Αμερικανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ πλησιάζουν τους 700.000 θανάτους από τον κορονοϊό, μετά τη χορήγηση εμβολίων – Ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν τους 700.000 θανάτους από τον κορονοϊό, μήνες αφότου τα εμβόλια έγιναν ευρέως διαθέσιμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών που πέθαναν τους τελευταίους μήνες, περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ προσέφεραν ευρεία πρόσβαση στα εμβόλια, δεν ήταν εμβολιασμένοι. Οι τελευταίοι θάνατοι παρουσιάζονται στο Νότο και υπήρχαν περισσότερα νεαρά θύματα από οποιοδήποτε άλλο σημείο της πανδημίας. Κάθε ηλικιακή ομάδα κάτω των 55 ετών είδε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την πανδημία αυτόν τον Αύγουστο.Η νέα και ανησυχητική αύξηση των θανάτων αυτό το καλοκαίρι, όταν εξαπλωνόταν η μετάλλαξη Delta, σημαίνει ότι η πανδημία έχει γίνει η πιο θανατηφόρα στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τον απολογισμό της πανδημίας της γρίπης του 1918 και του 1919, που σκότωσε περίπου 675.000 ανθρώπους.Οι θάνατοι που ακολούθησαν τη μεγάλη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ήταν «απολύτως περιττοί». Οι θάνατοι παγκοσμίως από τον COVID-19 έφτασαν τα 5 εκατομμύρια καθώς η μετάλλαξη Delta σαρώνει τον κόσμο, με τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους να εκτίθενται ιδιαίτερα στο στέλεχος Δέλτα. Η μετάλλαξη έχει αποκαλύψει τις μεγάλες ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ πλούσιων και φτωχών εθνών και το αποτέλεσμα της διστακτικότητας των εμβολίων σε ορισμένα δυτικά έθνη. Περισσότεροι από τους μισούς παγκόσμιους θανάτους που αναφέρθηκαν κατά μέσο όρο επτά ημερών ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία. Ενώ χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τον COVID-19 στα 2,5 εκατομμύρια, οι επόμενοι 2,5 εκατομμύρια θάνατοι καταγράφηκαν σε λιγότερο από οκτώ μήνες. Κατά μέσο όρο 8.000 θάνατοι αναφέρθηκαν καθημερινά σε όλο τον κόσμο την τελευταία εβδομάδα, ή περίπου πέντε θάνατοι κάθε λεπτό. Ωστόσο, το παγκόσμιο ποσοστό θανάτων επιβραδύνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πάνω από τον μισό κόσμο δεν έχει λάβει ακόμη ούτε μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το Our World in Data. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι το πρόγραμμα διανομής COVAX θα διανέμει, για πρώτη φορά, εμβόλια μόνο σε χώρες με το χαμηλότερο επίπεδο κάλυψης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο, αφού οι κομματικές παρατάξεις δεν κατάφεραν να σπάσουν το χάος για το νομοσχέδιο υποδομής. Η συνάντηση στο Καπιτώλιο έγινε λίγες μέρες μετά τη διαμάχη μεταξύ φιλελεύθερων και μετριοπαθών φατριών στο κόμμα. Η διαμάχη κορυφώθηκε χθες το βράδυ με την απόφαση των ηγετών των Δημοκρατικών να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη ψηφοφορία για ένα πακέτο υποδομών αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων λόγω του προοδευτικού αποκλεισμού.«Δεν έχει σημασία αν είναι σε έξι λεπτά, έξι ημέρες ή έξι εβδομάδες», είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση. «Θα τα καταφέρουμε».Οι φιλελεύθεροι νομοθέτες μπλοκάρουν το νομοσχέδιο επειδή δύο κεντρώοι γερουσιαστές, ο Kyrsten Sinema και ο Joe Manchin, αντιτίθενται στις φιλοδοξίες του ευρύτερου νομοσχεδίου κοινωνικής πολιτικής. Ο Sinema επέστρεψε στην Αριζόνα.Η ομιλήτρια Nancy Pelosi δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει ψήφιση της νομοθεσίας πριν επιτευχθεί ευρύτερη συμφωνία για την υπόλοιπη ατζέντα του Μπάιντεν.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών καθώς συνεχίζονται τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο δείκτης τιμών της Federal Reserve, αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο. Αυτό ξεπέρασε την τιμή του Ιουλίου του 4,2%, ένα ακόμη υψηλό τριών δεκαετιών. Αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν αυτές τις τάσεις καθώς σκέφτονται πότε να καταργήσουν την οικονομική υποστήριξη που παρείχε η κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ο υψηλότερος σε 13 χρόνια.

Η Καλιφόρνια σχεδιάζει να κάνει υποχρεωτικά τα εμβόλια κατά του Covid για μαθητές ήδη από το επόμενο φθινόπωρο, η πρώτη πολιτεία που κάνει ένα τέτοιο βήμα. Η εντολή για δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα ξεκινήσει σταδιακά, αρχικά από την 7η έως τη 12η  τάξη, και στη συνέχεια το νηπιαγωγείο έως την 6η,  αφού ο F.D.A. χορηγήσει πλήρη έγκριση στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα. Αρκετές από τις μεγαλύτερες σχολικές περιφέρειες της πολιτείας έχουν ήδη ψηφίσει για την ανάγκη εμβολιασμών για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές.

Η πορτογαλική εκστρατεία για το εμβόλιο Covid ήταν τόσο επιτυχημένη που ουσιαστικά δεν έμεινε κανείς να εμβολιαστεί. Περίπου το 98% των επιλεγμένων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Πρόκειται για μια ξαφνική ανατροπή από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το πρόγραμμα εμβολίων ήταν σε αδιέξοδο.Για την διαχείριση της διαδικασίας, η κυβέρνηση στράφηκε στον Αντιπλοίαρχο Henrique Gouveia e Melo, πρώην διοικητή υποβρυχίων. Το κλειδί για την επιτυχία του ήταν ότι αντιμετώπισε την πανδημία σαν έναν πόλεμο και κρατήστε την πολιτική μακριά από αυτόν. Εν τω μεταξύ, ηΑυστραλία αρχίζει να ανοίγει ξανά, καθώς σχεδιάζει να άρει τις απαγορεύσεις της για διεθνή ταξίδια τον Νοέμβριο, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και μόνιμους κατοίκους να διασχίσουν τα σύνορα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, ενώ οι ξένοι τουρίστες δεν θα μπορούν να την επισκεφθούν αμέσως.

Η National League Ποδοσφαίρου Γυναικών ακύρωσε πέντε αγώνες εν μέσω σκανδάλου κακής συμπεριφοράς στο οποίο αρκετοί προπονητές κατηγορήθηκαν για κακοποίηση παικτριών. Το πρωτάθλημα, το οποίο αντιμετώπισε κατηγορίες ότι έχει κάνει ελάχιστα για να προστατεύσει τους αθλητές του, ανακοίνωσε τις ακυρώσεις σε μια σύντομη δήλωση που ανέφερε ότι “η σοβαρότητα των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας” έκανε αδύνατο να ζητήσει από τις ομάδες της να παίξουν. Δύο προπονητές που κατηγορούνται για καταχρηστική συμπεριφορά απολύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ο τρίτος απολύθηκε για απροσδιόριστο παράπτωμα τον Αύγουστο και ο τέταρτος αφέθηκε να αποχωρήσει από τον σύλλογό του αφού οι παίκτριες παραπονέθηκαν για τον τρόπο που μίλησε και για παίκτριες. Οι ακυρώσεις οδηγούνται υπό την πίεση του σωματείου των παικτών και την οργή του κοινού από αστέρια όπως η Megan Rapinoe, ο Alex Morgan και δεκάδες άλλοι.

Βέρες από τον Fabergé. Μία Γαλλική τιάρα. Ένας αυτοκρατορικός αετός κεντημένος στο πέπλο. Οι Ρομανόφ επέστρεψαν στη Ρωσία και έκαναν γάμο για να το αποδείξουν. Πάνω από 100 χρόνια μετά τη δολοφονία του τελευταίου τσάρου και της τσαρίνας μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, μια ομάδα ευγενών οικογενειών της Ευρώπης συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει τον πρώτο βασιλικό γάμο της Ρωσίας περισσότερο από έναν αιώνα μετά. Ο Μεγάλος Δούκας Γεώργιος Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ, 40 ετών, απόγονος του ρωσικού αυτοκρατορικού θρόνου, παντρεύτηκε την Ιταλίδα σύντροφό του, Ρεμπέκα Μπεταρίνι, 39 ετών. Οι Ρομάνοφ δεν είναι οι μόνοι βασιλικοί που είναι στα πρωτοσέλιδα, καθώς και η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας θα παντρευτεί τον φίλο της από το κολέγιο, έναν απλό πολίτη, στις 26 Οκτωβρίου μετά από έναν μακρύ και δύσκολο αρραβώνα. Την Παρασκευή, το πρακτορείο που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της βασιλικής οικογένειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η πριγκίπισσα, η 29χρονη ανιψιά του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, θα παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της, Kei Komuro. Το ζευγάρι, ήταν αρραβωνιασμένο από το 2017, αλλά το να φτάσει στην εκκλησία σήμαινε έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και σκληρά δημόσια σχόλια για την ικανότητα του κ. Komuro να είναι σύζυγος μιας αυτοκρατορικής κόρης. Ο Kei Komuro ήταν ήδη μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά όταν προσγειώθηκε στο Τόκιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του γάμου προκάλεσε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης – λόγω της αλογοουράς του. Η πίεση στο ζευγάρι ήταν τόσο έντονη που η πριγκίπισσα διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες, ανέφερε ο ιαπωνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, NHK.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://people.com/, https://www.huffpost.com/, https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...