Αμερικανικός Τύπος: Σε ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε αυστηρά τη Δύση να μην περάσει την «κόκκινη γραμμή»

The New York Times 

Ο φιλόδοξος στόχος του Μπάιντεν είναι να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα των ΗΠΑ σχεδόν στο μισό έως το τέλος της δεκαετίας, ένας στόχος που απαιτεί δομική αλλαγή στην αμερικανική οικονομία και τον τρόπο ζωής.Ο στόχος καθορίζεται σε μια προσεκτική συνάντηση κορυφής δύο ημερών, που ξεκινά την Ημέρα της Γης, την οποία φιλοξενεί ο κ. Μπάιντεν για να δείξει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ενώσουν ξανά τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.Οι ηγέτες άλλων  40 χωρών θα παρευρεθούν επίσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας και του Καναδά, η μόνη ομάδα των 7 χωρών της οποίας οι εκπομπές αερίων έχουν αυξηθεί μετά τη συμφωνία του Παρισιού. Η Βραζιλία ζητά δισεκατομμύρια από τη διεθνή κοινότητα για να υποστηρίξει την υπόσχεσή της να τερματίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών έως το 2030, μια υπόσχεση που έχει αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό. Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο οποίος διπλασιάζει σχεδόν μια προηγούμενη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση Ομπάμα, θα απαιτηθούν σημαντικές ενέργειες σε ολόκληρη την οικονομία των Η.Π.Α., ιδίως όσον αφορά τα αυτοκίνητα και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τις δύο μεγαλύτερες πηγές εκπομπών.

Σε μια ακόμη κίνηση να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικανοί, ο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα όλους τους εργοδότες του έθνους να δώσουν στους εργαζόμενούς τους χρόνο για να εμβολιαστούν και να ανακάμψουν από τυχόν παρενέργειες. Ο Λευκός Οίκος προσέφερε επίσης εκπτώσεις φόρου σε εταιρείες με λιγότερους από 500 υπαλλήλους. «Κανένας εργαζόμενος Αμερικανός δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα δολάριο από τον μισθό τους επειδή επέλεξε να εκπληρώσει το πατριωτικό του καθήκον να εμβολιαστεί», είπε ο κ. Μπάιντεν. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια προεδρικής ομιλίας για τη συμπλήρωση  οι 200 εκατομμύριων εμβολιασμών των Αμερικανών, με μια εβδομάδα πριν από την 100η ημέρα στο αξίωμά του.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μανχάταν θα σταματήσει να διώκει την πορνεία, ως μέρος της εθνικής προσπάθειας για να αλλάξει την προσέγγιση της επιβολής του νόμου στην εργασία στο σεξ. Ο εισαγγελέας, Cyrus Vance Jr., ζήτησε από έναν δικαστή να απορρίψει 914 ανοικτές υποθέσεις που αφορούσαν πορνεία και μασάζ χωρίς άδεια, από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, μαζί με 5.080 υποθέσεις στις οποίες η κατηγορία περιοριζόταν για πορνεία. Το Μανχάταν θα ενταχθεί στη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια και άλλες πολιτείες που έχουν αρνηθεί να διώξουν τους σεξουαλικούς εργαζόμενους. Το γραφείο θα συνεχίσει να διώκει άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με την πορνεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των σεξουαλικών εργαζομένων και της σωματεμπορίας.

Η Ινδία αντιμετωπίζει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κρίση Covid-19 στον κόσμο, καθώς με 312.731 νέες λοιμώξεις, κατέγραψε τον υψηλότερο παγκόσμιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε μία μόνο χώρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ξεπερνώντας τις 300.669 περιπτώσεις, που καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Ιανουαρίου. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας λυγίζει κάτω από την πίεση, με μια από τις πιο ανησυχητικές πτυχές του δεύτερου κύματος της Ινδίας να είναι η μειωμένη παροχή οξυγόνου. Πολλοί υπεύθυνοι  νοσοκομείων δήλωσαν ότι απέχουν μόλις λίγες ώρες από την εξάντληση ενώ 22 άτομα πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου σε ένα νοσοκομείο μετά από ατύχημα. Η επιδημία στην Ινδία οδηγεί σε παγκόσμια αύξηση καθώς  5,24 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με νέα στοιχεία του Π.Ο.Υ. Αυτό οδήγησε τη γειτονική Σρι Λάνκα να αναβάλει τα σχέδια για μια φούσκα ταξιδιού, την Γαλλία και την Βρετανία να επιβάλλουν σε ταξιδιώτες από την Ινδία καραντίνα 10 ημερών, ενώ οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Ινδία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκινά έρευνα για το κατά πόσον η αστυνομία της Μινεάπολης χρησιμοποιεί συστηματικά υπερβολική βία, μια κίνηση που δείχνει πως ετοιμάζονται αλλαγές. Ο γενικός εισαγγελέας Merrick Garland ανακοίνωσε την έρευνα μια μέρα μετά την καταδίκη του Derek Chauvin που μπορεί να τον στείλει στη φυλακή για δεκαετίες ο οποίος κρατείται σε απομόνωση για 23 ώρες την ημέρα λόγω φόβων για την ασφάλειά του. Σύμφωνα με μια ανάλυσή, από τον Ιούνιο διαπιστώθηκε ότι το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης χρησιμοποίησε βία εναντίον των Μαύρων επτά φορές περισσότερο από ότι στους λευκούς.


The Washington Post 

Στην ετήσια ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε αυστηρά τη Δύση να μην περάσει «κόκκινη γραμμή» γιατί θα προκαλέσει μια ισχυρή «ασύμμετρη» απάντηση από τη Ρωσία. Υπενθύμισε για άλλη μια φορά τους δυτικούς ηγέτες το φόβο του εκσυγχρονισμένου πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του και διεκδίκησε την ηθική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Δύσης. Όμως, στους δρόμους της χώρας, χιλιάδες πολίτες αψήφησαν τη μεγάλη παρουσία της αστυνομίας, για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν για τη μεταχείριση του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aleksei Navalny, ενώ πριν από τις συγκεντρώσεις, οι αρχές είχαν συλλάβει δεκάδες άτομα σε 20 πόλεις. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, σε εθνικό διάγγελμα την Τρίτη, είπε ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων της Μόσχας στα σύνορα είχε προκαλέσει «όλες τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση» και προειδοποίησε για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία.

 Οι κοινοτικές αποθήκες τροφίμων στις Φιλιππίνες, μοιράζουν δωρεάν αυγά, ρύζι, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πολίτες που πλήττονται οικονομικά καθώς η χώρα μάχεται με ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα κορονοϊού της Νοτιοανατολικής Ασίας και ένα σκληρό lockdown. Οι επικριτές του Προέδρου Rodrigo Duterte επεσήμαναν τις κοινοτικές αποθήκες τροφίμων ως απόδειξη της απελπισίας των ανθρώπων ενόψει της ανεπαρκούς κυβερνητικής βοήθειας.

 Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύριοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία καθώς ο πόλεμος διέλυσε τη χώρα τους. Τώρα, η Δανία υποστηρίζει ότι η Συρία είναι ασφαλής και έχει την πρόθεση να στείλει μερικούς από αυτούς πίσω. Περίπου 500 Σύριοι έχουν κολλήσει σε διαδικασίες  από τότε που η Δανία δήλωσε ότι επανεξετάζει προσωρινές άδειες παραμονής για πρόσφυγες από ορισμένα μέρη της Συρίας, μια κίνηση που έχει καταδικαστεί  από τις δανικές ομάδες βοήθειας προσφύγων και διεθνείς οργανισμούς.

 Ένα υποβρύχιο της Ινδονησίας με 53 άτομα πλήρωμα εξαφανίστηκε. Ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας Hadi Tjahjanto δήλωσε  ότι η επαφή με το σκάφος χάθηκε νωρίς την Τετάρτη και τα πολεμικά πλοία ερευνούν σε ύδατα περίπου 60 μίλια βόρεια του νησιού Μπαλί της Ινδονησίας. Τέτοιες εξαφανίσεις είναι πολύ σπάνιες και οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι ζήτησαν βοήθεια από την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδία.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...