Αμερικανικός Τύπος: Σημαντική μέρα για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – Ο Viktor Orban καταπολεμά την κριτική στις ΗΠΑ με καμπάνια

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

Σημαντική μέρα για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που επιστρέφει σήμερα στα δικαστικά  έδρανα για να ξεκινήσει μια θητεία κατά την οποία θα εξετάσει την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση, στην οπλοκατοχή και στο διαχωρισμό εκκλησίας κράτους. Ο γεμάτος κατάλογος δικών θα δοκιμάσει την ηγεσία του John Roberts, του δικαστή, ο οποίος έχασε τη θέση του με την άφιξη της Amy Coney Barrett, το περασμένο φθινόπωρο. Τώρα πλαισιώνεται από πέντε δικαστές, περιορίζοντας την ικανότητά του να καθοδηγεί το δικαστήριο προς τη συναίνεση που προτιμά. Το Ανώτατο Δικαστήριο συνδέεται όλο και περισσότερο με τον κομματισμό και, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, υποφέρει από μια σαφή πτώση της δημοτικότητάς του. Μόνο το 40% των Αμερικανών εγκρίνει τη δουλειά που κάνει, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2000. Σε μια σειρά πρόσφατων δημόσιων εμφανίσεων ωστόσο, αρκετοί δικαστές επέμειναν ότι οι αποφάσεις τους είναι ανεπηρέαστες από την πολιτική. Το δικαστήριο, όπου κυριαρχούν έξι διορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει έναν νόμο του Μισισιπή για να υπονομεύσει και ίσως να ανατρέψει την απόφαση του 1973 που απαγόρευε στα κράτη να απαγορεύουν την άμβλωση πριν από τη βιωσιμότητα του εμβρύου.

Μια διαρροή σχεδόν 12 εκατομμυρίων ιδιωτικών οικονομικών αρχείων που μοιράστηκαν από την Washington Post, τα Pandora Papers, αποκαλύπτουν κρυμμένο πλούτο, φοροδιαφυγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξέπλυμα χρήματος από μερικούς από τους πλούσιους και ισχυρούς του κόσμου. Η διαρροή αποκαλύπτει την τεράστια εμβέλεια του μυστικού συστήματος των offshore εταιριών, που χρησιμοποιείται για την απόκρυψη δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις φορολογικές αρχές, τους πιστωτές, τους ποινικούς ανακριτές και που σε 14 περιπτώσεις που αφορούν σημερινούς ηγέτες χωρών σε όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 35 νυν και πρώην ηγέτες και περισσότεροι από 300 δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονται στα αρχεία από υπεράκτιες εταιρείες. Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας σε πολυτελή σπίτια στο Μαλιμπού, Καλιφόρνια και άλλες τοποθεσίες, εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και μετρητά που ανήκουν στους ηγέτες της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Κένυας, του Ισημερινού και άλλων χωρών και ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Μονακό που αποκτήθηκε από μια Ρωσίδα που απέκτησε σημαντικό πλούτο αφού φέρεται να απέκτησε παιδί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι σε 117 χώρες παρακολουθούν αρχεία από 14 πηγές εδώ και μήνες. Άλλες αποκαλύψεις έφτασαν κοντά σε Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλους δυτικούς ηγέτες που συχνά καταδικάζουν μικρότερες χώρες των οποίων το ανεκτό τραπεζικό σύστημα, εδώ και δεκαετίες, είχαν εκμεταλλευτεί οι άρπαγες περιουσιακών στοιχείων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Περίπου 3.000 μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι του Ιράκ εξακολουθούν να αγνοούνται αφού είχαν απαχθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πριν από επτά χρόνια. Ενώ οι περισσότεροι θεωρούνται νεκροί, εκατοντάδες θεωρούνται αιχμάλωτοι, είτε από τις οικογένειες των νεκρών μαχητών του ISIS είτε από διαφορετικές εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία ή την Τουρκία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειες γνωρίζουν πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι συγγενείς τους και μάλιστα έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους ή με τους απαγωγείς τους. Όμως η οικονομική υποστήριξη από κυβερνήσεις και ιδιώτες δωρητές έχει εξαντληθεί. Αν και οι Γιαζίντι είναι Ιρακινοί πολίτες, η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν συμμετείχε ποτέ στη διάσωσή τους. Το 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος ίδρυσε το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο στο Ιράκ και σε μέρη της Συρίας, οι μαχητές του ISIS ξεκίνησαν μια εκστρατεία γενοκτονίας κατά της αρχαίας αίρεσης. Σκότωσαν περισσότερους από 3.000 Γιαζίντι και αιχμαλώτισαν 6.000, εκμεταλλευόμενοι σεξουαλικά πολλές γυναίκες και κορίτσια.

Ο Viktor Orban, ηγέτης της Ουγγαρίας καταπολεμά την κριτική στις ΗΠΑ μέσω καμπάνιας τεράστιας επιρροής. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας, έχει ξοδέψει εκατομμύρια για την άσκηση πίεσης, την υποστήριξη μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που παρέχουν συμβουλές και ιδέες για συγκεκριμένα πολιτικά ή οικονομικά προβλήματα και την καλλιέργεια συμμάχων στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εμφανίστηκε στην Ουγγαρία τον περασμένο μήνα για να μιλήσει σε μια διάσκεψη για τις συντηρητικές κοινωνικές αξίες που φιλοξένησε η ακροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.Ο Jeff Sessions, ο πρώην γενικός εισαγγελέας, ήταν ένας άλλος πρόσφατα επισκέπτης, ο παρουσιαστής Tucker Carlson έκανε την εκπομπή του Fox News από την Ουγγαρία για μια εβδομάδα αυτό το καλοκαίρι, ενώ η  Αμερικανική Συντηρητική Ένωση σχεδιάζει μια συγκέντρωση της, στη Βουδαπέστη στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτοί είναι από τους πιο γνωστούς πρόσφατους καρπούς μιας καλά χρηματοδοτούμενης εκστρατείας του κ. Όρμπαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκινά πριν  μια δεκαετία και τώρα αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης για το πώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να διαμορφώσουν πολιτικές και συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, μερικές φορές προκαλώντας ανησυχίες για ακατάλληλη εξωτερική επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ. Έχει επίσης σημειώσει πολιτικές νίκες για τον κ. Όρμπαν η εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ από επιχορήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την δημιουργία ανεξάρτητων ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία και την εξασφάλιση μιας πολυπόθητης συνάντησης του Οβάλ Γραφείου για τον κ. Orban το 2019 με τον Πρόεδρο Donald J. Trump.

Η τεράστια διαρροή αργού πετρελαίου της SoCal σκοτώνει την άγρια ​​ζωή και μπορεί να κλείσει τις παραλίες για μήνες. Η διαρροή πετρελαίου στις ακτές της νότιας Καλιφόρνιας, που εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 126.000 γαλόνια, έφτασε στις ακτές της παραλίας Χάντινγκτον, καταστρέφοντας την τοπική άγρια ​​φύση και κλείνοντας πιθανώς μίλια παραλιών για μήνες στον δημοφιλή προορισμό σερφινγκ. Ο αγωγός που πιστεύεται ότι είναι η πηγή της διαρροής έχει κλείσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας που το διαχειρίζεται, ενώ οι δύτες στο σημείο συνεχίζουν να αναζητούν τα ακριβή αίτια της διαρροής, που πιστεύεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες το τελευταίο διάστημα της Νότιας Καλιφόρνιας. Η προέλευση της διαρροής ήταν από μια ρωγμή της εξέδρας Elly, μόλις 5 μίλια μακριά από τις ακτές της παραλίας Huntington, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Δεν περιμένουμε να είναι μεγαλύτερη η διαρροή. Αυτή είναι η χωρητικότητα ολόκληρου του αγωγού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Amplify Energy, Martyn Willsher, σε συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, προσθέτοντας ότι δεκάδες κοντινές πλατφόρμες της Amplify είχαν επίσης κλείσει. Ο δήμαρχος του Χάντινγκτον, Κιμ Καρ δήλωσε ότι οι διάσημες παραλίες του «Surf City USA» των έξι μιλίων θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστές για εβδομάδες ή και μήνες, καθώς η πόλη καθαρίζει την πίσσα από την άμμο. “Αυτή η διαρροή πετρελαίου αποτελεί μία από τις πιο καταστροφικές που έχει αντιμετωπίσει η κοινότητά μας εδώ και δεκαετίες”, δήλωσε ο Καρ. Νεκρά άγρια ζώα, κυρίως πουλιά και ψάρια, έχουν ξεβραστεί στην ξηρά ενώ οι  περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι θα χειροτερεύσει καθώς πηγαίνοντας προς το εσωτερικό, θα μολύνει υγρότοπους. «Έχουμε ήδη αναφορές για δελφίνια που κολυμπούν μέσα στην πετρελαιοκηλίδα και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν. Και τώρα έφτασε στη στεριά. Πρόκειται για τοξική διαρροή, εξαιτίας της οποίας πολλά ζώα πρόκειται να πεθάνουν, ενώ πολλά περισσότερα δεν θα  μπορούμε να τα μετρήσουμε, γιατί θα συμβούν στη θάλασσα».

Το Μεξικό πλησιάζει σε ένα τρομακτικό ορόσημο: 100.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αναζήτησης της χώρας, η οποία διατηρεί αρχείο που χρονολογείται από το 1964. Σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από πόλεμο ναρκωτικών χωρίς τέλος, ο θάνατος είναι διάχυτος. Τα ποσοστά δολοφονιών ανεβαίνουν συνεχώς, ξεπερνώντας τώρα τις 30.000 ετησίως. Μακάβριες εικόνες σωμάτων κρεμασμένα σε γέφυρες ή πεταμένα στις άκρες του δρόμου, εμφανίζονται μαζί με αναζητήσεις στα δελτία ειδήσεων. Αλλά η εξαφάνιση μπορεί να είναι το πιο σκληρό πλήγμα. Στερεί από τις οικογένειες, ένα σώμα να πενθήσουν, από απαντήσεις, ακόμη και από την απλή βεβαιότητα και την παρηγοριά, από το θάνατο. Οι αγνοούμενοι στοιχειώνουν τη συλλογική μνήμη του Μεξικού, μια συντριπτική απόδειξη για την ανικανότητα της μιας κυβέρνησης μετά την άλλη, να σταματήσει την αιματοχυσία και να οδηγήσει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη. “Η εξαφάνιση είναι ίσως η πιο ακραία μορφή μαρτυρίου για τους συγγενείς των θυμάτων”, δήλωσε η Angélica Durán-Martínez, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και ειδικός στη βία στη Λατινική Αμερική. Τα πρόσωπα του εξαφανισμένων κυριαρχούν, σε υπερμεγέθη πανό και αφίσες σε δημόσιες πλατείες σε όλο το Μεξικό, πάνω από μηνύματα συγγενών που ζητούσαν οποιαδήποτε πληροφορία για την τύχη τους. Αλλά ακόμα και όταν βρεθούν τα λείψανα, το έργο της ταυτοποίησης των νεκρών μπορεί να είναι δύσκολο, μερικές φορές χρειάζονται μήνες για τους ερευνητές να σκάψουν μέσα στη βρωμιά για μικροσκοπικά κομμάτια οστών, πολλά από τα οποία μπορεί να είναι πολύ μικρά ή φθαρμένα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό του σώματος. Σύμφωνα με την κ. Durán-Martínez, η κρίση των εξαφανισμένων στο Μεξικό δεν οφείλεται μόνο στην επικράτηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στην τάση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας να εμπλέκονται στη βία. Μεταξύ των πιο ευρέως γνωστών περιστατικών, είναι η εξαφάνιση 43 φοιτητών από μία παιδαγωγική σχολή, στην πόλη Ayotzinapa το 2014. Μια έρευνα υπό τον Enrique Peña Nieto, τον τότε πρόεδρο, έριξε την ευθύνη σε ένα τοπικό καρτέλ ναρκωτικών και τη δημοτική αστυνομία. Αλλά αυτή η εξήγηση έχει καταδικαστεί ευρέως από διεθνείς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η διαδικασία «είχε αμαυρωθεί από βασανιστήρια και συγκαλύψεις». Οι μαθητές πιστεύεται ευρέως ότι είναι νεκροί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα πτώματα τους, ποιος το έκανε, ή γιατί.

Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε από κοινού τη Δευτέρα στους επιστήμονες David Julius και ο Ardem Patapoutian «για τις ανακαλύψεις υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής» έρευνα σχετικά με το πώς η θερμότητα, το κρύο και το άγγιγμα μπορούν να ενεργοποιήσουν σήματα στο νευρικό σύστημα. Η εργασία τους ρίχνει φως στο πώς να μειωθεί ο χρόνιος και οξύς πόνος που σχετίζεται με μια σειρά ασθενειών, τραυμάτων και τις θεραπείες τους. «Η ικανότητά μας να αισθανόμαστε ζέστη, κρύο και άγγιγμα είναι απαραίτητη για την επιβίωση και υποστηρίζει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας», ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ σε δελτίο τύπου. «Στην καθημερινή μας ζωή θεωρούμε αυτές τις αισθήσεις δεδομένες, αλλά πώς ξεκινούν οι νευρικές ώσεις έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή η θερμοκρασία και η πίεση;» Αυτή η ερώτηση, είπε η επιτροπή, έχει πλέον λυθεί. Οι δυο επιστήμονες έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις που ξεκίνησαν έντονες ερευνητικές δραστηριότητες που με τη σειρά τους οδήγησαν σε μια ταχεία αύξηση της κατανόησής μας για το πώς το νευρικό μας σύστημα αισθάνεται τη θερμότητα, το κρύο και τα μηχανικά ερεθίσματα. Οι βραβευθέντες εντόπισαν κρίσιμους δεσμούς που λείπουν στην κατανόηση της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των αισθήσεών μας και του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, ο κ.  David Julius, που είναι καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη, μια ουσία από πιπεριές τσίλι που προκαλεί αίσθηση καψίματος, για να εντοπίσει έναν αισθητήρα στις νευρικές απολήξεις του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα. Ο κ. Patapoutian, που είναι μοριακός βιολόγος και νευροεπιστήμονας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ https://www.washingtonpost.com/ https://www.cnn.com/us https://nypost.com/ http://apnews.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...