Αμερικανικός Τύπος: Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν τις διαδηλώσεις, ενισχύοντας τον έλεγχο τους στο Αφγανιστάν

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον

Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν τις διαδηλώσεις, ενισχύοντας τον έλεγχο τους στο Αφγανιστάν. Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για δεύτερη μέρα, αυτή τη φορά με πορεία στην Καμπούλ, κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Σε μια διαδήλωση στην πόλη, περίπου 200 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πριν οι Ταλιμπάν την διαλύσουν βίαια. Στην ανατολική πόλη Ασανταμπάντ, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μαχητές των Ταλιμπάν πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών που κρατούσαν την εθνική σημαία. Στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο είπε ότι περίπου 7.000 Αμερικανοί και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών συμμάχων των ΗΠΑ, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο στην Καμπούλ. Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν πάνω από την πόλη για να γίνουν οι μεταφορές με ασφάλεια. Με την κατάρρευση στο Αφγανιστάν, η Ρωσία δείχνει με στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με το Τατζικιστάν, ότι θα προστατεύσει την Κεντρική Ασία από πιθανή βία.

Τα γηροκομεία πρέπει να αποφασίσουν: να εμβολιάσουν το προσωπικό ή να χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Περίπου 540.000 εργαζόμενοι σε γηροκομεία, το 40% του εργατικού δυναμικού, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν απαιτεί από όλα τα μέλη του προσωπικού να εμβολιαστούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά αυτές οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ζωτική πηγή εισοδήματος. Ο διαχειριστής ενός γηροκομείου χαρακτήρισε την πολιτική «αρκετά σοβαρή υπόθεση» καθώς όπως είπε αν ένα μέλος του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί, θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους του γηροκομείου και πρέπει να φύγει. Αλλά, ορισμένοι φοβούνται ότι ο κίνδυνος απώλειας υπαλλήλων που δεν θα συμμορφωθούν είναι πολύ μεγάλος σε έναν κλάδο με υψηλό κύκλο εργασιών και έλλειψη εργατικού δυναμικού. Περισσότεροι από 900.000 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονταν σε νοσοκομεία σε όλες τις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατέθεσε και πάλι μήνυση κατά του Facebook για την αντιμονοπωλιακή στάση του, δύο μήνες αφότου ο δικαστής απέρριψε την αρχική υπόθεση. Ο δικαστής είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε αρκετά στοιχεία πως το Facebook ήταν μονοπώλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας πλήγμα στις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν την Big Tech. Η υπηρεσία υπέβαλε εκ νέου την αγωγή, ενισχύοντας τις κατηγορίες της ότι η εταιρεία ήταν μονοπώλιο που κινήθηκε παράνομα χρησιμοποιώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η ξένη βοήθεια άρχισε να φθάνει σε περισσότερες αγροτικές περιοχές της νοτιοδυτικής Αϊτής την Πέμπτη, πέντε ημέρες μετά από τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 2.000 και ισοπέδωσε δεκάδες χιλιάδες κτίρια. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν σε ουρές για να λάβουν τις προμήθειες του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ σε έναν καταυλισμό στην αγροτική πόλη Camp-Perrin. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.189 αλλά αναμένεται να αυξηθεί. Μια κατολίσθηση που προκλήθηκε από δύο νύχτες έντονης βροχής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε αποκλείσει εν μέρει τον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή. Οποιαδήποτε άλλη βροχή θα μπορούσε να την κάνει αδιάβατη, είπαν οι ντόπιοι, που κοιμούνται στα χωράφια, κάτω από τα δέντρα. «Κανείς δεν έρχεται να μας βοηθήσει», δηλώνουν οι κάτοικοι που χρειάζεται να ταξιδέψουν δύο ώρες για να φτάσουν στον χώρο διανομής, ενώ η τιμή των μικρών συσκευασιών πόσιμου νερού έχει τριπλασιαστεί μετά τον σεισμό. Τα ξένα κράτη αυξάνουν τις παραδόσεις βοήθειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν την Πέμπτη το πολεμικό πλοίο USS Arlington για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ενώ η αμερικανική ακτοφυλακή μετέφερε τους τραυματίες από το Les Cayes στο Port-au-Prince. Η Γαλλία έστειλε επίσης ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, ένα ελικόπτερο και 25 στρατιώτες, δήλωσε η Florence Parly, υπουργός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ορίσει τμήματα της Ελλάδας και ορισμένες περιοχές της Ιρλανδίας ως περιοχές υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες, ανέφερε την Πέμπτη η ομάδα μέσων ενημέρωσης Funke. Τα Επτάνησα, η Κρήτη και τα νησιά στο νότιο Αιγαίο θα επηρεαστούν, ανέφερε η Funke, προσθέτοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία θα αναβαθμιστούν επίσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει επίσης να υποβαθμίσει ορισμένες περιοχές στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της Βαλένθια και των Καναρίων Νήσων, οι οποίες προηγουμένως είχαν οριστεί ως περιοχές υψηλού κινδύνου. Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη Γερμανία από περιοχές υψηλού κινδύνου πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες, εκτός εάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από τον COVID-19. Η απομόνωση μπορεί να τερματιστεί το αργότερο μετά από πέντε ημέρες με αρνητικό τεστ.

Η Ελλάδα λέει ότι οι συνοριακές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Πέμπτη, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν αποβιβάστηκαν στα νησιά της. Όπως και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ανησυχεί ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν επανάληψη αυτής της κρίσης και επιδιώκει μια κοινή στάση της ΕΕ στο ζήτημα. “Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα, δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε τις σκηνές του 2015”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει ενέργειες για να φέρει πίσω οκτώ Αφγανούς υπηκόους που εργάστηκαν με τις δυνάμεις του εκεί, πρόσθεσε. “Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους φέρουμε πίσω στη χώρα μας”, δήλωσε ο Οικονόμου.

Πηγές: https://www.reuters.com/, https://nypost.com/, https://www.nytimes.com/,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...