Αμερικανικός τύπος: Οι Ιρλανδοί επιστρέφουν χάρη 173 ετών

ΗΠΑ - Αμερικάνικη σημαία
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

The New York Times

Ο Neil Ferguson, ο επιδημιολόγος του οποίου οι προβλέψεις για τον κορονοϊό προκάλεσαν τον αποκλεισμό στη Βρετανία, παραιτήθηκε από την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης την Τρίτη, αφού παραδέχτηκε ότι παραβίασε τους κοινωνικούς κανόνες συναντώντας παράνομα την ερωμένη του. Ο Δρ Ferguson, του οποίου η έρευνα επηρέασε και το Λευκό Οίκο, δήλωσε στην Daily Telegraph, η οποία αποκάλυψε την ιστορία: «Δέχομαι ότι έκανα λάθος»

Πάνω από 170 χρόνια πριν, η φυλή Choctaw, μια φυλή ιθαγενών Αμερικανών, έστειλε 170 $ από την Οκλαχόμα στην Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια του λιμού της πατάτας. Τώρα εκατοντάδες Ιρλανδοί σνταποδίδουν. Έχουν συγκεντρώσει 1,8 εκ. δολάρια για να προσφερθούν σε δυο φυλές, Navajo και Hopi Reservation, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ένα μεγάλο δίκτυο μέσων μαζικής ενημέρωσης στις Φιλιππίνες αναγκάστηκε να σταματήσει να εκπέμπει την Τρίτη. Είναι ο πρώτος μεγάλος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός που αντιμετωπίστηκε με τέτοιο τρόπο κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος κλείνει τα πρακτορεία ειδήσεων που έχουν επικρίνει την ηγεσία του. Η επιτροπή τηλεπικοινωνιών της κυβέρνησης εξέδωσε για την ABS-CBN Corp. εντολή παύσης και διακοπής μια μέρα μετά τη λήξη του franchise του γίγαντα των μέσων ενημέρωσης, το οποίο χορηγείται από το Κογκρέσο. Ο κ. Duterte είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι δεν θα επέτρεπε την ανανέωση του franchise του ABS-CBN. Το δίκτυο, είπε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή. «Εκατομμύρια Φιλιππινέζοι θα χάσουν την πηγή των ειδήσεων και της ψυχαγωγίας τους μόλις σταματήσει τις εκπομπές του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο απόψε», δήλωσε η εταιρεία. Το ABS-CBN είναι γνωστό για το κορυφαίο πρόγραμμα ειδήσεων του το TV Patrol, καθώς και τις  σαπουνόπερες  και τις απογευματινές τηλεοπτικές εκπομπές. Η Human Rights Watch αντιτίθεται στην κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει το δίκτυο.

Γάλλοι γιατροί έχουν εντοπίσει μια περίπτωση κοροναϊού στο προάστιο του Παρισιού έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ένα εύρημα που, εάν επαληθευτεί, υποδηλώνει ότι ο ιός εμφανίστηκε στην Ευρώπη σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από ό, τι πιστεύεται μέχρι τώρα. Δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό η ασθένεια κυκλοφόρησε στη Γουχάν της Κίνας, πριν αναγνωριστεί η επιδημία από τις αρχές εκεί. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε αφού οι γιατροί εξέτασαν ξανά δείγματα που ελήφθησαν στις 27 Δεκεμβρίου από έναν ιχθυοπώλη που αρχικά διαγνώστηκε με πνευμονία. Δεν είναι σαφές πώς προσβλήθηκε ο ασθενής από τη μόλυνση. Να ληφθεί υπόψη ότι οι γιατροί προειδοποιούν ότι το εύρημα πρέπει να επαληθευτεί και ότι δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση του ασθενούς συνδέεται με την ευρύτερη επιδημία. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα σοβαρά μέτρα στη Γαλλία τέθηκαν σε εφαρμογή το Μάρτιο.

Δύο νέες μελέτες προσφέρουν στοιχεία ότι τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. 15 παιδιά νοσηλεύτηκαν στη Νέα Υόρκη με ένα μυστηριώδες σύνδρομο πιθανότατα συνδεδεμένο με το Covid-19 που έχει επίσης αναφερθεί στην Ευρώπη.

Καθώς ο Covid-19 κλείνει ένα μεγάλο εύρος από τα μοναστήρια και τις ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πολλοί κληρικοί βάλλουν τόσο εναντίον του κοροναϊού όσο και εναντίον των προσπαθειών της κυβέρνησης να τον συγκρατήσει, προκαλώντας βαθιά ρήξη στις καλές σχέσεις εκκλησίας και κράτους.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα παύσει την ειδική ομάδα για τον κορονοϊό για να επικεντρωθεί στην οικονομία τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν αξιωματούχοι την Τρίτη, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα που φτάνουν  τουλάχιστον τα  25.000 σχεδόν καθημερινά. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ο Τραμπ είπε ότι η ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου για την πανδημία θα αντικατασταθεί από άλλη «διαφορετικής μορφής». Ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του «κοιτάζει τη Φάση 2 και εξετάζουμε άλλες περιπτώσεις», όταν  ρωτήθηκε αν ήταν καλή ιδέα να κλείσει η ομάδα εργασίας, ενώ ο ιός εξαπλώνεται  ακόμη σε όλη τη χώρα.

Το Ισραήλ προετοιμάζει μια εξέταση αίματος 100.000 πολιτών για να δει πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η χώρα σε ένα νέο κύμα της μετάδοσης.

Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe πιέζει να χρησιμοποιηθεί  ένα ιαπωνικό φάρμακο, το Avigan, ως θεραπεία για τον κοροναϊό, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό.

Η Pfizer και η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία BioNTech ανακοίνωσαν ότι είχαν ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές στις ΗΠΑ για ένα πιθανό εμβόλιο κοροναϊού, το οποίο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για επείγουσα χρήση στην Αμερική ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ένα διήμερο ράλι στις παγκόσμιες μετοχές άρχισε να υποχωρεί την Τετάρτη, καθώς οι ασιατικές μετοχές έπεσαν.

New York Post

Οι Ιρλανδοί επιστρέφουν μια χάρη  ηλικίας 173 ετών σε μια φυλή Αμερικανών ιθαγενών. Ένας διαδικτυακός έρανος συλλέγει χρήματα για  ανακούφιση λόγω του ιού για τη Navajo Nation και Hopi Reservation και έχει πλημμυρίσει με δωρεές από την Ιρλανδία. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι η φιλανθρωπική οργάνωση ήταν εμπνευσμένη από την υποστήριξη των $ 170 που έστειλε το έθνος Choctaw σε ιρλανδικές οικογένειες που λιμοκτονούσαν κατά τη διάρκεια του λιμού της πατάτας το 1847. Ένας  δωρητής, ο Padraic Forkan, πρόσθεσε: «Μας βοηθήσατε στη σκοτεινή μας ώρα. Είναι τιμή μας  να επιστρέψουμε την καλοσύνη. Η Ιρλανδία θυμάται και ευγνωμονεί”. Περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί με στόχο τα 3 εκ. δολάρια,  ανέφεραν οι διοργανωτές στους New York Times.

Οι φωτογραφίες του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un σε δημόσια εκδήλωση προκάλεσαν θεωρίες ότι θα μπορούσε να ήταν σωσίας του. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν το Σάββατο εικόνες και βίντεο του 36χρονου ηγέτη σε μια τελετή εγκαινίων, διαλύοντας τις φήμες ότι είτε ήταν βαριά άρρωστος είτε ήταν ήδη νεκρός. Αντίθετα, οι φωτογραφίες προκάλεσαν υποψίες ότι θα μπορούσε να υπήρχε σωσίας τη θέση του, με το web sluths να σημειώνει αποκλίσεις στα χαρακτηριστικά του προσώπου, των μαλλιών και των δοντιών σε σύγκριση με προηγούμενες εμφανίσεις. Είναι «γνωστό γεγονός ότι ο Κιμ χρησιμοποιεί σωσίες», λέει ο International Business Times (IBT) ενώ η sunτο το 2017 δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ότι ο δικτάτορας συνομιλεί με μερικούς από αυτούς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...