εκατοντάδες πιστεύεται ότι είναι νεκροί εξαιτίας του καύσωνα παρά τις προσπάθειες για βοήθεια. Καθώς οι προβλέψεις προειδοποιούσαν για ένα ρεκόρ κύματος θερμότητας στον βορειοδυτικό και δυτικό Καναδά το περασμένο Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι δημιούργησαν κέντρα με κλιματισμό, διένεμαν νερό στους άστεγους και έλαβαν άλλα μέτρα. Ωστόσο, πιστεύεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν αυτές τις μέρες, ενώ πολλοί από τους νεκρούς βρέθηκαν μόνοι, σε σπίτια χωρίς κλιματισμό ή ανεμιστήρες και μερικοί από αυτούς ήταν ηλικιωμένοι, ένας εξ αυτών ηλικίας 97ετών. Η προειδοποίηση παραμένει σε ισχύ για τμήματα του εσωτερικού Βορειοδυτικά και δυτικά του Καναδά. Ο αριθμός των νεκρών μόνο στο Όρεγκον έφτασε στους 79, την Πέμπτη, με τους περισσότερους στην κομητεία Multnomah, η οποία περιλαμβάνει το Πόρτλαντ. Στον Καναδά, η επικεφαλής της Βρετανικής Κολομβίας, Lisa Lapointe, δήλωσε ότι το γραφείο της έλαβε αναφορές για τουλάχιστον 486 «ξαφνικούς και απροσδόκητους θανάτους» μεταξύ Παρασκευής και Τετάρτης ενώ συνήθως, είπε ότι περίπου 165 άτομα πεθαίνουν στην επαρχία σε μια συνηθισμένη  περίοδο πέντε ημερών, τονίζοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα πόσοι από τους  θανάτους σχετίζονται με τον καύσωνα, αλλά είναι πιθανό ότι αυτή είναι η αιτία πίσω από τους περισσότερους θανάτους. Οι κρατικές αρχές της Ουάσιγκτον έχουν συνδέσει περισσότερους από 20 θανάτους με τη ζέστη, αλλά δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός ήταν πιθανό να αυξηθεί. Το κύμα θερμότητας αυτής της εβδομάδας προκλήθηκε από αυτό που οι μετεωρολόγοι περιέγραψαν ως θόλο υψηλής πίεσης στα βορειοδυτικά και επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, γεγονός που καθιστά τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα πιο πιθανά και πιο έντονα.

Πηγές: https://www.washingtonpost.com/ https://nypost.com/ https://apnews.com/ https://www.nytimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...