Αμερικανικός Τύπος: Πρώην στέλεχος του Facebook έδωσε στο Κογκρέσο πληροφορίες για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Πρώην υπεύθυνη προϊόντων του Facebook έδωσε στο Κογκρέσο πληροφορίες για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου. Σε μαρτυρία στ Κογκρέσο, η Frances Haugen, η καταγγέλλουσα που έστειλε εσωτερικά έγγραφα του Facebook σε δημοσιογράφους, κατηγόρησε τον τεχνολογικό γίγαντα ότι βάζει τα «αστρονομικά κέρδη του μπροστά από τους ανθρώπους» και είπε ότι χρειάζεται παρέμβαση του Κογκρέσου, ενώ και στο παρελθόν είχε διαρρεύσει χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων στη Wall Street Journal. Ανέφερε λεπτομερώς τον τρόπο που η εταιρεία σκόπιμα παρασύρει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. “Πρέπει να παραδεχτούν ότι έκαναν κάτι λάθος και χρειάζονται βοήθεια για να λύσουν αυτά τα προβλήματα”, είπε η Haugen. Το Facebook είχε σκόπιμα αποκρύψει μια ενοχλητική έρευνα σχετικά με το ότι οι έφηβοι ένιωθαν χειρότερα για τον εαυτό τους μετά τη χρήση των προϊόντων του και ήταν πρόθυμο να χρησιμοποιήσει περιεχόμενο μίσους για να διατηρήσει τους χρήστες, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της. «Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές», πρόσθεσε. Ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Facebook έδωσε προτεραιότητα στη δέσμευση για να βελτιώσει την ουσία του, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής σε επιβλαβές περιεχόμενο, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες “βαθιά παράλογες”. “Αυτή η έρευνα είναι ο ορισμός της βόμβας”, δήλωσε ο γερουσιαστής Richard Blumenthal, ο οποίος ηγήθηκε της ακρόασης. “Εάν το Κογκρέσο αποτύχει να ρυθμίσει αποτελεσματικά το Facebook τώρα, δεν θα οφείλεται σε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων”. Αν και η Haugen είχε παρουσιάσει σαφή αποδεικτικά στοιχεία για τις βλάβες του Facebook, «εναπόκειται στους γερουσιαστές να μετατρέψουν αυτά τα στοιχεία σε νόμους που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε. Η ακρόαση ήρθε μια μέρα αφότου ο κόσμος πήρε μια γεύση ζωής χωρίς το Facebook, το οποίο κατέρρευσε για ώρες, από μια σειρά από λάθη. Στην Ινδία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, οι υπηρεσίες του έχουν γίνει προγράμματα δημόσιας χρήσης, τα οποία είναι συνήθως φθηνότερα και από ένα τηλεφώνημα.

Η επιλογή της Αγγλίας να στείλει μαθητές πίσω στο σχολείο χωρίς εμβόλια Covid-19 ούτε απαίτηση μάσκας είχε ως αποτέλεσμα 186.000 μαθητές να απουσιάζουν από το σχολείο στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε το Υπουργείο Παιδείας, με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα του ιού, 78% περισσότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα και το μεγαλύτερο νούμερο από την έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, η πολιτική είναι δημοφιλής μεταξύ πολλών που πιστεύουν ότι ο εξαναγκασμός των παιδιών να φορούν μάσκες – ή να μείνουν στο σπίτι – θα συνεπαγόταν μεγαλύτερο κίνδυνο. Για πιο σκεπτικιστές γονείς, η εγκατάλειψη τέτοιων μέτρων ήταν ανησυχητική, ακόμη και αν λίγα σχολεία έχουν πληγεί από μεγάλες εστίες, καθώς τα κρούσματα στην Αγγλία αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ ηλικίας 10 έως 19 ετών. Οι περισσότεροι ενήλικες στη Βρετανία έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ενώ το προσωπικό και οι μαθητές έχουν έτοιμη, δωρεάν πρόσβαση σε ταχείες δοκιμές αντιγόνου, τις οποίες ενθαρρύνονται να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Τα σχολεία δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν τις οικογένειες των συμμαθητών τους εάν ο μαθητής βρεθεί θετικός. Η απόρριψη μάσκας από την Αγγλία στα σχολεία το φέρνει σε αντίθεση με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Ο Geoff Barton, γενικός γραμματέας μιας ομάδας που εκπροσωπεί τους διαχειριστές σχολείων δήλωσε. «Εάν απελευθερώσετε εκατομμύρια παιδιά για να επιστρέψουν στο σχολείο, θα δείτε αύξηση των κρουσμάτων». Ακόμη και με τον μεγάλο αριθμό απουσιών που σχετίζονται με τον Covid, το 90% των 8,4 εκατομμυρίων μαθητών στα σχολεία που υποστηρίζονται από το κράτος είναι στην τάξη. Η πλειοψηφία των απουσιών οφείλεται σε άλλους λόγους εκτός από τον Covid.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ προειδοποίησαν κάθε σταθμό και βάση της C.I.A., ότι ανησυχητικός αριθμός  πληροφοριοδοτών έχει χαθεί. Το ασυνήθιστο άκρως απόρρητο μήνυμα ανέφερε ότι το κέντρο αντικατασκοπείας της C.I.A. εξέτασε δεκάδες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που αφορούσαν ξένους που στρατολογήθηκαν από άλλες χώρες για να κατασκοπεύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν σκοτωθεί, συλληφθεί ή αιχμαλωτιστεί, όπως ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα. Το μήνυμα, αν και σύντομο, ανέφερε επίσης τον συγκεκριμένο αριθμό πρακτόρων που εκτελέστηκαν από αντίπαλες υπηρεσίες – μια λεπτομέρεια που συνήθως δεν μοιράζεται σε τέτοια κείμενα, σηματοδοτεί τη σοβαρότητα των τρεχόντων προβλημάτων – και τόνισε τον αγώνα που έχει η αντικατασκοπευτική υπηρεσία καθώς εργάζεται για την πρόσληψη κατασκόπων σε όλο τον κόσμο σε δύσκολα περιβάλλοντα λειτουργίας. Η C.I.A. έχει παραδεχτεί ότι έχει χάσει δεκάδες πληροφοριοδότες που έχουν κυνηγηθεί από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και το Πακιστάν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληροφοριοδότες μετατράπηκαν σε διπλούς πράκτορες. Ο οργανισμός έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της προσοχής του τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις τρομοκρατικές απειλές και τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, αλλά η βελτίωση της συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις εχθρικές δυνάμεις, τόσο τις μεγάλες όσο και τις πιο μικρές, αποτελεί και πάλι το επίκεντρο της ατζέντας της CIA., ιδιαίτερα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, στρέφουν την προσοχή τους στην Κίνα και τη Ρωσία.

Όπλα αμερικανικής κατασκευής πωλούνται ανοιχτά στα καταστήματα από εμπόρους όπλων στο Αφγανιστάν. Από το χάος της αμερικανικής στρατιωτικής απόσυρσης και της κατάληψης των Ταλιμπάν αυτό το καλοκαίρι, χιλιάδες αμερικανικής κατασκευής όπλα και τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού κατασχέθηκαν από τους μαχητές καθώς οι κυβερνητικές στρατιωτικές βάσεις παραδόθηκαν ή καταλήφθηκαν. Με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, αμερικανικά όπλα και αξεσουάρ πωλούνται ανοιχτά στα καταστήματα από Αφγανούς εμπόρους όπλων που πλήρωναν τους κυβερνητικούς στρατιώτες και Ταλιμπάν για όπλα, πυρομαχικά και άλλα υλικά, σύμφωνα με εμπόρους όπλων στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Δεκάδες Αφγανοί έχουν δημιουργήσει καταστήματα όπλων στο νότο του Αφγανιστάν, πουλώντας, τουφέκια, χειροβομβίδες, κιάλια και γυαλιά νυχτερινής όρασης, ενώ πολλοί έμποροι όπλων έχουν μεταφέρει λαθραία τα όπλα στο Πακιστάν, όπου η ζήτηση για αμερικανικής κατασκευής όπλα είναι έντονη. Ο εξοπλισμός δόθηκε αρχικά στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκπαίδευσης και βοήθειας των ΗΠΑ που κόστισε στους Αμερικανούς φορολογούμενους περισσότερα από 83 δις. δολάρια σε δύο δεκαετίες πολέμου. Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι μεγάλος αριθμός όπλων από την Αμερική παρέμειναν στο Αφγανιστάν. «Από το 2005, ο αμερικανικός στρατός παρείχε στις αφγανικές δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας πολλές χιλιάδες φορητά όπλα, από πιστόλια έως μεσαία πολυβόλα», δήλωσε ο Ταγματάρχης Rob Lodewick, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin είπε ότι τα πιο εξελιγμένα όπλα που χρησιμοποιούσαν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν αφαιρέθηκαν όταν οι τελευταίες δυνάμεις έφυγαν στα τέλη Αυγούστου, ενώ τα προηγμένα όπλα που παραδόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ελικόπτερα και αεροπλάνα, απενεργοποιήθηκαν πριν φύγουν οι Αμερικανοί, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Bilal Karimi, δήλωσε ότι τα όπλα δεν πωλούνται. «Το αρνούμαι εντελώς. Ακόμα και ένα άτομο δεν μπορεί να πουλήσει μια σφαίρα στην αγορά ή να τη μεταφέρει λαθραία». Πρόσθεσε επίσης ότι τα όπλα αμερικανικής κατασκευής που είχαν κατασχεθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια του πολέμου «είναι όλα καταχωρημένα και αποθηκευμένα και προστατεύονται από την κυβέρνησή μας, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν για τον μελλοντικό στρατό». 

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/, http://apnews.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...