Αμερικανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ υστερούν στον εμβολιασμό μεταξύ των G-7 – Το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ήδη στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

Οι ΗΠΑ υστερούν στον εμβολιασμό. Από την Πέμπτη, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της G-7, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό, ακριβώς πίσω από την Ιαπωνία. Περίπου το 62,16 % των Ιαπώνων ήταν τουλάχιστον εν μέρει εμβολιασμένοι, έναντι 61,94 %  των Αμερικανών, ενώ ο Καναδάς προηγείται στην κατάταξη.Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την περασμένη εβδομάδα υποχρεωτικό εμβολιασμό, που καλύπτει περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πολλών άλλων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες αντέδρασαν στις εντολές, χαρακτηρίζοντάς  τις «τρομακτικές», παρόλο που πολλές από τις πολιτείες τους έχουν μερικές από τις αυστηρότερες απαιτήσεις εμβολιασμού για τα παιδιά.Οι υπηρεσίες που απαιτούσαν εμβόλια πριν από την εντολή του Μπάιντεν είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Από τότε που το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί, για παράδειγμα, το ποσοστό των στρατιωτικών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση αυξήθηκε στο 83% από 76%.

Περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου από εκείνους που σκοτώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως παραδέχθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων. Υπήρξαν 2.996 θύματα που σκοτώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ομοσπονδιακές στατιστικές δείχνουν ότι 3.311 άτομα που εγγράφηκαν στο Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου του CDC έχουν πεθάνει, αν και η υπηρεσία δεν αναφέρει ακριβή αιτία θανάτου. Το Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων (VCF)  δήλωσε ότι έχει λάβει σχεδόν 3.900 αιτήσεις για θανάτους που σχετίζονται με ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου. Το VCF έχει χορηγήσει αποζημίωση 8,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιζώντες και οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνει μια «αρκετά σημαντική αύξηση» των αιτήσεων που υπέβαλαν επιζώντες τα τελευταία χρόνια, 48% των οποίων έχουν καρκίνο. Περίπου 10.000 άτομα στην έκτακτη ανάγκη και πολίτες βασίζονται στο VCF για να καλύψουν το κόστος των σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την έκθεση σε τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο νόμος για την αποζημίωση των θυμάτων επεκτάθηκε οριστικά το 2019 αφού ο συνταξιούχος αστυνομικός, Luis Alvarez έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία πριν το Κογκρέσο πιέσει για την κίνηση. Το FDNY ήταν μακράν ο πρώτος οργανισμός που επλήγη περισσότερο από την 11η Σεπτεμβρίου, με 343 μέλη να σκοτώνονται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και 253 αργότερα να πεθαίνουν από ασθένειες, σύμφωνα με τους ηγέτες των συνδικάτων και δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της καθυστέρησης για ορισμένους καρκίνους. Εκτιμάται ότι 4.000 έως 5.000 επιζώντες που εκτέθηκαν σε μολυσματικούς παράγοντες στην τοποθεσία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έχουν ήδη πεθάνει.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri εμφανίστηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε το Σάββατο, στην 20η επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον φημολογούμενο θάνατό του. Η διευθύντρια, Rita Katz, του αμερικανικού SITE Intelligence Group, το οποίο παρακολουθεί τζιχαντιστικές ομάδες στο διαδίκτυο, έγραψε στο Twitter σχετικά με την ύπαρξη του βίντεο, διάρκειας 60 λεπτών, ότι ο Zawahiri έκανε σχόλια για γεγονότα που συνέβησαν μετά τη φήμη ότι πέθανε.Το βίντεο είχε τίτλο «Η Ιερουσαλήμ δεν θα γίνει Ιουδαϊκή» και κυκλοφόρησε από το As Sahab Media, το προπαγανδιστικό σκέλος της τρομοκρατικής ομάδας. Ο Zawahiri αναφέρθηκε σε επιδρομή σε ρωσική στρατιωτική βάση από την οργάνωση Hurras al-Deen της Συρίας, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και η οποία είπε ότι πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου, αφού άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για τον θάνατό του τον Νοέμβριο, ενώ συζητούσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ο Zawahiri δεν αναφέρει τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και η συζήτησή του για την” έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν “θα μπορούσε να ειπωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 με τη Συμφωνία της Ντόχα”, είπε η Katz, αναφερόμενη στη συμφωνία που έγινε πέρυσι για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Θα μπορούσε να είναι ακόμα νεκρός, από τα μέσα ή μετά τον Ιανουάριο του 2021, όμως οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής καμία απόδειξη ότι ο Zawahiri είναι νεκρός, αφήνοντας το ερώτημα στον αέρα».

Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί στα σχολεία της περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές σήμερα Δευτέρα, πολλοί από τους οποίους επιστρέφουν για πρώτη φορά σε αυτά  μετά από 18 μήνες. Οι εμπειρίες των περιοχών που έχουν ήδη ανοίξει εν μέσω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Delta παρέχουν ενδείξεις για το τι να περιμένουμε. Μερικά σχολεία έχουν εμφανίσει εστίες και έπρεπε να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή σε καραντίνα. Άλλα πειραματίζονται με νέα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Τα σχολεία σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού τείνουν να πηγαίνουν σχετικά καλά, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη Νέα Υόρκη, όπου το 70%  του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, αν και τα ποσοστά ποικίλλουν σημαντικά ανά γειτονιά. Αντίθετα, στο Μισισιπή, που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα, σημειώθηκαν 69 κρούσματα στα σχολεία τις πρώτες εβδομάδες μαθημάτων. Σε μια σχολική περιοχή στο Αρκάνσας, όπου επίσης έχουν καθυστερήσει οι εμβολιασμοί, περισσότεροι από 800 μαθητές και το προσωπικό τέθηκαν σε καραντίνα λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία. Στο Κεντάκι, όπου το 58% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, τουλάχιστον 31 σχολικές περιφέρειες έχουν κλείσει προσωρινά. Η κομητεία Maricopa της Αριζόνα, όπου το 55% του επιλέξιμου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένος, είχε 40 εστίες σε σχολεία της, τις πρώτες εβδομάδες. Σε εθνικό επίπεδο, τα σχολεία επένδυσαν πολύ σε διαχωριστικά από πλεξιγκλάς για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και πιστεύεται ότι μπορεί ακόμη και να αυξήσουν την εξάπλωση επειδή εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα.

Περισσότεροι από 150 Ισραηλινοί που είναι ύποπτοι για χρήση πλαστών αρνητικών αποτελεσμάτων τεστ κορωνοϊού για την επιβίβαση σε πτήσεις προς το Ισραήλ μετά από προσκύνημα στο Ομάν της Ουκρανίας, κλήθηκαν για ανάκριση από την ισραηλινή αστυνομία σύμφωνα με μια αυστηρή, νέα κυβερνητική οδηγία. Οι παραβάτες θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για απάτη, πλαστογραφία και εξάπλωση ασθενειών, προειδοποίησε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, ποινικά αδικήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια. Περίπου 25.000 έως 30.000 Ισραηλινοί, ταξίδεψαν στο Ούμαν για να γιορτάσουν την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι δεκάδες από αυτούς είχαν επιστρέψει στο Ισραήλ μολυσμένοι από τον ιό, παρά το γεγονός ότι έφεραν έγγραφα που έδειχναν ότι ήταν αρνητικοί, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού, Naftali Bennett, ανέφερε ότι θα ληφθούν σοβαρά μέτρα εναντίον των παραβατών. Ο Δρ. Sharon Alroy-Preis, ανώτερος αξιωματούχος στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, δήλωσε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 1.500 επαληθευμένα κρούσματα μεταξύ των περισσότερων από 17.000 προσκυνητών που επέστρεψαν από την Ουκρανία την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας δήλωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 154 από τις πρόσφατες αφίξεις κλήθηκαν από την αστυνομία για ανάκριση μετά το τέλος της 10ήμερης περιόδου καραντίνας στο σπίτι. Το πρόβλημα, είπε ο Δρ Alroy-Preis, ήταν ότι ορισμένοι που βρέθηκαν θετικοί σε δύο περιοχές στην Ουκρανία, «έκρυψαν» τα αποτελέσματά τους και απέκτησαν πλαστά αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR. Μερικοί από αυτούς τους ταξιδιώτες, είπε, ακύρωσαν τις απευθείας πτήσεις τους πίσω στο Ισραήλ, γνωρίζοντας ότι θα είχαν δοθεί τα ονόματά τους στις αεροπορικές εταιρείες. Αντ’ αυτού, έφτασαν στο Ισραήλ μέσω ενδιάμεσων πτήσεων. Όμως, τα ονόματα όλων όσων βρέθηκαν θετικοί αρχικά, ήταν επίσης γνωστά στις ισραηλινές μεταναστευτικές αρχές, επιτρέποντας την αναγνώριση αυτών των ταξιδιωτών κατά την άφιξη. Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ δεν βασίζεται σε τεστ που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και όποιος προσγειώνεται στο Ισραήλ κάνει τεστ πριν φύγει από το αεροδρόμιο.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ήδη στο Αφγανιστάν, ακριβώς τη στιγμή που το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του έθνους, που ενισχύθηκε από τη βοήθεια πολλών άλλων χωρών, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς τα κρούσματα Covid αυξάνονται ξανά.Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες οργανώσεις πάγωσαν 600 εκατομμύρια δολάρια σε υγειονομική βοήθεια.Η κυβέρνηση Μπάιντεν, επίσης, παλεύει με το πώς να διανείμει χρήματα δωρητών σε μια χώρα που τώρα διοικείται από αρκετούς ηγέτες των Ταλιμπάν τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες.Εάν η χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν αποκατασταθεί γρήγορα, μπορεί να προκύψει μια έξοδος των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι παρέμειναν στη δουλειά παρά τους σημαντικούς προσωπικούς κινδύνους και ήδη δεν πληρώνονται εδώ και μήνες. Μαζί με την απώλεια προμηθειών, η διακοπή θα τερματίσει ουσιαστικά τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε 31 από τις 34 επαρχίες του έθνους, λένε ανθρωπιστικές ομάδες. Αν υποθέσουμε ότι η κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης μειώνεται στο μισό λόγω της απώλειας χρηματοδότησης, οι θάνατοι μεταξύ γυναικών και παιδιών θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 33% το επόμενο έτος, δηλαδή σχεδόν 2.000 γυναίκες και περισσότερα από 26.000 παιδιά, θα πεθαίνουν ετησίως.

Το FBI δημοσίευσε το πρώτο από αρκετά έγγραφα από την έρευνά του σχετικά με το αν οι πράκτορες της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας παρείχαν υποστήριξη στην τρομοκρατική συνωμοσία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι οικογένειες των θυμάτων προανήγγειλαν την κίνηση, αν και το έγγραφο δεν έφερε απτή απόδειξη της επίσημης εμπλοκής. Η δημοσιοποίησή τους, το βράδυ του Σαββάτου ήταν το αποτέλεσμα εντολής που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο οποίος διέταξε τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναθεωρήσουν, να αποχαρακτηρίσουν και να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πως ήταν συνένοχος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι «κατηγορηματικά ψευδείς».

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στον Όρμπαν. Κατά την επίσκεψή του στην Ουγγαρία την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους καθολικούς επισκόπους να ενστερνιστούν τη διαφορετικότητα και να στείλουν ένα μήνυμα στον Βίκτορ Ορμπάν, τον ακροδεξιό ηγέτη της χώρας κατά των μεταναστών, ότι ο Θεός δεν είναι ένας ισχυρός άνδρας που φιμώνει τους εχθρούς και ότι οι θρησκευτικές ρίζες, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα, επιτρέπουν επίσης να ανοίξουν και να απλώσουν «τα χέρια τους προς όλους».Ο Ούγγρος ηγέτης δημοσίευσε φωτογραφίες από τη 40λεπτη συνάντησή του με τον Φραγκίσκο στο Facebook, γράφοντας ότι ζήτησε από τον πάπα «να μην αφήσει τη χριστιανική Ουγγαρία να χαθεί». Ο Όρμπαν παρουσιάζει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της χριστιανικής Ευρώπης και έχει ενισχύσει τις σχέσεις με τους συντηρητικούς της εκκλησίας ενόψει των αναμενόμενων εκλογών τον Απρίλιο.Στις δημόσιες παρατηρήσεις του Φραγκίσκου, φάνηκε να προειδοποιεί για τη σύγκρουση θρησκείας και πολιτικής. «Η διαφορά δεν είναι μεταξύ του ποιος είναι θρησκευόμενος ή μη, αλλά πόσο μακριά είναι ο Θεός που βασιλεύει από το σταυρό από τον ψεύτικο θεό που θέλουμε να βασιλεύσει με δύναμη για να φιμώσει τους εχθρούς μας», είπε.

Το εμβόλιο Pfizer θα μπορούσε να εγκριθεί για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δήλωσε την Κυριακή πρώην επικεφαλής του FDA. Ο Δρ Scott Gottlieb, ο οποίος ήταν επικεφαλής του FDA υπό τον Πρόεδρο Trump και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της Pfizer, είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να λάβει πληροφορίες για τα εμβόλια της σε μικρά παιδιά πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για έγκριση για την επόμενη ηλικιακή ομάδα.«Εάν όλα πάνε καλά, ο FDA θα αποφασίσει θετικά. Έχω εμπιστοσύνη στην Pfizer όσον αφορά τα δεδομένα που έχουν συλλέξει. Αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να πάρει μια αντικειμενική απόφαση».Ο FDA έχει πει ότι θα χρειαστούν εβδομάδες, όχι μήνες, για να διαπιστωθεί εάν θα επιτραπεί το εμβόλιο δύο δόσεων για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η Pfizer, με το μόνο πλήρως εγκεκριμένο εμβόλιο από το FDA, έχει δοκιμάσει το εμβόλιο της σε παιδιά 2 ετών και άνω και είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τα δεδομένα για παιδιά 2 έως 5 ετών θα μπορούσαν να φτάσουν αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ αναμένεται να έχει πληροφορίες από την ηλικιακή ομάδα 6 μηνών έως 2 ετών κάποια στιγμή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.Η απόφαση για το αν θα εμβολιαστούν τα μικρότερα παιδιά έρχεται εν μέσω πίεσης για τον περιορισμό της μόλυνσης που προκαλείται από την παραλλαγή Delta, η οποία έχει περιπλέξει τις προσπάθειες για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.Ο Fauci δήλωσε ότι, εάν η Pfizer υποβάλει αίτηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και οι μελέτες αποδείξουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τα παιδιά, τότε «τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου, το προϊόν της Pfizer πιθανότατα θα είναι έτοιμο», ενώ πρόσθεσε ότι, η Moderna θα πάρει περίπου τρεις εβδομάδες περισσότερο για να συγκεντρώσει δεδομένα για την ίδια ηλικιακή ομάδα και προέβλεψε ότι μια απόφαση θα ληφθεί τον Νοέμβριο. Παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω μπορούν σήμερα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί μόνο για άτομα 18 ετών και άνω, αλλά έχει κατατεθεί στο FDA για έγκριση για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Πηγές: https://www.nytimes.com/https://www.washingtonpost.com, https://edition.cnn.com/us,  https://www.wsj.com/,  https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...