Αμερικανικός Τύπος: Πολιορκείται διαρκώς με αιτήματα για εμβόλια, η κυβέρνηση του Μπάιντεν – Η βασίλισσα Ελισάβετ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

Πολιορκείται διαρκώς με αιτήματα για εμβόλια, η κυβέρνηση του Μπάιντεν η οποία δήλωσε ότι θα διανείμει 25 εκατομμύρια δόσεις σε ένα «ευρύ φάσμα χωρών». Τα εμβόλια, τα οποία θα σταλούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, καθώς και στα παλαιστινιακά εδάφη, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, είναι η πρώτη δόση συνολικά 80 εκατομμυρίων δόσεων που Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να στείλει στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε πρόσφατα την παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αλλά ακτιβιστές λένε ότι οι δωρεές και οι παραιτήσεις δεν αρκούν. Έχουν ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να μεταφέρουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κατασκευαστές εμβολίων στο εξωτερικό, έτσι ώστε άλλες χώρες να μπορούν να κατασκευάσουν τις δικές τους επιχειρήσεις παραγωγής εμβολίων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστική εντολή που απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που συνδέονται με το στρατό της χώρας ή να πωλούν τεχνολογία παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την καταστολή των διαφωνιών ή των θρησκευτικών μειονοτήτων και στην κινεζική διασπορά σε όλο τον κόσμο. Η νέα εντολή, η οποία περιλαμβάνει αρχικά 59 κινεζικές εταιρείες, επεκτείνει ουσιαστικά ένα άλλο διάταγμα που εκδόθηκε τον Νοέμβριο από τον πρώην Πρόεδρο Trump, συμπεριλαμβάνει τώρα  εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή και την ανάπτυξη της τεχνολογίας παρακολούθησης, ενώ εντείνει την εμπορική και ιδεολογική μάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, που ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως αγώνα ανάμεσα στον «αυταρχισμό και τη δημοκρατία». Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η Κίνα αυξάνει και την ικανότητά της να κατασκοπεύει σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους της, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό καμερών και λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, σαρωτών τηλεφώνου και μιας σειράς άλλων εργαλείων, εξάγοντας αυτήν την τεχνολογία σε έθνη σε όλο τον κόσμο. Πωλείται συχνά στο εξωτερικό ως μέρος ενός πακέτου εξοπλισμού επικοινωνιών που παρέχεται από εταιρείες όπως η Huawei ή ως μέρος της πρωτοβουλίας Belt-and-Road της Κίνας, η οποία στοχεύει στην επέκταση των εμπορικών δεσμών της χώρας.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα πέσει χωρίς αγώνα, διότι αν και βρίσκεται στα πρόθυρα να αποβληθεί από έναν συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους βουλευτές να αντιταχθούν σε αυτήν την επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση.Την Πέμπτη, ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία εναντίον των αντιπάλων του, καταγράφοντας παραχωρήσεις που ισχυρίστηκε ότι οι ηγέτες του συνασπισμού Naftali Bennett, επικεφαλής ενός σκληρού δεξιού πολιτικού κόμματος, και  Yair Lapid, ένας κεντρώος πολιτικός, είχαν κάνει για να εξασφαλίσουν μια συμμαχία με το αραβικό ισλαμικό κόμμα Raam.Οι βουλευτές από το κόμμα Likud, του Νετανιάχου, μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία για να καθυστερήσουν την κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης έως τις 14 Ιουνίου. Μέχρι τότε, το κόμμα του έχει υποσχεθεί να ασκήσει πίεση στα δεξιά μέλη της συμμαχίας να μεταπηδήσουν, υποστηρίζοντας ότι ξεπουλήθηκαν και ευθυγραμμίζονται με αριστερούς και Άραβες νομοθέτες.

Ένας οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι επιφορτισμένος με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, κάνει το αντίθετο. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη ναυτιλιακή βιομηχανία που επιβλέπει, έχει καθυστερήσει επανειλημμένα και αποδυναμώνει τους κανονισμούς για το κλίμα. Η ναυτιλία παράγει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο όλα τα εργοστάσια άνθρακα της Αμερικής μαζί.Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι συναντήθηκαν κρυφά για να συζητήσουν τι πρέπει να αποτελεί βαθμολογία επιτυχίας στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος αξιολόγησης. Υπό την πίεση της Κίνας, της Βραζιλίας και άλλων, έθεσαν τον πήχη τόσο χαμηλή ώστε οι εκπομπές μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό σαν να μην υπήρχαν καθόλου κανονισμοί.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, αργότερα αυτό το μήνα στη βασιλική κατοικία της στο Κάστρο των Windsor, ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ, την Πέμπτη. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την εκλογή του κ. Μπάιντεν. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση της 13ης Ιουνίου, μέρος του πρώτου προεδρικού ταξιδιού του Μπάιντεν στο εξωτερικό, το οποίο θα περιλαμβάνει στάσεις στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στην Αγγλία, συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες και μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αργότερα την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Μπάιντεν στη βασίλισσα. Η Βρεττανή μονάρχης φιλοξένησε τελευταία Αμερικανό πρόεδρο τον Ιούνιο του 2019, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη χώρα σε μια επίσκεψη, την οποία αργότερα χαρακτήρισε ως «μια υπέροχη στιγμή». Ωστόσο, το γεγονός προκάλεσε αντιπαράθεση, δεδομένου ότι μόνο λίγοι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν λάβει την τιμή μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης, ενώ αρκετοί Βρετανοί πολίτες και βουλευτές διαδήλωσαν κατά της επίσκεψης. Ο μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, που θα γιορτάσει το 70ο έτος στο θρόνο τον επόμενο χρόνο, έχει συναντηθεί με όλους τους Αμερικανούς προέδρους από τον Harry S. Truman και μετά,  εκτός από τον Lyndon B. Johnson.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εναέρια φαινόμενα που καταμαρτυρούν οι πιλότοι του Ναυτικού ήταν ξένα διαστημόπλοια, αλλά εξακολουθούν να μην μπορούν να εξηγήσουν τις περίεργες παρατηρήσεις. Κυβερνητική έκθεση διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα περισσότερων των 120 περιστατικών που αφορούσαν ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα τα τελευταία 20 χρόνια δεν προέρχονταν από διαβαθμισμένα αμερικανικά προγράμματα. Τα ευρήματα παραδέχονται ότι παραμένουν δύσκολο να εξηγηθούν, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης, της ικανότητας αλλαγής κατεύθυνσης και της βύθισης. Τα μη αναγνωρισμένα ιπτάμενα αντικείμενα ή τα μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα όπως τα αποκαλεί η κυβέρνηση, έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας το 2007 με ένα μικρό, κρυφά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που διερευνούσε αναφορές στρατιωτικών επαφών. Το πρόγραμμα, του οποίου η ύπαρξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times τον Δεκέμβριο του 2017, αναβίωσε από το Υπουργείο Άμυνας το περασμένο καλοκαίρι ως Task Force Unidentified Aerial Phenomena. Το τμήμα βοήθησε την αποστολή της ειδικής ομάδας να «εντοπίσει, να αναλύσει και να καταγράψει» παρατηρήσεις περίεργων αντικειμένων στον ουρανό «που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Τα μέλη της υπηρεσίας ενθαρρύνθηκαν πρόσφατα να μιλήσουν εάν είδαν κάτι, με την ιδέα ότι η άρση του στίγματος πίσω από την αναφορά για κάτι περίεργο, θα παρείχε στις αρχές μια καλύτερη ιδέα για το τι υπάρχει εκεί.

Ένα στρατιωτικό drone που επιτέθηκε σε στρατιώτες κατά τη διάρκεια μάχης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης πέρυσι μπορεί να το έκανε χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, του ΟΗΕ. Το drone, ένα Kargu-2, το οποίο η έκθεση περιέγραψε ως «θανατηφόρα αυτόνομο οπλικό σύστημα», τροφοδοτήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιήθηκε από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα, εναντίον μαχητών της εχθρικής πολιτοφυλακής καθώς διέφευγαν από επιθέσεις πυραύλων. Οι μαχητές «κυνηγήθηκαν και στοχοποιήθηκαν εξ αποστάσεως από  τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης ή τα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δεν ανέφερε εάν υπήρχαν θύματα ή τραυματισμοί. Τα οπλικά συστήματα, που περιγράφονται εν συντομία στο έγγραφο των 548 σελίδων, «προγραμματίστηκαν να επιτεθούν σε στόχους χωρίς να απαιτείται σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και των πυρομαχικών». Τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση, η οποία συντάχθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Ο Δρ. Anthony Fauci, παραδέχεται τελικά ότι ο COVID-19 μπορεί να προήλθε από μια «διαρροή εργαστηρίου» μετά την αποκάλυψη των email του. «Ελπίζω να καταλάβετε», έγραφε ο Gao, διευθυντής του Κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε ένα email προς τον Fauci στις 28 Μαρτίου. “Ας συνεργαστούμε για να νικήσουμε τον ιό”. «Καταλαβαίνω απόλυτα. Κανένα πρόβλημα», έγραψε ο Fauci. «Θα το ξεπεράσουμε μαζί».Τα email,  μέσω του FOIA, δείχνουν ότι του ανέφεραν «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του ιού» στην αρχή της πανδημίας, αλλά ο  Fauci κατηγορεί για την αλλαγή των θέσεών του, «άτομα εκεί έξω» που τον «μισούν».«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, που δυσαρεστήθηκαν για αυτό που έκανα στην τελευταία διοίκηση, κάτι που δεν ήταν καθόλου ενάντια στον Τραμπ», δήλωσε ο Fauci, κορυφαίος σύμβουλος για τα θέματα της πανδημίας και στον Πρόεδρο Μπάιντεν.Ο Fauci παραδέχτηκε ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι γνωρίζει όλα όσα συνέβησαν στο εργαστήριο της Wuhan» μετά την κριτική που δέχτηκε αφού δημοσιεύτηκαν τα μηνύματά του την Τρίτη.«Απλώς προσπαθούσαμε να πάρουμε τις σωστές πληροφορίες, τα σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν ήταν κατανοητό, υποθέτω, είναι ότι η επιστήμη είναι μια δυναμική διαδικασία», πρόσθεσε.

Πηγές: https://nypost.com/, https://www.nytimes.com/,  https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...