Αμερικανικός τύπος: Σε 2 εβδομάδες, 6,5 εκατομμύρια τεστ κοραναϊού στη Wuhan – Οι νέοι εργαζόμενοι της Κίνας δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας μετά τον ιό

Κορονοϊός-Τεστ στη Wuhan-Κίνα
Τεστ Κορονοϊού στην επαρχία Wuhan της Κίνας

The New York Times

Η αργοπορημένη έναρξη ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πείνας, αφήνει εκατομμύρια πεινασμένα παιδιά να περιμένουν. Η παιδική πείνα ανεβαίνει σε επίπεδα χωρίς σύγχρονο προηγούμενο, αφού από ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης που συνέταξε το Κογκρέσο πριν από δύο μήνες, έφτασε μόνο ένα μικρό μέρος στα 30 εκ. παιδιά που είχε σκοπό να βοηθήσει. Το πρόγραμμα Pandemic-EBT στοχεύει στην αναβάθμιση των σχολικών γευμάτων δίνοντας την αξία της διαφοράς σε ηλεκτρονικές κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οικογένειες στα μανάβικα. Το φιλόδοξο πρόγραμμα έχει καθυστερήσει πολύ. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως η συλλογή λιστών μεσημεριανού γεύματος από χιλιάδες σχολικές μονάδες και η έκδοση εξειδικευμένων καρτών που αποδείχτηκε πολύ δύσκολη στην εφαρμογή, αφήνοντας εκατομμύρια οικογένειες που έχουν ανάγκη να περιμένουν να αγοράσουν τρόφιμα. Το Κογκρέσο ενέκρινε το πρόγραμμα στα μέσα Μαρτίου και ήταν το πρώτο μεγάλο πακέτο ανακούφισης για την πανδημία. Μέχρι τις 15 Μαΐου, μόνο περίπου το 15% είχε καλυφθεί, σύμφωνα με τους New York Times. Μεταξύ των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία,  η παιδική πείνα ξεχωρίζει. Μια χώρα με τεράστιο πλούτο εξακολουθεί να αγωνίζεται να ταΐσει τους νέους της.

Η Καλιφόρνια βρίσκεται σε «ελεύθερη οικονομική πτώση». Η Καλιφόρνια έχει ανεργία που το ποσοστό της εκτιμάται πάνω από 20 %, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Gavin Newsom, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το εθνικό ποσοστό που είναι 14,7%. Στο Λος Άντζελες, με τις παραγωγές ταινιών σταματημένες, τα θεματικά πάρκα κλειστά και τα ξενοδοχεία κενά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 24%, ίσο με την κορύφωση της ανεργίας της Μεγάλης Ύφεσης, το 1933.Η «οικονομική ελεύθερη πτώση» είναι όπως την περιέγραψε ο Τομ Στάιερ, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος ηγείται μιας ειδικής ομάδας για την οικονομική ανάκαμψη της πολιτείας, μιας ομάδας επιχειρηματιών, οικονομολόγων και πρώην κυβερνητών.Ο ρυθμός ανάκαμψης της Καλιφόρνιας έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλες της ΗΠΑ. Μετά το 2008, η Καλιφόρνια βοήθησε τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Θα έλεγα ότι θα είναι η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Αμερική», δήλωσε ο Τζέρι Μπράουν, ο οποίος έφυγε από το γραφείο του κυβερνήτη το 2019 αφήνοντας δισεκατομμύρια στα ταμεία της Πολιτείας. «Η απάντηση θα πρέπει να είναι μια παρέμβαση και μια προσπάθεια για κινητοποίηση της οικονομίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οι Αμερικανοί ιθαγενείς εξακολουθούν να βρίσκονται υπό το φόβο της πανδημίας. Ο ιός σκότωσε τουλάχιστον έξι πολίτες της φυλής Zuni, μια από τις μεγαλύτερες φυλές του Νέου Μεξικού, με τους ηγέτες των Αμερικανών ιθαγενών να ανησυχούν καθώς οι γειτονικές περιοχές ξανανοίγουν. Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων στην φυλή Zuni, η οποία έχει περίπου 8.000 άτομα στο δυτικό Νέο Μεξικό, προκαλεί ανησυχίες αφανισμού των ιθαγενών της Αμερικής. «Έχουμε νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, έχουμε σημεία ελέγχου, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε έκθετοι στην κρίση», δήλωσε ο Carleton Bowekaty, υπαρχηγός της φυλής. της Zuni. Στην πολύ μεγαλύτερη φυλή των Navajo, που εκτείνεται στην Αριζόνα και τη Γιούτα, οι αρχές επιβεβαίωσαν 4.689 περιπτώσεις και 156 θανάτους. Αρκετά χωριά ερυθρόδερμων, συμπεριλαμβανομένων των Zia και San Felipe, δίνουν μάχη. Κρούσματα Covid-19 έχουν βρεθεί στα περισσότερα από τα 23 φύλα του Νέου Μεξικού. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί αντιπροσωπεύουν το 58% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πολιτεία, ενώ αποτελούν περίπου το 11% του πληθυσμού.

2 εβδομάδες, 6,5 εκατομμύρια τεστ κοραναϊού και η Wuhan πλησιάζει το στόχο. Η κινεζική πόλη όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα επιδιώκει να εξετάσει και τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της.Χιλιάδες ιατροί και άλλοι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν για ένα επίτευγμα που είχαν αρχικά αμφισβητήσει ορισμένοι εμπειρογνώμονες. Όμως, οι ιατροί που είναι εξοπλισμένοι με τα κιτ δοκιμών έχουν σαρώσει τα εργοτάξια και τις αγορές για να εξετάσουν τους εργαζόμενους, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν τηλεφωνικές κλήσεις για να εξετάσουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Η άνευ προηγουμένου εκστρατεία για την εξέταση σχεδόν των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πόλη της Κεντρικής Κίνας από την οποία προήλθε η πανδημία, ξεκίνησε μόλις πριν δύο εβδομάδες και σημειώνει πρόοδο προς αυτόν τον στόχο, με 6,5 εκατομμύρια τεστ μέχρι στιγμής. «Η κοινότητά μας ελέγχθηκε μέσα σε μια μέρα», είπε ο Wang Yuan, 32χρονος κάτοικος που περίμενε να πάρει τα αποτελέσματά του από δύο έως τέσσερις ημέρες.

Καθυστερούν οι συζητήσεις για το κλίμα. Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής πιθανότατα να καθυστερήσουν κατά ένα ολόκληρο έτος λόγω της πανδημίας.Η Βρετανία, η οποία επρόκειτο να φιλοξενήσει τις συζητήσεις, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους στη Γλασκόβη, πρότεινε την Τρίτη να αναβληθούν έως τον Νοέμβριο του 2021. Η απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη από το αρμόδιο συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει τις συνομιλίες.Οι συνομιλίες έχουν σκοπό να συμφωνήσουν όλοι σε τρόπους αντιμετώπισης των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης της θερμοκρασίας και των πλημμυρών παράκτιων πόλεων.Η καθυστέρηση των συνομιλιών για ένα ολόκληρο έτος θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα, λένε ειδικοί.

Ο θάνατος νεαρού γιατρού προκαλεί δημόσια οργή στην Αίγυπτο. Για μήνες, η Αίγυπτος, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του αραβικού κόσμου, κατάφερε να αποφύγει το χειρότερο από την πανδημία.  Ο θάνατος ενός νεαρού γιατρού στον οποίο αρνήθηκαν  τη θεραπεία για το Covid-19 σε ένα κατάμεστο νοσοκομείο προκάλεσε την αντίδραση του ιατρικού προσωπικού για τις αποτυχίες της κυβέρνησης να παρέχει προστατευτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής.Το σύστημα υγείας της Αιγύπτου βαδίζει προς καταστροφική κατάρρευση, προειδοποίησε η Ένωση Ιατρών, σε μια δήλωση όπου κατηγορούσε το υπουργείο για «εγκληματική» αμέλεια. Με 18.000 κρούσματα και 783 θανάτους από τον κορονοϊό, η Αίγυπτος υπέφερε πολύ λιγότερο από κάποιες άλλες χώρες. Τουλάχιστον 19 γιατροί έχουν πεθάνει και πάνω από 350 έχουν μολυνθεί, λένε οι γιατροί, αν και επειδή οι δοκιμές είναι περιορισμένες, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.Οι συγγενείς του γιατρού που πέθανε το Σαββατοκύριακο, Walid Yehia, 32 ετών, έκαναν εκκλήσεις μέσω Facebook για μεγαλύτερη φροντίδα.Η εισαγωγή της ηθοποιού, Ragaa el-Gedawy, που είχε τα συμπτώματα της νόσου, πυροδότησε τον δημόσιο θυμό και την αντίληψη ότι δίνεται προτεραιότητα στη φροντίδα της ελίτ.Ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου, Hala Zayed, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί  να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα» στους γιατρούς της και ότι τουλάχιστον 20 κρεβάτια σε κάθε νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό θα προορίζονται για το άρρωστο ιατρικό προσωπικό.Τη Δευτέρα, η κρατική εφημερίδα Al Ahram προσπάθησε να δυσφημίσει έναν γιατρό που ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω Facebook σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του συναδέλφου του, χαρακτηρίζοντάς τον ως υποστηρικτή της παράνομης Μουσουλμανικής Αδελφότητας.Ο λογαριασμός του γιατρού στο Facebook έκτοτε έκλεισε.

Οι νέοι εργαζόμενοι της Κίνας δεν μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας στην αγορά μετά τον ιό. Παρά τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τις εντάσεις με το Χονγκ Κονγκ, το επίκεντρο του Πεκίνου είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας. Εκατομμύρια εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού.Οι νέοι αισθάνονται ιδιαίτερα την πίεση καθώς μπαίνουν ίσως στην πιο σκληρή αγορά εργασίας της Κίνας στη σύγχρονη εποχή. Με 8,7 εκατομμύρια φοιτητές έτοιμους να αποφοιτήσουν φέτος, ο ανταγωνισμός θα γίνει πιο έντονος.Η εύρεση θέσεων εργασίας για νέους εργαζόμενους αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τους Κινέζους ηγέτες.

«Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια μικρή χώρα που ονομάζεται Cornucopia.» Έτσι ξεκινά το “The Ickabog”, ένα νέο βιβλίο της J.K. Ρόουλινγκ. Η συγγραφέας της σειράς Χάρι Πότερ κυκλοφορεί την ιστορία δωρεάν στο διαδίκτυο σε 34 καθημερινές συνέχειες  έως τις 10 Ιουλίου. Ενώ οι λεπτομέρειες της πλοκής ήταν λιγοστές, δεν θα είχε καμία σχέση με τον νεαρό μάγο της.  Η κα Rowling είπε ότι είχε αρχίσει να εργάζεται πάνω στο βιβλίο πριν από μια δεκαετία και αποφάσισε να το δημοσιεύσει τώρα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το έχουν «σε αυτές τις περίεργες και ανησυχητικές στιγμές». Ενθαρρύνεται η συμμετοχή των αναγνωστών μέσα από έναν διαγωνισμό εικονογράφησης, διότι οι καλύτερες θα συμπεριληφθούν στην τελική έκδοση του βιβλίου, όταν θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...