Αμερικανικός Tύπος: Τα περιστατικά κοροναϊού αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των παιδιών

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Associated Press

74 μετανάστες που επέβαιναν σε σπασμένο σκάφος διασώθηκαν στη δυτική Ελλάδα. Ένα κατακερματισμένο ιστιοπλοϊκό σκάφος με 74 μετανάστες και δύο λαθρέμπορους στο πλοίο έφτασε με ασφάλεια σε ελληνικό λιμάνι αφού εξέδωσε σήμα κινδύνου προς το θέρετρο της Ζακύνθου, ανέφεραν τη Δευτέρα οι ελληνικές αρχές.Σε δήλωση της ακτοφυλακής αναφέρεται ότι δύο Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν με την υποψία ότι ανήκουν σε οργάνωση που διακινεί λαθραία μετανάστες στην Ευρώπη.Οι επιβάτες, που δεν είχαν έγγραφα ταυτότητας, δήλωσαν στις ελληνικές αρχές ότι ήταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Τουρκία. Υπήρχαν 48 άνδρες και 26 γυναίκες στο πλοίο. Πιστεύεται ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο από πού προήλθε.Το σκάφος εντοπίστηκε αργά το Σάββατο, μετά από έρευνα και διάσωση που περιελάμβανε δύο σκάφη της ακτοφυλακής και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Κατάκολου στη νότια Πελοπόννησο την Κυριακή και κατασχέθηκε.Παρά την αυξημένη επαγρύπνηση από τις ελληνικές αρχές, αφού η Τουρκία κήρυξε τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα ανοιχτά σε χιλιάδες μετανάστες τον Μάρτιο, περίπου 11.500 αιτούντες άσυλο κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα φέτος. Οι περισσότεροι έφτασαν με πλοία από την Τουρκία.Περίπου 75.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στη χώρα ολόκληρο το 2019. Η πτώση μέχρι στιγμής φέτος αποδίδεται στην αυστηρότερη αστυνόμευση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα lockdowns που συνδέονται με το COVID-19.

Reuters

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δαπανήσει περισσότερα για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, λέει ο υπουργός Οικονομικών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δαπανήσει μέρος των ταμειακών της αποθεμάτων για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της ήδη από το τρέχον έτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τη Δευτέρα, μετά από χρόνια περιστολής των αμυντικών δαπανών.Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της κρίσης χρέους που ξέσπασε στα τέλη του 2009, η Ελλάδα μείωσε τις αμυντικές της δαπάνες υπό τους όρους της τρόικας που την βοήθησαν να παραμείνει σε λειτουργία. Η Ελλάδα επέστρεψε μετά την τρίτη διάσωσή της τον Αύγουστο του 2018.Σε συνέντευξή του στην Alpha TV, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η εντολή του περιλαμβάνει «υποστήριξη της δύναμης πρόληψης των ενόπλων δυνάμεων».Έκανε αυτά  τα σχόλια καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ της Τουρκίας έχουν κλιμακωθεί λόγω των ενεργειακών πόρων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.«Εμείς, το υπουργείο Οικονομικών, θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Σταϊκούρας.Είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τις αγορές και θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια ξεκινώντας από το 2020, χωρίς να παρέξει στοιχεία σχετικά με τα χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν ή άλλες λεπτομέρειες.«Εξαρτάται από τις εντολές της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας υπό ορισμένες προτεραιότητες», είπε.Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα αποθεματικό 34 δις. ευρώ (40,6 δις. δολάρια) από αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης και χρήματα που συγκεντρώθηκαν από αγορές. Η χώρα ανυπομονούσε για οικονομική ανάκαμψη φέτος, αλλά η πανδημία του κοροναϊού έχει ανατρέψει τις προσδοκίες της και η κυβέρνηση βλέπει τώρα την οικονομία της να συρρικνώνεται έως και 10%.

New York Post 

Το 94% των Αμερικανών που πέθαναν από το COVID-19 είχαν υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με νέα έκθεση του CDC. Χρησιμοποιώντας προσωρινά δεδομένα για τους θανάτους που σχετίζονται με κοροναϊό από την την 1η Φεβρουαρίου έως τις 22 Αυγούστου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο «για το 6% των θανάτων, ο COVID-19 ήταν η μόνη αιτία που αναφέρεται». Η η γρίπη και η πνευμονία, η αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς και οι κυκλοφορικές καταστάσεις όπως οι υπερτασικές ασθένειες, η καρδιακή ανακοπή και η καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνονται στη λίστα. Άλλες καταστάσεις ήταν η σήψη, ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια και η νόσος του Alzheimer. Οι μετρήσεις βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, τα οποία ο οργανισμός χαρακτήρισε ως «την πιο αξιόπιστη πηγή δεδομένων». Ωστόσο, τα προσωρινά δεδομένα δεν είναι ακόμη πλήρη, οι μετρήσεις δεν είναι οριστικές και δεν πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ κρατών, προειδοποίησε η υπηρεσία. Από τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει 6 εκατομμύρια κρουσμάτων κοροναϊού και 183.000 θανάτους, σύμφωνα με στατιστικές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

The New York Times

Ο Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Πρόεδρο Τραμπ για τις ταραχές στις πόλεις. Καθώς ο κ. Τραμπ προετοίμασε μια επίσκεψη την Τρίτη στην Κένoσα, η οποία συγκλονίστηκε από διαμαρτυρίες και ταραχές μετά τον πυροβολισμό του Jacob Blake από την αστυνομία, ο κ. Μπάιντεν μίλησε στο Πίτσμπουργκ ρωτώντας: «Πιστεύει κανείς εκεί, οτι θα είναι λιγότερη η βία στην Αμερική αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ;Κύριε Τραμπ, θέλεις να μιλήσεις για φόβο;», ρώτησε ο κ. Μπάιντεν. «Ξέρετε τι φοβούνται οι άνθρωποι στην Αμερική; Φοβούνται ότι θα κολλήσουν τον Covid. Φοβούνται ότι θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν. Και γι αυτό δεν έχεις μικρή ευθύνη». Σημείωσε ότι περισσότεροι αστυνομικοί είχαν πεθάνει από τον κοροναϊό από ότι σκοτώθηκαν σε περιπολία.Σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου αργότερα, ο Τραμπ απάντησε στον Μπάιντεν. «Οι ταραχές και ο Τζο Μπάιντεν έχουν ένα κοινό. Είναι και οι δύο στο πλάι της ριζοσπαστικής αριστεράς», είπε. Ο πρόεδρος προσπάθησε να κάνει τις διαμαρτυρίες και τις ταραχές το κεντρικό του ζήτημα, αποσπώντας την πανδημία που συνεχίζει να σκοτώνει περίπου 1.000 Αμερικανούς κάθε μέρα.

Τα περιστατικά κοροναϊού αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των παιδιών. Καθώς ορισμένες σχολικές περιοχές των ΗΠΑ ξεκινούν μαθήματα, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των παιδιών και των εφήβων από ό, τι στον γενικό πληθυσμό.Η αύξηση της νοσηλείας και των θανάτων μεταξύ των παιδιών δείχνει ότι η αύξηση δεν είναι μόνο στα χαρτιά.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία κατέγραψε περισσότερα από 53.000 νέα κρούσματα κοροναϊού, πολύ περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.Μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στα αρχικά στάδια της πανδημίας, η Ισπανία επέβαλε αυστηρό κλείδωμα, αλλά στη συνέχεια άνοιξε ξανά γρήγορα. Η επιστροφή της νυχτερινής ζωής και των ομαδικών δραστηριοτήτων συνέβαλε στην αναβίωση. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου το μισό του ποσοστού στο αποκορύφωμα της κρίσης τον Μάιο.  

Breitbart

Η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατήγγειλε τη μετατροπή της ιστορικής Εκκλησίας της Χώρας από την Τουρκία σε τζαμί ως πράξη «συμβολικής βίας». Σε μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τη μετατροπή της εκκλησίας ως «μια πράξη που υπαγορεύεται από την πολιτική αλαζονεία, την πολιτιστική ανασφάλεια, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία που καταδικάζει έναν θησαυρό της χριστιανικής τέχνης και την πολιτιστική ευγένεια στην αφάνεια». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε, η Εκκλησία του Αγίου Σωτήρα της Κωνσταντινούπολης στη Χώρα να μετατραπεί σε τζαμί στις 21 Αυγούστου, ένα μήνα αφότου προκάλεσε ανησυχία και οργή μετατρέποντας την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Η εκκλησία, γνωστή συνήθως με το λατινικό όνομα Χώρα (που σημαίνει «έξω από τα τείχη» ή «στη χώρα», μια δίκαιη περιγραφή της θέσης της σε σχέση με τα τείχη της πόλης κατά την κατασκευή της) χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Διατήρησε το όνομά του αφού τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, όπως τότε ονομάστηκε η πόλη, επεκτάθηκαν προς τα έξω. Η Εκκλησία της Χώρας ανακαινίστηκε εκτενώς στα τέλη του 11ου αιώνα και τα φημισμένα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της ζωγραφίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις αρχές του 14ου. Το 1511, αφού οι Μουσουλμάνοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί και μετονομάστηκε σε Kariye. Αυτή η κατάσταση παρέμεινε μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν η Τουρκία, επέτρεψε στους Αμερικανούς ιστορικούς να πραγματοποιήσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των αγιογραφιών. Η εκκλησία άνοιξε εκ νέου ως μουσείο Kariye Muzesi το 1958, έγινε κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης. Ο μεγάλος καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας ακολούθησε μια παρόμοια πορεία και τώρα η Εκκλησία της Χώρας αντιμετωπίζει την ίδια μοίρα από τον Ισλαμιστή Ερντογάν. Ένα τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε πέρυσι την κυβερνητική οδηγία του 1945 που καθιέρωσε το μουσείο Kariye Muzesi, ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα που μετέφερε τον έλεγχο της δομής από το Υπουργείο Παιδείας στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, κάνοντας τη Χώρα «ανοιχτή στη λατρεία» ως τζαμί. Όπως και με την Αγία Σοφία, ο Ερντογάν αγνόησε τον χαρακτηρισμό της Χώρα ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τα Ηνωμένα Έθνη. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε πολύ περισσότερο, εκδίδοντας διάβημα που κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προσβάλλει τον Χριστιανισμό, την αρχαιολογία και ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα μετατρέποντας τη Χώρα σε τζαμί.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...