Αμερικανικός Τύπος: Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna παράγουν ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

The New York Times

Το CDC είπε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να πηγαίνουν χωρίς μάσκες στα περισσότερα μέρη, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη στιγμή στην πανδημία, προσφέροντας κίνητρο για τα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό. Ωστόσο ακόμα και τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπα και να κρατούν την κοινωνική τους απόσταση όταν πηγαίνουν σε γιατρούς, νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, όπως γηροκομεία ή όταν ταξιδεύουν με δημόσια μέσα μεταφοράς, όταν βρίσκονται σε αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων, σε φυλακές ή καταφύγια άστεγων.Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίσης την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία εμβολίων για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Οι εμβολιασμοί εφήβων είχαν ήδη ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα σε μερικές πολιτείες, όπως το Maine. Ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης ένωσης δασκάλων στη χώρα ζήτησε το πλήρες άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο. (εικόνα 1)

Οι ισραηλινές δυνάμεις εδάφους επιτέθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς το πρωί κλιμακώνοντας τη σύγκρουση που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 103 Παλαιστίνιους και επτά Ισραηλινούς, με παιδιά να είναι μεταξύ των θυμάτων και στις δύο πλευρές σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ωστόσο δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η ισραηλινή εισβολή ήταν μια περιορισμένη προσπάθεια να καταστρέψουν βάσεις πυραύλων ή να σκοτώσουν ηγέτες της Χαμάς, την μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα, ή εάν ήταν μια πλήρης εισβολή παρόμοια με εκείνη του 2014 που σκότωσε περισσότερους από 2.000 Παλαιστίνιους.Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο υπολοχαγός Jonathan Conricus, αρχικά είπε ότι «υπάρχουν επίγεια στρατεύματα που επιτίθενται στη Γάζα», αλλά αργότερα διευκρίνισε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν είχαν εισέλθει στη Γάζα, υποδηλώνοντας την πιθανότητα επίθεσης από έξω, ενώ δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η εισβολή πραγματοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ όπως και άλλοι προέτρεψαν να σταματήσει η βία που ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν Άραβες και Εβραίοι συγκρούστηκαν στους δρόμους των ισραηλινών πόλεων, ενώ αρκετοί Ισραηλινοί ηγέτες, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Reuven Rivlin, υπενθύμισαν το φάντασμα του εμφυλίου πολέμου. (εικόνα 2 )

Η Colonial Pipeline πλήρωσε λύτρα περίπου 75 Bitcoin – ή σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια – για να ανακτήσει τα κλεμμένα δεδομένα, ανοίγοντας το δρόμο για αρχίσει να ρέει το αέριο ξανά. Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε στη ρωσική ομάδα πειρατείας Darkside, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν σχετικά με τη συναλλαγή. Ο αγωγός, που εκτείνεται από το Τέξας στο Νιου Τζέρσεϋ και παραδίδει σχεδόν τα μισά από τα καύσιμα μεταφοράς για την Ατλαντική Ακτή, έκλεισε λόγω της κυβερνοεπιθέσεων την Παρασκευή.Ο αγωγός ξεκίνησε ξανά την Τετάρτη, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να αυξάνονται ακόμη και όταν υπήρξαν διαδεδαιώσεις ότι είχε σημειώσει πρόοδο στην αποκατάσταση της ροής καυσίμων. (εικόνα 3)

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν κινήθηκε για την κατάργηση ενός νόμου του Τραμπ που μειώνει την ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Ο κανονισμός περιόρισε την ισχύ του E.P.A. στρεβλώνοντας το κόστος μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ η κατάργησή του θα τεθεί σε ισχύ εντός 30 ημερών.Οι ακτιβιστές για το περιβάλλον επαίνεσαν την κίνηση δηλώνοντας: «Οι Αμερικανοί μπορούν τώρα να περιμένουν ισχυρότερες διασφαλίσεις για καθαρό αέρα και κλίμα χωρίς περιττές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις». (εικόνα 4 )

Μυστηριώδη επεισόδια που προκάλεσαν εγκεφαλικούς τραυματισμούς έχουν επηρεάσει πάνω από 130 αμερικανούς υπαλλήλους τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν ξεκίνησε να ερευνά πιο εντατικά τις υποθέσεις που αφορούν κατάσκοπους, διπλωμάτες, στρατιώτικούς και άλλους, πολλές από τις οποίες συνέβησαν στην Κίνα και την Κούβα στην οποία η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της, την Αβάνα, έπληξε η ασθένεια πρώτη φορά το 2016.Έχουν προκύψει εν τω μεταξύ στοιχεία που δείχνουν τη Ρωσία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν καταλήξει σε κανένα στοιχείο ή εάν εμπλέκεται η ξένη δύναμη. (εικόνα 5)

Έξι μήνες μετά τον πόλεμο στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας, όπου χιλιάδες έχουν πεθάνει από εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed επιδίωξε να σταματήσει την κριτική αυτής της σύγκρουσης στοχεύοντας στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Οι ελευθερίες του Τύπου έχουν επιδεινωθεί μετά την στρατιωτική επιχείρηση του Abiy στη βόρεια περιοχή, η οποία ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου. Μέσα σε λίγες ώρες, το διαδίκτυο εκεί έκλεισε και οι δημοσιογράφοι αποκλείστηκαν από την είσοδο τους σε αυτό. Έκτοτε, οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 10 δημοσιογράφους χωρίς κατηγορίες, τους οποίους κρατούν για περίοδο από λίγες ημέρες έως δύο μήνες. (εικόνα 6 )

Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna παράγουν ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και είναι πιθανό να παρέχουν τουλάχιστον κάποια προστασία έναντι δύο επικίνδυνων μεταλλάξεων κοροναϊού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA την Πέμπτη. Οι εμβολιασμένες γυναίκες μπορούν επίσης να περάσουν προστατευτικά αντισώματα στα έμβρυά τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και στα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος, σύμφωνα με την έρευνα. Σε μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology την Τρίτη, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είτε τα εμβόλια Pfizer είτε Moderna έβλαψαν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Στη μελέτη JAMA, οι επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν δείγματα αίματος από 103 γυναίκες που είχαν λάβει το εμβόλιο Pfizer ή Moderna μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021. (εικόνα 7)

Πηγή: https://www.nytimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...