Αμερικανικός Τύπος: Πραξικόπημα στο Σουδάν – Οι ΗΠΑ είναι μία από τις έξι μόνο χώρες χωρίς οικογενειακή ή ιατρική άδεια μετ’ αποδοχών

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department

Πραξικόπημα στο Σουδάν. Οι ανώτατοι στρατηγοί του Σουδάν κατέλαβαν την εξουσία χθες, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό και άλλους πολιτικούς ηγέτες, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανοίγοντας πυρ κατά των διαδηλωτών. Το πραξικόπημα φάνηκε να επιφέρει ένα σαρωτικό πλήγμα στις ελπίδες για δημοκρατική μετάβαση σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Αφρικής.Οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες του Σουδάν έχουν μοιραστεί την εξουσία για πάνω από δύο χρόνια σε μια τεταμένη, ανήσυχη συμφωνία. Αλλά οι ενέργειες του στρατού σήμαιναν το τέλος αυτής της συμφωνίας. «Αυτό είναι ένα νέο Σουδάν», είπε ο υποστράτηγος Abdel Fattah al-Burhan, αρχηγός του στρατού. «Καλούμε όλους να ενωθούν για να αναπτύξουμε και να οικοδομήσουμε τη χώρα».Καθώς διαδόθηκαν τα νέα, διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ ενώ στρατιώτες άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 140 άλλους, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. Το Διαδίκτυο ήταν εκτός λειτουργίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενισχύοντας τους φόβους ότι η χώρα επέστρεφε στο παλιό Σουδάν, όπως ήταν υπό τον δικτάτορα, Omar Hassan al-Bashir.Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το πραξικόπημα και ανέστειλε την έκτακτη οικονομική βοήθεια 700 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Σουδάν, με σκοπό να υποστηρίξει τη δημοκρατική μετάβαση, ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.Οι συλλήψεις έγιναν εβδομάδες πριν ο al-Burhan, ο οποίος ηγείται του Συμβουλίου Κυριαρχίας που επιβλέπει τη δημοκρατική μετάβαση, προγραμματιστεί να παραδώσει αυτή τη θέση σε έναν πολίτη. Αντίθετα, διέλυσε το συμβούλιο και ουσιαστικά αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της χώρας, ωστόσο, υποσχέθηκε να προχωρήσει στις εκλογές τον Ιούλιο του 2023.

Το Facebook αντιμετωπίζει κρίση δημοσίων σχέσεων λόγω των αποκαλύψεων που έκανε μια πρώην υπάλληλος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις ορισμένων από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του, όπως ομάδες, κοινή χρήση και το κουμπί Like. Οι ερευνητές ανέφεραν σε εσωτερικά έγγραφα ότι οι «βασικοί μηχανισμοί προϊόντων» του Facebook αφήνουν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους να ανθίσουν στον ιστότοπο. «Οι μηχανισμοί της πλατφόρμας μας δεν είναι ουδέτεροι», κατέληξαν. Ταυτόχρονα, η οικονομική θέση της εταιρείας παραμένει ισχυρή. Ανέφερε σήμερα ότι τα έσοδα αυξήθηκαν 35%, στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν 17% στα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η  Frances Haugen, η πρώην μάνατζερ προϊόντων του Facebook, εμφανίστηκε ενώπιον βρετανών βουλευτών πριν από συναντήσεις αυτή την εβδομάδα με Γάλλους, Γερμανούς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες, η Haugen περιέγραψε ένα πορτρέτο μιας εταιρείας με έντονη επίγνωση των επιβλαβών συνεπειών της στην κοινωνία, αλλά απρόθυμη να δράσει γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη και την ανάπτυξη και ζήτησε αυστηρότερη εποπτεία του Facebook στην Ευρώπη. «Μέχρι να αλλάξουν τα κίνητρα, το Facebook δεν θα αλλάξει», είπε. Η Haugen έχει μοιραστεί πολλές εσωτερικές ερευνητικές εργασίες, θέματα συζήτησης, παρουσιάσεις και σημειώματα με βουλευτές, ρυθμιστικές αρχές και δημοσιογράφους. Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει αυξημένη πολιτική υποστήριξη για νέους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων πιέσεων προς τον Mark Zuckerberg να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Facebook. Η αυξημένη πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κυβερνητικές έρευνες και να αναγκάσει την εταιρεία να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού της.

Από το 2014, έχει σημειωθεί μεταβολή στο κλίμα. Οι τρέχουσες πολιτικές βάζουν τον πλανήτη σε ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας περίπου 3 βαθμών Κελσίου έως το 2100. Είναι μια βελτίωση από τους 4 βαθμούς που αναμενόταν το 2014, αλλά λιγότερο από τον στόχο 1,5 βαθμούς που τέθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και εξακολουθεί να είναι καταστροφική. Η αλλαγή προήλθε από διάφορους παράγοντες. Η καθαρή ενέργεια έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ η χρήση του άνθρακα έχει αρχίσει να μειώνεται. «Υπήρξε μια πραγματική αλλαγή την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Niklas Höhne, ιδρυτικός εταίρος του New Climate Institute, το οποίο έκανε τους υπολογισμούς. «Μπορείτε να πείτε ότι η πρόοδος ήταν πολύ αργή, ότι δεν είναι ακόμα αρκετή και συμφωνώ με όλα αυτά. Αλλά βλέπουμε πραγματική κίνηση».

Η Moderna είπε ότι το εμβόλιο της για τον κορονοϊό είναι ασφαλές για τα παιδιά. Η εταιρεία είπε ότι το εμβόλιο παρήγαγε μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών στη δοκιμή του.Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μια μέρα πριν από τον F.D.A. Η συμβουλευτική επιτροπή έχει προγραμματιστεί να επανεξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών. Εάν εγκριθεί η αίτηση, αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τις γιορτές.Ξεχωριστά, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά θα αντιμετωπίσουν λίγους περιορισμούς όταν ταξιδεύουν στις ΗΠΑ από τις 8 Νοεμβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία που οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά σε πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες στους οποίους είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα για σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις έξι μόνο χώρες χωρίς οικογενειακή ή ιατρική άδεια μετ’ αποδοχών. Το Κογκρέσο εξετάζει τώρα τέσσερις εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών, χαμηλότερη από τις 12 εβδομάδες που προτάθηκαν αρχικά στο σχέδιο δαπανών των Δημοκρατικών.Από τις 185 χώρες που προσφέρουν άδεια μετ’ αποδοχών για νέες μητέρες, μόνο μία, η Eswatini (που κάποτε ονομαζόταν Σουαζιλάνδη), προσφέρει λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες. Η μέση διάρκεια για όσους έχουν άδεια μητρότητας είναι 29 εβδομάδες. 107 χώρες έχουν γονική άδεια για πατέρες.«Ο υπόλοιπος κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού εισοδήματος, έχει βρει έναν τρόπο να το κάνει αυτό», δήλωσε η Jody Heymann, ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Tesla ξεπέρασε το 1 τρις. δολάρια. Η τιμή της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτοξεύτηκε σχεδόν κατά 13% αφού η Hertz είπε ότι έκανε παραγγελία για 100.000 Tesla, ένδειξη αυξανόμενης δυναμικής στη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα.Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου στόλου οχημάτων της Hertz, δήλωσε η εταιρεία. Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων βγήκε από τη χρεοκοπία τον Ιούνιο μετά την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, γεγονός που την άφησε να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του στόλου της.Η παραγγελία φέρεται να αποφέρει έσοδα 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Tesla. Είναι μόλις η πέμπτη εταιρεία των ΗΠΑ με κεφάλαιο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πίσω από τις Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google.

Τιμή ρεκόρ για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Σχεδόν κάθε συστατικό της παραδοσιακής γιορτής – η γαλοπούλα, το αλουμινένιο τηγάνι ψησίματος, ο καφές μετά το δείπνο – αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από ποτέ φέτος.Δεν υπάρχει μόνο μια αιτία για αυτό, καθώς η προσφορά τροφίμων έχει πληγεί από μια περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού, υψηλά έξοδα μεταφοράς, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, εμπορικές πολιτικές και κακές καιρικές συνθήκες. Ο πληθωρισμός παίζει μεγάλο ρόλο επίσης, αφού οι τιμές καταναλωτή για τα τρόφιμα αυξήθηκαν 4,6% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.Παραγωγός γλυκοπατάτας πληρώνει τους φορτηγατζήδες σχεδόν διπλάσια από ό,τι συνήθως για να μεταφέρουν τη σοδειά. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο και καλλιεργώ γλυκοπατάτες εδώ και 38 ή 39 χρόνια», είπε.

Εξαιρέσεις από τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες των ΗΠΑ. Οι ταξιδιώτες κάτω των 18 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 και οι αλλοδαποί που φτάνουν από χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που μπορούν να δείξουν έναν «επιτακτικό λόγο» για το ταξίδι τους είναι μεταξύ εκείνων που εξαιρούνται από τις επικείμενες απαιτήσεις εισόδου στις ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.Οι ΗΠΑ θα ανοίξουν ξανά σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες στις 8 Νοεμβρίου. Θα απαιτηθεί απόδειξη εμβολιασμού, καθώς και πρόσφατο αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό. Οι κανονισμοί θα αποκλείσουν τις ΗΠΑ από τους περισσότερους αλλοδαπούς που δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλιο εγκεκριμένο από τον W.H.O. ή τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.Οι υπεύθυνοι του τουρισμού επαίνεσαν τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα σηματοδοτήσουν ένα νέο κεφάλαιο στην ανάκαμψη των ΗΠΑ από την πανδημία. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις πρώτες μέρες της υγειονομικής κρίσης απαγόρευσαν στους περισσότερους αλλοδαπούς να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για σχεδόν 18 μήνες.

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Roh Tae-woo. Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Roh Tae-woo, ο οποίος συμμετείχε σε στρατιωτικό πραξικόπημα στη συνέχεια κέρδισε τις εκλογές που ήταν η πρώτη κίνηση της χώρας προς τη δημοκρατία πριν φυλακιστεί για διαφθορά, πέθανε σήμερα Τρίτη.Το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ είπε ότι ο Roh πέθανε ενώ νοσηλευόταν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.Ο Roh ήταν βασικός συμμετέχων στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1979 που έκανε τον στρατιωτικό του φίλο και πραξικοπηματία Chun Doo-hwan, πρόεδρο μετά τη δολοφονία του μέντορά τους, δικτάτορα Park Chung-hee, νωρίτερα το 1979.Το πραξικόπημα και η επακόλουθη καταστολή από τον ελεγχόμενο από τον Chun στρατό σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στη νότια πόλη Gwangju το 1980 είναι δύο από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ταραγμένη σύγχρονη ιστορία της Νότιας Κορέας.Περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές καταστολές στο Gwangju, σύμφωνα με κυβερνητικά αρχεία.Αλλά μήνες μαζικών εξεγέρσεων υπέρ της δημοκρατίας το 1987 ανάγκασαν τον Roh και τον Chun να δεχτούν μια άμεση προεδρική ψηφοφορία που ήταν η αρχή της μετάβασης της Νότιας Κορέας στη δημοκρατία.Ο Roh, παρά το στρατιωτικό του υπόβαθρο, έχτισε μια μετριοπαθή και ευγενική εικόνα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αποκαλώντας τον εαυτό του «μετριοπαθές άτομο». Ο Roh δημιούργησε σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση το 1990 και με την Κίνα το 1992. Οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα βελτιώθηκαν υπό τον Roh, με τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν τις πρώτες συνομιλίες τους με πρωθυπουργούς το 1990 και τις δύο χώρες να προσχωρούν στα Ηνωμένα Έθνη ταυτόχρονα στο 1991.Αφού ο διάδοχός του, Kim Young-sam, ερεύνησε το πραξικόπημα και την καταστολή υπό την ηγεσία του στρατού, ο Roh συνελήφθη, καταδικάστηκε για ανταρσία, προδοσία και διαφθορά και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 22 ½ ετών, ενώ αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε αυτήν την ποινή σε 17 χρόνια. Αφού πέρασε περίπου δύο χρόνια στη φυλακή αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη του 1997 μετά από ειδική χάρη που ζήτησε ο εκλεγμένος τότε πρόεδρος Kim Dae-jung, ο οποίος επεδίωξε εθνική συμφιλίωση εν μέσω της ασιατικής οικονομικής κρίσης. Ο Roh είχε μείνει ως επί το πλείστον μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά την αποφυλάκισή του, απέχοντας από πολιτικές δραστηριότητες και ομιλίες.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://www.cbsnews.com/, https://nypost.com/, http://apnews.com/, https://www.washingtontimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...