Αμερικανικός τύπος: Σύγχυση προκαλεί το σχέδιο επαναλειτουργίας της χώρας στη Βρετανία

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

The New York Times

Ο Δρ Anthony Fauci, εμπειρογνώμονας των μολυσματικών ασθενειών που ηγήθηκε της προσπάθειας κατά του κοροναϊού στο Λευκό Οίκο, είπε στους The New York Times: «Οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν βάσανα και θάνατο» εάν η χώρα ξανανοίξει πάρα πολύ σύντομα. Ο Fauci είπε ότι σκοπεύει να εκδώσει μια προειδοποίηση για την πανδημία την Τρίτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης από την Επιτροπή Εκπαίδευσης Υγείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας. «Το σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω αύριο στην επιτροπή της Γερουσίας για το HLP είναι ο κίνδυνος να ανοίξει πρόωρα τη χώρα», δήλωσε ο Fauci. «Εάν κινηθούμε στη λογική «Ανοίξτε ξανά την Αμερική», τότε διατρέχουμε τον κίνδυνο πολλαπλών εστιών σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει σε βάσανα και θανάτους, αλλά θα ανατρέψει  πραγματικά την προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στη φυσιολογική ζωή». Η προειδοποίηση του Fauci έρχεται καθώς πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα κλειδώματος σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδήλωσης στη Φλόριντα τη Δευτέρα, που είδε τους ένθερμους οπαδούς των γυμναστηρίων να κάνουν push-ups μπροστά από ένα κλειστό γυμναστήριο.

Οι δημοκράτες ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παράσχει σημαντική βοήθεια σε περιοχές των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν καταστραφεί από την οικονομική ύφεση. Χωρίς ομοσπονδιακή βοήθεια, οι ηγέτες των πολιτειών λένε ότι ίσως χρειαστεί να μειώσουν τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και να απολύσουν πολλούς δασκάλους και ιατρούς. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι για το τι πρέπει να κάνουν. Μερικοί λένε ότι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι φιλελεύθερα οχυρά ενώ άλλοι Ρεπουμπλικάνοι είναι υπέρ της περισσότερης βοήθειας. Οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο νομοσχέδιο για την ανακούφιση των ζημιών από την πανδημία είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στη συζήτηση στο Κογκρέσο τις επόμενες εβδομάδες.

Για χρόνια, ο Πρόεδρος Τραμπ αγωνίστηκε να κρατήσει τα οικονομικά του αρχεία μυστικά. Σήμερα το πρωί, το ζήτημα υποβάλλεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου και το κοινό μπορεί να ακούσει τα επιχειρήματα, από τις 10 π.μ.  Οι δικηγόροι του Τραμπ αναμένεται να υποστηρίξουν ότι το Κογκρέσο απλώς προσπαθεί να ντροπιάσει τον Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί του Σώματος έχουν πει ότι η απόκτηση των πληροφοριών είναι ουσιαστικό μέρος της δουλειάς τους.

Έχουν αναφερθεί νέες κρούσματα του ιού σε περιοχές της Ασίας που φαινόταν να ελέγχουν την κατάσταση, όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος διέταξε όλους τους υπαλλήλους της Δυτικής Πτέρυγας να φορούν μάσκες όταν δεν κάθονταν στα γραφεία τους. Με δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Ο Elon Musk είπε ότι η Tesla θα συνεχίσει την παραγωγή της στο εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Fremont της Καλιφόρνια, κατά παράβαση των τοπικών κανόνων υγείας που σχετίζονται με τον κοροναϊό.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τερματίζει σήμερα μια πανεθνική «περίοδο μη εργασίας», επικαλούμενος την επιτυχία του στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Η κυβέρνηση καυχιέται για το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας κοροναϊού, προκαλώντας σύγχυση στους ερευνητές που το συνέκριναν με αυτό άλλων χωρών. Ωστόσο, νέα στοιχεία που δημοσίευσε η δημοτική αρχή της Μόσχας την Παρασκευή, δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων τον Απρίλιο ξεπέρασαν τον μ.ο. πενταετίας. Ήδη έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 1700 θάνατοι, με τους 642 να οφείλονται στον κορονοιό.

Άλλες χώρες που ενδέχεται επίσης να μην έχουν αναφέρει τον πραγματικό αριθμό θανάτων  είναι η Λευκορωσία, της οποίας ο ηγέτης απέρριψε τις εκκλήσεις για κλείδωμα, και το Μεξικό, όπου αξιωματούχοι έχουν καταγράψει τρεις φορές περισσότερους θανάτους στην πρωτεύουσα, από ότι  έχει παραδεχτεί η κυβέρνηση.

Σε άλλα νέα:

Έξι νέες περιπτώσεις κοροναϊού έχουν αναφερθεί στην πόλη Wuhan της Κίνας, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους. Μεταξύ των κρουσμάτων ήταν ένας 89χρονος άνδρας, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι είχε τον ιό το Σάββατο, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη από τις αρχές Απριλίου.

Τα κρούσματα του ιού αυξάνονται σταθερά στην Ουάσιγκτον, με τουλάχιστον 6.389 συνολικά περιστατικά και 328 θανάτους, υψηλότερο ποσοστό θανάτου από ό, τι στις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα, οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου πρέπει να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται στη Δυτική Πτέρυγα. Καθώς οι πολιτείες στις ΗΠΑ ανοίγουν ξανά χωρίς να πληρούν βασικά κριτήρια, οι ειδικοί ανησυχούν ότι ένα δεύτερο κύμα του ιού μπορεί να έχει τη απρόβλεπτη μορφή.

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι αναφορές από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πως η ανάκαμψη θα έρθει πολύ δύσκολα.

Η σύγχυση κυριαρχεί στο σχέδιο επαναλειτουργίας της χώρας, του Μπόρις Τζόνσον. Το πολυαναμενόμενο σχέδιο του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία της Βρετανίας σύμφωνα με την αντιπολίτευση, έσπειρε τη  σύγχυση σε βασικά ζητήματα.Για παράδειγμα, οι νέες προτάσεις ενθαρρύνουν εκείνους που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι  να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά και να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σε ορισμένα καταστήματα και σε δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι.Οι πολιτικοί ηγέτες στη Σκωτία και την Ουαλία έχουν ήδη απορρίψει βασικά τμήματα του σχεδίου. Ορισμένα σχολεία ενδέχεται να ανοίξουν ξανά τον επόμενο μήνα. Όμως, πολλοί γονείς επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα. Ακόμη και στις αίθουσες διδασκαλίας των ειδικών σχολείων η προσέλευση ήταν χαμηλή.Η νέα στρατηγική του κ. Τζόνσον είναι κυρίως η laissez-faire( χαλαρή-μη περιοριστική) για την εξισορρόπηση των κινδύνων για την υγεία και την  οικονομία, αφήνοντας  τα περισσότερα, στην προσωπική κρίση, κάτι που θυμίζει, σύμφωνα με τους επικριτές του, την προσέγγισή του στα πρώτα στάδια της πανδημίας.

New York Post

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη το πρωί κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σύλληψης στη Δυτική Όχθη όταν ένας βράχος που πέταξαν από μια στέγη τον χτύπησε στο κεφάλι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στρατού. Ο Στρατός συνήθως διεξάγει τέτοιες επιδρομές εναντίον καταζητούμενων μαχητών στη Δυτική Όχθη, συναντώντας περιστασιακά τοπική αντίσταση, αλλά η δολοφονία ενός στρατιώτη είναι σπάνια και αυτή είναι η πρώτη απώλεια στρατιώτη τη χρονιά. Ο Στρατός είπε ότι ο 21χρονος λοχίας Amit Ben-Yigal βρισκόταν σε «επιχειρησιακή δραστηριότητα» κοντά στην πόλη Jenin της Δυτικής Όχθης όταν ένας μεγάλος βράχος ρίχτηκε από μια ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι. Έρευνες διεξάγονται για την εύρεση του δράστη.

Ένας άνδρας στη βορειοδυτική Ισπανία, 54 ετών, πέθανε μετά από τσίμπημα μιας  «σφήκας δολοφόνου», σύμφωνα με έκθεση. Ο άντρας από το Villestro της Γαλικίας τσιμπήθηκε στο φρύδι από μια  ασιατική γιγάντια σφήκα ενώ φρόντιζε μια κυψέλη που είχε εκεί κοντά. Τα θανατηφόρα έντομα από την Ασία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Με μήκος έως 2 ίντσες, οι μεγαλύτερες σφήκες του κόσμου είναι  γνωστό ότι εξαφανίζουν τις αποικίες των μελισσών μέσα σε λίγες ώρες: Τα μεγάλα έντομα αποκεφαλίζουν ολόκληρες κυψέλες μελισσών και ο κρίσιμος αυτός  επικονιαστής τροφίμων είναι ήδη σε μεγάλο πρόβλημα. Η σφήκα δολοφόνος μπορεί να σκοτώσει έως και 50 άτομα ετησίως στην Ιαπωνία, ανέφεραν οι The New York Times.

Τρεις περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα είναι σε θέση να αρχίσουν να άρουν τους περιορισμούς τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ η πόλη θα μπορούσε να αρχίσει να ανοίγει ξανά τον επόμενο μήνα, εφοσον το ξέσπασμα συνεχίσει να μειώνεται, ανέφεραν αξιωματούχοι τη Δευτέρα. Οι Finger Lakes, η Mohawk Valley και η Southern Tier πληρούσαν όλα τα κριτήρια για να ανοίξουν ξανά, ανακοίνωσε ο Κυβερνήτης Andrew Cuomo. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλασίου, δήλωσε ότι η πόλη «μπορεί να κάνει κάποιες πραγματικές αλλαγές» τον Ιούνιο, εάν υπάρξουν ενθαρρυντικά στοιχεία.

Η Ευρώπη επιστρέφει στη ζωή μετά το κλείδωμα. Σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα σε ολόκληρη την ήπειρο άνοιξαν τις πόρτες τους για πρώτη φορά μετά από δυο μήνες, τη Δευτέρα, καθώς οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς. Η Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε αριθμό θανάτων από κοροναϊό στον κόσμο τη Δευτέρα, άρχισε να χαλαρώνει το κλείδωμα, επιτρέποντας σε καταστήματα, εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά για πρώτη φορά σε οκτώ εβδομάδες. Οι μπουτίκ στο Champs-Élysées του Παρισιού άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό για πρώτη φορά από τις 17 Μαρτίου. Αυτοκόλλητα στα καθίσματα του τρένου υπενθυμίζουν  την κοινωνική απόσταση και το προσωπικό σε σταθμούς του μετρό μοίρασε μάσκες προσώπου και απολυμαντικό χεριών στους ταξιδιώτες. Ωστόσο, τα θέατρα, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο. Στη Γαλλία έχουν αναφερθεί περισσότερα από 177.000 κρούσματα και 26.000 θάνατοι, σύμφωνα με στατιστικά του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στην Ισπανία, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα επαναλειτούργησαν προσεκτικά, καθώς οι θάνατοι και οι λοιμώξεις του COVID-19 στη χώρα έχουν μειωθεί από τις αρχές Απριλίου.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ, με περισσότερες από 224.000 περιπτώσεις. Η χώρα έχει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων, με περισσότερους από 26.000 θανάτους να αναφέρονται από τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν επτά ή οκτώ υποψήφιοι για το εμβόλιο για την καταπολέμηση του νέου κοροναϊού και η δουλειά τους επιταχύνεται. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι η αρχική σκέψη πριν από δύο μήνες ήταν ότι μπορεί να χρειαστούν 12 έως 18 μήνες για ένα εμβόλιο. Ωστόσο, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, στην οποία  βοήθησαν τα  7,4 δις. ευρώ (8 δις. δολάρια) που υποσχέθηκαν πριν από μια εβδομάδα ηγέτες από 40 χώρες, για έρευνα, θεραπεία και δοκιμές. Είπε ότι τα 8 δις. δολάρια δεν είναι αρκετά και θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ενός εμβολίου, αλλά το πιο σημαντικό είναι να παραχθούν αρκετά «για να βεβαιωθούμε ότι αυτό το εμβόλιο φτάνει για όλους και δεν υπάρχει κανένας που θα μείνει πίσω».

Η κινεζική πόλη Wuhan, όπου ξέσπασε ο κορονoϊός για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, ανέφερε τα πρώτα νέα κρούσματα ασθενών με κοροναϊό από τότε που τερμάτισε επίσημα το κλείδωμα πριν από ένα μήνα. Οι πέντε νέες περιπτώσεις προέρχονται από το ίδιο σπίτι. Μεταξύ των πέντε είναι η σύζυγος ενός 89χρονου άνδρα που την Κυριακή ήταν η πρώτη περίπτωση κρούσματος που επιβεβαιώθηκε στην πόλη για περισσότερο από ένα μήνα, όπως ανέφερε το BBC. Όλες οι νέες περιπτώσεις θεωρήθηκαν προηγουμένως ασυμπτωματικές, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν θετικά αποτελέσματα για τον ιό αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα.

Η Disneyland στη Σαγκάη άνοιξε τη Δευτέρα και είναι το πρώτο πάρκο της Disney που δέχτηκε επισκέπτες μετά από μήνες κλεισίματος, εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας κοροναϊού. Πλήθος ανυπόμονων επισκεπτών που φορούσαν μάσκες προσώπου και παιδιά με κοστούμια ξεχύθηκαν στο χώρο ψυχαγωγίας, ενώ τα ηχεία έπαιζαν το “When You Wish Upon a Star”.

Τα αντισημιτικά περιστατικά στις ΗΠΑ σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ το 2019, αναφέρει έκθεση. Οι Αμερικανοεβραίοι ήταν στόχοι περισσότερων αντισημιτικών περιστατικών το 2019 από οποιοδήποτε άλλο έτος τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Στα περιστατικά περιλαμβάνονται θανατηφόρες επιθέσεις σε μια συναγωγή της Καλιφόρνιας, ένα εβραϊκό μανάβικο στο Νιου Τζέρσεϋ και στο σπίτι ενός Ραβίνου στη Νέα Υόρκη. Η εβραϊκή ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων καταμέτρησε 2.107 αντισημιτικά περιστατικά το 2019, εντοπίζοντας 61 υποθέσεις σωματικής επίθεσης, 1.127 περιπτώσεις παρενόχλησης και 919 πράξεις βανδαλισμού. Αυτός είναι ο υψηλότερος ετήσιος υπολογισμός από τότε που η ομάδα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη άρχισε να παρακολουθεί αντισημιτικά περιστατικά το 1979. Σημείωσε επίσης αύξηση 12% σε σχέση με τα 1.879 περιστατικά που συνέβησαν το 2018.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...