Αμερικανικός Τύπος: Οι θάνατοι από Covid αυξάνονται στις ΗΠΑ

Οι θάνατοι από Covid αυξάνονται στις ΗΠΑ, καθώς ένα καλοκαίρι που ξεκίνησε με μείωση κρουσμάτων και την ελπίδα ότι τα χειρότερα είχαν περάσει, τελειώνει με αυξανόμενο αριθμό θανάτων, πλήρη νοσοκομεία και μια πικρή συνειδητοποίηση ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει στις ΗΠΑ. Η χώρα αναφέρει τώρα περισσότερα από 160.000 νέα κρούσματα ημερησίως και περίπου 100.000 ασθενείς με Covid να νοσηλεύονται σε εθνικό επίπεδο, ακόμη και όταν τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται και τα κρούσματα μειώνονται σε ορισμένες πληγείσες νότιες πολιτείες. Περισσότεροι από 1.500 Αμερικανοί πεθαίνουν τις περισσότερες ημέρες, λιγότεροι από ό,τι κατά τη διάρκεια του χειμερινού κύματος, αλλά περισσότεροι από το περασμένο καλοκαίρι. Με εκατομμύρια μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσες, μερικοί για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι περισσότερες ομάδες μετάδοσης του ιού στα σχολεία είναι αναπόφευκτες. Οι υπεύθυνοι υγείας τονίζουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται και πεθαίνουν δεν είναι εμβολιασμένοι, προκαλώντας άγχος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς περίπου το 47% των Αμερικανών δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο Δρ Anthony Fauci την Κυριακή είπε ότι το αναμνηστικό εμβόλιο της Moderna για τον COVID-19 μπορεί να μην είναι διαθέσιμο, όταν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αρχίσουν να χορηγούν την τρίτη δόση σε όλους σε περίπου δύο εβδομάδες, περιορίζοντας ενδεχομένως επιπλέον λήψη μόνο στους λήπτες της Pfizer. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Moderna εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα απαραίτητα δεδομένα για να αποδείξει στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ότι η αναμνηστική της λήψη είναι ασφαλής και αποτελεσματική για το ευρύ κοινό. Ο FDA ενέκρινε τις αναμνηστικές λήψεις της Moderna και της Pfizer για τους ανοσοκατεσταλμένους λόγω της ευαισθησίας αυτού του πληθυσμού στον κορονοϊό, αλλά μόνο το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται ότι σύντομα θα εγκριθεί για ευρεία χρήση, όπως είπε ο Fauci. “Ελπίζαμε ότι θα έχουμε και τα δυο, Moderna και Pfizer, από τις 20 Σεπτεμβρίου”. Η τρίτη δόση της Pfizer έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει θεαματικά την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τον ιό και η εταιρεία ζήτησε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση σε όλους. Η Johnson & Johnson που προσφέρει το μονοδοσικό και μια ενισχυτική δόση, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον FDA, ούτε για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Έξι αεροπλάνα που χρηματοδοτήθηκαν από φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Glenn Beck αναγνωρίστηκαν ως ορισμένα από τα αεροσκάφη εκκένωσης που κρατήθηκαν από τους Ταλιμπάν, ανέφερε μια έκθεση. Οι πτήσεις που ναύλωσε η Mercury One κόστισαν στον όμιλο 750.000 δολάρια η καθεμία και αυτή τη στιγμή κάθονται άδεια σε ένα αεροδρόμιο στην πόλη Mazar-i-Sharif, δήλωσε ένας αξιωματούχος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εργάζεται για την εκκένωση. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 Αμερικανών αναμένεται να εκκενώσουν τη χώρα με τα αεροπλάνα, τα οποία ναυλώθηκαν από τη μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του Αφγανιστάν, Kam Air, αναφέρει η έκθεση. Ο αξιωματούχος της ΜΚΟ δήλωσε ότι κανείς δεν βρίσκεται προς το παρόν  στα αεροπλάνα που βρίσκονται σε αδράνεια, καθώς οι επιβάτες τους περιμένουν στα σπίτια τους ασφαλείς την άδεια απογείωσης από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι θέλουν κάτι ως αντάλλαγμα, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο δημοσίευμα. Αυτό μετατρέπεται σε κατάσταση ομηρίας όπου δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν μέχρι να λάβουν την πλήρη αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ένα καραβάνι μεταναστών, 400 ατόμων περνάει από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, αν και τα στρατεύματα της Μεξικανικής Εθνικής Φρουράς κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να αποτρέψουν τους μετανάστες που κινούνται προς τα σύνορα. Η μεγάλη ομάδα, η οποία έφυγε από τη νότια πόλη Tapachula, το Σάββατο, ξεκίνησε την πορεία της προς τα βόρεια, αφού οι δυνάμεις του Μεξικού διέλυσαν τουλάχιστον δύο άλλα καραβάνια την περασμένη εβδομάδα. Το νέο καραβάνι αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από Κεντροαμερικάνους και Αϊτινούς που είπαν στις αρχές ότι φεύγουν από τη φτώχεια και τη βία στις χώρες τους και αναζητούν καταφύγιο στις ΗΠΑ. Ο Μεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador στέλνει από την αρχή του έτους στρατεύματα για να τους σταματήσουν, ενώ την Πέμπτη, μια ομάδα τουλάχιστον 50 μεταναστών συνελήφθη στο Escuintla από τις στρατιωτικές δυνάμεις αν και περίπου 300 απέφυγαν τη σύλληψη. Την περασμένη εβδομάδα, τα μεξικανικά στρατεύματα σταμάτησαν άλλους 600 που έφευγαν, με τις αρχές του στρατού και της μετανάστευσης να χρησιμοποιούν υπερβολική βία για να το κάνουν. Ο Lopez Obrador δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για να σταματήσει τις ομάδες μεταναστών, καθώς η Αμερική συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση στα σύνορα.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν πέρα ​​και από την κοιλάδα Panjshir από την οποία εκδιώχθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις πριν από 20 χρόνια, αλλά το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν το αρνείται. Υπήρξαν σκληρές μάχες στην περιοχή, βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ, μεταξύ των Ταλιμπάν και των αντιστασιακών. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη νίκη της ισλαμιστικής ομάδας, αλλά οι αντιστασιακοί λένε ότι είναι ακόμα παρόντες σε “όλες τις στρατηγικές θέσεις” και “συνεχίζουν να πολεμούν”. “Οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει το Παντζσίρ, απορρίπτω τους ισχυρισμούς τους”, δήλωσε ο Αλί Μάισαμ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν (NRF). Ένα tweet της ομάδας έλεγε: “Ο αγώνας εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ελευθερία”. Οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά από την πύλη του συγκροτήματος του επαρχιακού κυβερνήτη. Το Panjshir, μια τραχιά ορεινή κοιλάδα, φιλοξενεί μεταξύ 150.000 και 200.000 ανθρώπων και ήταν κέντρο αντίστασης όταν το Αφγανιστάν ήταν υπό σοβιετική κατοχή τη δεκαετία του 1980 και κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, μεταξύ 1996 και 2001.

Ένα αποτυχημένο σχέδιο συμφιλίωσης Γαλλίας και Ρωσίας. Ο επαναπατρισμός του σκελετού του στρατηγού Charles Étienne Gudin, ενός στρατηγού του Ναπολέοντα που πέθανε στη Ρωσία το 1812, υποτίθεται ότι θα φέρει κοντά τους ηγέτες δύο εθνών που επί μακρόν έχουν αντιδικίες. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα φιλοξενούσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κηδεία που θα λειτουργούσε ως συμβολική ταφή του “τσεκουριού του πολέμου”. Αυτό που συνέβη ήταν μια μικρή τελετή σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο Le Bourget, κοντά στο Παρίσι, δίπλα σε ένα παροπλισμένο τζετ Concorde, ενώ οι δυο πρόεδροι δεν φαίνονταν πουθενά. Αυτό που κάποτε θεωρήθηκε ως ευκαιρία για να αξιοποιηθεί για διπλωματικούς σκοπούς, εξαφανίστηκε από τη δυσφορία της Γαλλίας με την ολοένα και πιο σκληρή εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της περίπλοκης σχέσης τους, που διαμορφώθηκε από μια ιστορία γεμάτη με σκιώδεις μεσάζοντες. Ο Albéric d’Orléans, απόγονος του στρατηγού, είπε ότι η επιστροφή των λειψάνων του ήταν υπερβολικά πολιτικοποιημένη. «Η αίσθησή μου είναι ότι χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας», τόνισε.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.cnn.com/us, https://www.cbsnews.com/, https://nypost.com/, https://www.washingtontimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...