Αμερικανικός Τύπος: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στη Σλοβακία – Μεγάλη η αναταραχή καθώς πλησιάζουν οι εκλογές των ΗΠΑ

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Reuters

Η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει το άνοιγμα εγκαταλελειμμένου παραλιακού θέρετρου στη Βόρεια Κύπρο, προειδοποιώντας ότι η Αθήνα και η Λευκωσία είναι έτοιμες να το φέρουν στη συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η Βόρεια Κύπρος άνοιξε ξανά μέρος της παραλίας ενός θέρετρου που είχε εγκαταλειφθεί από την εισβολή του 1974 στο νησί, σύμφωνα με Τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Η κίνηση υποστηρίχθηκε από την Άγκυρα, η οποία αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Βορρά, αλλά καταδικάστηκε από Ελληνοκύπριους και προκάλεσε ανησυχία διεθνώς. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας είπε ότι το άνοιγμα της παραλίας στην εγκαταλελειμμένη πόλη Βαρόσα στο κοινό δεν είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις στη συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη εβδομάδα.  «Η Τουρκία πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Πέτσας, προσθέτοντας ότι διαφορετικά η Ελλάδα και η Κύπρος θα φέρουν το ζήτημα στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Οκτωβρίου.

The Associated Press

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας διάσκεψης στη Σλοβακία και συμφώνησαν να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη ενός νέου γύρου διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο, ανέφεραν αξιωματούχοι την Τετάρτη.  Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Φόρουμ Globsec στην Μπρατισλάβα. Η ατμόσφαιρα φαινόταν εγκάρδια καθώς οι δύο φορούσαν μάσκες, χτύπησαν τους αγκώνες, χτύπησαν ο ένας τον άλλον στον ώμο και στάθηκαν σε ένα τραπέζι για να μιλήσουν. «Συμφωνήσαμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα πρέπει να διεξαχθούν την προσεχή περίοδο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι ως οικοδεσπότης της συνάντησης, η Τουρκία θα προτείνει κάποιες ημερομηνίες. «Του είπα ότι είναι ωφέλιμο να συνεχίσουμε έναν διάλογο ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλήξαμε σε συμφωνία για συνέχιση του διάλογου», είπε. Οι συνομιλίες θα είναι ο 61ος γύρος μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό τη μείωση της έντασης και τη βελτίωση των σχέσεων που συχνά είναι δοκιμαστικές μεταξύ των δύο γειτόνων.

The Washington Post

Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ενταχθεί στην Covax, μια διεθνή προσπάθεια διανομής εμβολίων covid-19 για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2022. Αυτή η κίνηση καθιστά τη χώρα ως τον μεγαλύτερο παίκτη στον αγώνα ανάπτυξης εμβολίων που θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.Η Κίνα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, στο παρελθόν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γνωστό ως Covid-19 Vaccines Global Access Facility, με προθεσμία εγγραφής στις 18 Σεπτεμβρίου. Σε μια δήλωση που ανακοίνωσε τη συμφωνία Covax, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουα Τσιουνίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή. «Κάνουμε αυτό το συγκεκριμένο βήμα για να διασφαλίσουμε τη δίκαιη διανομή εμβολίων, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες και ελπίζουμε ότι πιο ικανές χώρες θα συμμετάσχουν και θα υποστηρίξουν το Covax».Η Κίνα αφήνει τώρα δύο κορυφαίες χώρες στον αγώνα εμβολίων, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, έξω από τη συμμαχία η οποία περιλαμβάνει την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο Λευκός Οίκος είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα συμμετάσχει στην Covax υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, επειδή δεν ήθελε να «περιοριστεί από οργανισμούς που επηρεάζονται από την διεφθαρμένη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Κίνα».Μιλώντας πριν από τη συνέλευση του ΠΟΥ τον Μάιο, ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping υποσχέθηκε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια και είπε ότι τυχόν μελλοντικά κινεζικά εμβόλια θα είναι «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» – δήλωση που η κυβέρνηση επανέλαβε την Παρασκευή ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της στο Covax.Το πρόγραμμα Covax επιδιώκει τη δίκαιη διανομή τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων εμβολίων σε άτομα υψηλού κινδύνου σε κάθε χώρα. Παρόλο που οι χώρες που παράγουν εμβόλια θα έπρεπε να μοιράζονται ως μέρος της Covax, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αντιπροσωπεύει ένα είδος ασφαλιστηρίου συμβολαίου: χώρες που δεν παράγουν εμβόλιο ενδέχεται να αποκλειστούν από την παγκόσμια ομάδα αν δεν ενταχθούν στην Covax.Η Κίνα έχει επί του παρόντος τέσσερα εμβόλια σε κλινικές δοκιμές φάσης 3, σχεδόν τα μισά από τα εννέα εμβόλια παγκοσμίως που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία συμμετέχουν και οι δύο σε δύο πολυεθνικά προγράμματα, ενώ ένα ρωσικό εμβόλιο και ένα από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία βρίσκονται επίσης στην τελική φάση.

The New York Times

Μεγάλη η αναταραχή καθώς πλησιάζουν οι εκλογές των ΗΠΑ. Λίγες μέρες μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για τον κορονοϊό, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι θα αρνηθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση της επόμενης Πέμπτης, για την οποία οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού. Ο Τραμπ εξασφάλισε δήλωση γιατρού, ότι είναι σε θέση να ξαναρχίσει τις δημόσιες υποχρεώσεις το Σάββατοκαθώς ο γιατρός του Λευκού Οίκου είπε ότι ο κ. Τραμπ είχε ολοκληρώσει τη θεραπεία του για τον Covid-19 και θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις δημόσιες εκδηλώσεις, 10 ημέρες αφότου βρέθηκε θετικός στον ιό.Οι επικεφαλής της εκστρατείας του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden είπαν ότι θα συμμετάσχει σε ένα τηλεοπτικό διάλογο με ψηφοφόρους.  Οι δημοκρατικοί υποψήφιοι φτάνουν το 52% στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, κάτι που σπάνια συμβαίνει σε αυτό το στάδιο των εκλογών. Μιλώντας στο Fox Business Channel, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στη γερουσιαστή Καμάλα Χάρις ως «τέρας». Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε το σχόλιο «απεχθές» και είπε ότι ήταν προφανές ότι ο κ. Τραμπ «δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ισχυρές γυναίκες». Ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας, δήλωσε ότι δεν είχε πάει στο Λευκό Οίκο από τις αρχές Αυγούστου λόγω της άρνησης εκεί στις μάσκες και την κοινωνική απόσταση. «Η προσέγγισή τους στο πώς να χειριστούν τον ιό είναι διαφορετική από τη δική μου», είπε ο κ. McConnell.

New York Post

Ο Πρόεδρος Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης είπε ότι θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια συγκέντρωση στη Φλόριντα το Σάββατο και θα είναι η πρώτη δημόσια παρουσία του αφού κόλλησε τον ιό. «Νομίζω ότι θα προσπαθήσω να κάνω μια συγκέντρωση το Σάββατο το βράδυ» και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθήσει ακόμη μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια το επόμενο βράδυ. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Αισθάνομαι τόσο καλά», είπε ο Τραμπ στον Sean Hannity της Fox News. Το Σάββατο θα είναι η δέκατη ημέρα από τη διάγνωση COVID-19 του Τραμπ και είναι η μέρα που ο γιατρός του προέδρου είπε ότι μπορεί πιθανότατα να επιστρέψει στις “δημόσιες εμφανίσεις”. «Σήμερα ο Πρόεδρος έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του για το COVID-19 όπως έχει συνταγογραφηθεί από την ομάδα των γιατρών του», δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου, Δρ Sean Conley σε δημόσιο σημείωμα που κυκλοφόρησε νωρίτερα την Πέμπτη. «Το Σάββατο θα είναι η 10η ημέρα από τη διάγνωση της Πέμπτης και με βάση την πορεία των διαγνωστικών εξετάσεων που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα, αναμένω πλήρως την ασφαλή επιστροφή του Προέδρου στις δημόσιες εμφανίσεις», έγραψε ο Conley.Ο Τραμπ, 74 ετών, έλαβε πειραματικά «πολυκλωνικά αντισώματα» και οξυγόνο στον Λευκό Οίκο την περασμένη Παρασκευή αφού είχε διαγνωστεί με τον ιό μια ημέρα νωρίτερα.Αργότερα νοσηλεύτηκε τρεις νύχτες στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, όπου έλαβε δόσεις του αντιιικού φαρμάκου remdesivir και του στεροειδούς δεξαμεθαζόνης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...