Αμερικανικός Τύπος: Προβλήματα λόγω σκανδάλων για τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης – Το Ισραήλ ξανανοίγει μετά από τους εμβολιασμούς

New York Times

Η ανικανότητα του Κυβερνήτη Andrew M. Cuomo να διατηρήσει τον έλεγχο εν μέσω του σκανδάλου των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ώθησε τον ισχυρό Δημοκρατικό ηγέτη της Γερουσίας της Νέας Υόρκης να δηλώσει την Κυριακή, ότι ο κυβερνήτης πρέπει να παραιτηθεί «για το καλό του κράτους». Η έντονη επίπληξη από τον ηγέτη της Γερουσίας, Andrea Stewart-Cousins, μαζί με μία παρόμοια τοποθέτηση από τον ομιλητή της Συνέλευσης, Carl E. Heastie, ο οποίος αμφισβήτησε την «ικανότητα του κυβερνήτη να συνεχίσει να ηγείται αυτού του κράτους», έθεσε αμφιβολίες για την ικανότητά του να αντέξει το πολιτικό κόστος. Ο Cuomo προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες για τις νέες κατηγορίες και είπε ότι οι εκκλήσεις παραίτησης του είναι «αντιδημοκρατικές».

Το Ισραήλ ξανανοίγει μετά από τους εμβολιασμούς, καθώς ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε να απολαμβάνει ένα καπουτσίνο και ένα κέικ στη βεράντα ενός καφέ της Ιερουσαλήμ την Κυριακή, για να σηματοδοτήσει το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομίας του Ισραήλ από την έναρξη του πρώτου lockdown πριν από ένα χρόνο. Περίπου το 55% του πληθυσμού έλαβε μία δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech και περισσότερο από το 41% ​​έλαβε και τις δύο δόσεις. Τα εστιατόρια έχουν ανοίξει ξανά με κοινωνικές αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα τους, ενώ οι εσωτερικοί χώροι τους διατίθενται μόνο για τους κατόχους Green Pass, δηλαδή άτομα άνω των 16 ετών που είναι πλήρως εμβολιασμένα. Μετά από εβδομάδες αυστηρών περιορισμών κατά την είσοδο στη χώρα, όλοι οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, με ανώτατο όριο που θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 1.000 σε 3.000 άτομα την ημέρα.

Η Μέγκαν, Δούκισσα του Σάσεξ, λέει ότι η ζωή της  με την Βασιλική οικογένεια σχεδόν την οδήγησε στην αυτοκτονία, δηλώνοντας ότι ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς υπήρχαν συνομιλίες με την οικογένεια ακόμη και σχετικά με το χρώμα του δέρματος του μωρού της. Σε μια από τις πιο σημαντικές συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια, η οποία προβλήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο CBS στις ΗΠΑ και θα προβληθεί τη Δευτέρα στο ITV στη Βρετανία, η Μέγκαν και ο πρίγκιπας Χάρι παρουσίασαν από την πλευρά τους την εντυπωσιακή βασιλική ρήξη, στην Oprah Winfrey. Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από το παλάτι , η Meghan δήλωσε ότι είχε αυτοκτονικές σκέψεις λόγω της βάναυσης μοναξιάς και του έντονου ελέγχου που ένιωθε ως μέρος της βασιλικής οικογένειας μετά τον γάμο τους, καθώς και ότι είπε στα μέλη της βασιλικής οικογένειας ότι χρειαζόταν πιθανώς να πάει σε νοσοκομείο, αλλά δεν της δόθηκε καμιά βοήθεια. «Ντρεπόμουν που έπρεπε να το παραδεχτώ στον Χάρι», είπε για τις αυτοκτονικές της σκέψεις. «Ήξερα ότι αν δεν το έλεγα, θα το έκανα. Απλώς δεν ήθελα να ζήσω πια». Η Meghan αποκάλυψε επίσης, ότι τρεις ημέρες πριν από τον επίσημο γάμο τους, αυτή και ο Χάρι παντρεύτηκαν κρυφά, με την ευγενική προσφορά του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ, σε μία τελετή στην αυλή, ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης, ανακοίνωσαν ότι περιμένουν κορίτσι αργότερα μέσα στη χρονιά.

Τουλάχιστον 20 νεκροί στην Ισημερινή Γουινέα, μετά από μια σειρά εκρήξεων που αποδόθηκαν σε εκρηκτικά σε στρατιωτική βάση στην πόλη Bata στο κεντρικό αφρικανικό έθνος την Κυριακή, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 ακόμη, όπως ανέφεραν οι αρχές. Ο Πρόεδρος Teodoro Obiang Nguema Mbasogo είπε ότι οι πυρκαγιές σε αγροκτήματα δίπλα σε στρατώνες πυροδότησαν πυροκροτητές και άλλα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα εκεί, ενώ κατηγόρησε για την καταστροφή, την «αμέλεια και την απροσεξία» της μονάδας που είναι υπεύθυνη για τα εκρηκτικά. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είπε ότι πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια.

Προετοιμάζοντας αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πειρατεία από την Κίνα, ενώ ο πολλαπλασιασμός των κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί πρόκληση για τη διοίκηση του Μπάιντεν καθώς επιδιώκει να αποτρέψει τις εισβολές σε κυβερνητικά και εταιρικά συστήματα. Η εταιρεία Microsoft είπε ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες στις Η.Π.Α. που χρησιμοποιούν την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της είχαν παραβιαστεί από μια επιθετική εκστρατεία εισβολής που πιθανώς χρηματοδοτήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση. Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες και μπορεί να αυξηθεί.

Οι γυναίκες κερδίζουν μεγαλύτερη πολιτική εκπροσώπηση στο Κοσσυφοπέδιο, αυξάνοντας τις ελπίδες για περισσότερη ισότητα σε μια χώρα που εξακολουθεί να ζει με τα σημάδια του πολέμου κατά της σερβικής κυριαρχίας τη δεκαετία του 1990. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Φεβρουαρίου έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν κερδίσει περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο από ποτέ, σχεδόν το 40% του συνόλου.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Ελβετίας χαρακτήρισε ως «σκοτεινή μέρα» για τους Μουσουλμάνους την έγκριση της χώρας σε πρωτοβουλία για την απαγόρευση πλήρους κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους, μη επιτρέποντας τα πέπλα που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες γυναίκες.  

Στο Νεπάλ και σε όλο τον κόσμο, οι παιδικοί γάμοι αυξάνονται, καθώς η πανδημία έχει επιδεινώσει την οικονομική δυσχέρεια και άλλους παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιες ενέργειες, ενώ οι μελέτες δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ αυτών των γάμων και των νεανικών θανάτων.

Washington Post

Οι ΗΠΑ προτείνουν σχέδιο κατανομής εξουσίας σε ηγέτες Αφγανών και Ταλιμπάν, ενώ μαζί με την πρόταση για μια προσωρινή συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προειδοποίησε τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ παραμένει υπό προβληματισμό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εδαφικά κέρδη» για τους Ταλιμπάν.

Η οριακή ψηφοφορία στη Γερουσία, για το νομοσχέδιο ανακούφισης είναι μια προειδοπόιηση για την ατζέντα του Μπάιντεν, καθώς αποκάλυψε διαφωνίες μεταξύ των προοδευτικών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την τελευταία ημέρα της ιστορικής και συμβολικής επίσκεψης στο Ιράκ , ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στα περίχωρα της Μουσούλης ως «προσκυνητής για την ειρήνη», πραγματοποιώντας την πρώτη παπική επίσκεψη σε μια χώρα γεμάτη ευρήματα της βιβλικής αρχαιότητας. «Η συνάντησή μας εδώ σήμερα δείχνει ότι η τρομοκρατία και ο θάνατος δεν έχουν ποτέ την τελευταία λέξη», είπε, μιλώντας ανάμεσα στα ερείπια μιας παλιάς εκκλησίας που πριν από λίγα χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλακή από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Ακόμη και εν μέσω των καταστροφών της τρομοκρατίας και του πολέμου, μπορούμε να δούμε, με τα μάτια της πίστης, τον θρίαμβο της ζωής έναντι του θανάτου». Το ταξίδι του αποτελεί ένδειξη ενθάρρυνσης για ένα έθνος που προσπαθεί να ανακάμψει από το χάος της εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αντάρτες Houthi της Υεμένης ισχυρίστηκαν ότι χτύπησαν μια εγκατάσταση πετρελαίου της Aramco στην ανατολική Σαουδική Αραβία την Κυριακή. Είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος δέχεται επίθεση στην περιοχή.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...