Αμερικανικός Τύπος: Θανατηφόρο κύμα καύσωνα πλήττει τον Καναδά

Θανατηφόρο κύμα καύσωνα πλήττει τον Καναδά , καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι πέθαναν στη Βρετανική Κολομβία από αιτίες έχουν συνδεθεί με τα ρεκόρ θερμοκρασίας που επικρατούν στην περιοχή και έστειλαν χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν αγωνιωδώς ανακούφιση.Στις ΗΠΑ, όπου τμήματα της πολιτείας της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον έχουν πληγεί από την υπερβολική ζέστη επί αρκετές μέρες συνεχόμενα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με επικεφαλής της πολιτείας και δεσμεύτηκε σε βοήθεια για να ελαχιστοποιήσει τις καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό. Η Καλιφόρνια προετοιμάζεται για ένα ακόμη καλοκαίρι καταστροφικών πυρκαγιών ενώ οι καταστροφικές συνθήκες ξηρασίας επικρατούν στην Αμερικανική Δύση. Έκτακτα μέτρα έχουν παρθεί επίσης από τη Φιλαδέλφεια έως τη Βοστώνη στα βορειοανατολικά.«Το μεγάλο μάθημα που βγαίνει από τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι η κρίση της  κλιματικής αλλαγής δεν είναι μυθοπλασία», δήλωσε ο John Horgan, πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας. Ο επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσε ότι 486 θάνατοι είχαν αναφερθεί σε διάστημα έξι ημερών, ενώ συνήθως περίπου 165 θάνατοι θα είχαν αναφερθεί σε φυσιολογικές συνθήκες για την αντίστοιχη εποχή, ενώ οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν, είπε. Τα επτά θερμότερα χρόνια στην ιστορία σύμφωνα με ακριβή αρχεία θερμοκρασίας είναι τα τελευταία συνεχόμενα επτά χρόνια και 19 από τα 20 θερμότερα χρόνια έχουν συμβεί από το 2000 και μετά.

Ο Donald Rumsfeld, υπουργός Άμυνας των Προέδρων Gerald Ford και George Bush, πέθανε την Τρίτη. Ήταν 88 ετών και η αιτία του θανάτου του όπως ανακοινώθηκε ήταν πολλαπλό μυέλωμα. Ο Rumsfeld προέδρευσε των στρατηγικών του Ψυχρού Πολέμου της Αμερικής στη δεκαετία του 1970 και στον νέο κόσμο της τρομοκρατίας δεκαετίες αργότερα, των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. ‘Ηταν ένθερμος σύμμαχος του πρώην αντιπροέδρου Dick Cheney. Ο Rumsfeld ήταν γνωστός ως ένθερμος μαχητής και θεωρήθηκε ευρέως στη δεύτερη περιοδεία του ως ο ισχυρότερος υπουργός άμυνας από τον Robert McNamara στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Rumsfeld διεξήγαγε έναν δαπανηρό και διχαστικό πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος τελικά κατέστρεψε την πολιτική του ζωή και επισκίασε την πολυετή θητεία του. Αλλά ποτέ δεν εξέφρασε τη λύπη του ενώ αργότερα είπε ότι η απομάκρυνση του Saddam Hussein «δημιούργησε έναν πιο σταθερό και ασφαλή κόσμο».

Οι Times πέρασαν έξι μήνες αναλύοντας χιλιάδες βίντεο της εισβολής στο Καπιτώλιο και πλέον έχει ολοκληρωμένη εικόνα του τι συνέβη. Από πανοραμική λήψη 40 λεπτών της 6ης Ιανουαρίου, η ομάδα Οπτικής Έρευνας δείχνει τουλάχιστον οκτώ σημεία όπου ξέσπασαν οι ταραχές, από μέλη εξτρεμιστικών ομάδων. Αυτοί υποκινούσαν άλλους σε ταραχές μετά από όσα είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ. Από τα γεγονότα αυτά  το Σώμα ψήφισε για να δημιουργήσει μια επιτροπή για τη διερεύνηση της θανατηφόρας επίθεσης. Εν τω μεταξύ, στον Οργανισμό Τραμπ και στο διευθύνοντα σύμβουλό του, Allen Weisselberg, αναμένεται αύριο να απαγγελθούν κατηγορίες για φορολογικά εγκλήματα.

Μια νέα καταμέτρηση στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι ο Eric Adams, είχε πολύ μικρότερο προβάδισμα από αυτόν που είχε στην αρχική καταμέτρηση ενώ περίπου 125.000 ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί. Ωστόσο, το νέο αποτέλεσμα επισκιάστηκε από ένα τρομερό σφάλμα από το Διοικητικό Συμβούλιο Εκλογών της πόλης αργά την Τρίτη: Περίπου 135.000 δείγματα ψηφοφορίας, που χρησιμοποιήθηκαν για τη δοκιμή του λογισμικού επιλογής κατάταξης, είχαν καταμετρηθεί λανθασμένα. Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει μακρά ιστορία λαθών, αναγκάστηκε να αποσύρει τα αποτελέσματα από τον πίνακα προτιμήσεων κατάταξης, λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσίευσή τους.

Ενάμισι χρόνο από τότε που ξεκίνησε, η πανδημία επιστρέφει και πάλι σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, κυρίως λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Delta και άλλων νέων τύπων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μετάλλαξη, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, μπορεί να είναι διπλά μεταδοτική από την αρχική. Στην Ινδονησία, καθώς η παροχή οξυγόνου και εμβολίων μειώνεται, οι εκσκαφείς τάφων εργάζονται και τη νύχτα. Στην Ευρώπη, οι χώρες επιβάλλουν καραντίνες και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ που φάνηκαν να έχουν εξαφανίσει σε μεγάλο βαθμό τον ιό, πολλαπλασιάστηκαν νέα σημεία εξάπλωσης του ιού, ενώ με την μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται γρήγορα στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τους Ρώσους να εμβολιαστούν. Οι μη εμβολιασμένοι πληθυσμοί μπορούν να χρησιμεύσουν ως επωαστές των νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν με εκπληκτική και επικίνδυνη ταχύτητα, με τη Delta να προκαλεί αυτό που οι Ινδοί ερευνητές αποκαλούν Delta Plus. Υπάρχουν επίσης οι μεταλλάξεις Gamma και Lambda.

Ο διευθυντής του C.D.C. υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν πλήρως κατά του κορονοϊού δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα σχόλια έγιναν αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι όλοι, εμβολιασμένοι ή όχι, πρέπει να φορούν μάσκες και να λάβουν άλλες προφυλάξεις καθώς αυξάνεται η παραλλαγή του Delta. Ο Δρ. Rochelle Walensky, διευθυντής του C.D.C., πρόσθεσε ότι η γενική πρόταση του W.H.O. ενημερώθηκε από την παγκόσμια εικόνα της για τα ποσοστά εμβολιασμού, ενώ επίσης και οι ειδικοί ιιολόγοι  και οι επιδημιολόγοι προσφέρουν επίσης ασαφείς συμβουλές.

Το Τόκιο δηλώνει ότι είναι έτοιμο από το Covid-19 όταν καλωσορίζει τους αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο μήνα. Τι γίνεται όμως με τους σεισμούς; Κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, το κεντρικό Τόκιο είχε περίπου 60 σεισμούς κάθε χρόνο μόνο ένας τον τελευταίο χρόνο έφτασε σε ένταση τουλάχιστον 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε δεν είναι απίθανο η πόλη να βιώσει έναν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι κάθε σεισμός θα είναι μικρός, αλλά προετοιμάζει τους επισκέπτες για οτιδήποτε.Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο προσφέρουν την ευκαιρία να γεννηθεί μια νέα γενιά πρωταθλητών για να εμπνεύσουν τα κορίτσια με αθλητικές φιλοδοξίες, όμως εκτός των Αγώνων, οι γυναίκες αθλήτριες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια και περιορίζονται από τους άκαμπτους κανόνες της έμφυλης ιαπωνικής κοινωνίας.

Η Μαδαγασκάρη κατευθύνεται προς έναν λιμό που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή καθώς ηπείνα αναγκάζει τους ανθρώπους να τρώνε ωμά κόκκινα φρούτα κάκτων, άγρια ​​φύλλα, ακόμη και τις ακρίδες που βοήθησαν στην εξάλειψη των καλλιεργειών. Το νότιο τμήμα της χώρας βιώνει τη χειρότερη ξηρασία του εδώ και δεκαετίες, με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων να προειδοποιεί ότι 1,14 εκατομμύρια άνθρωποι είναι επισφαλείς σε τρόφιμα και 400.000 άνθρωποι οδηγούνται στην πείνα. Το τεράστιο νησί του Ινδικού Ωκεανού που φημίζεται για την ομορφιά και το μοναδικό οικοσύστημά του, η Μαδαγασκάρη, μερικές φορές αναφέρεται ως η όγδοη ήπειρος. Αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα είναι «καταστροφικά», σύμφωνα με το WFP και δεν είναι αποτέλεσμα τοπικής πολιτικής ή οικονομικής αναταραχής, ούτε προέρχονται από μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα.«Το σημαντικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει σύγκρουση, αλλά οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα», δήλωσε η Lola Castro, η οποία είναι περιφερειακή διευθύντρια του WFP στη νότια Αφρική και επισκέφθηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο τον Ιούνιο. Το πρόβλημα, εξήγησε η Κάστρο, ήταν «σαφώς η κλιματική αλλαγή».Πολλές από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στην υποσαχάρια Αφρική. Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή Tigray της Αιθιοπίας, 900.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνθήκες πείνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, ενώ η βία έχει συμβάλει στην απειλή του λιμού στο Νότιο Σουδάν, ενώ και άλλες περιοχές που έχουν συγκρούσεις, όπως τμήματα της Νιγηρίας και της Μοζαμβίκης, βλέπουν επίσης αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια.

Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου αποφάσισε σε πρώτο βαθμό  την καταδίκη Σέρβων πρώην αξιωματούχων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βοσνία κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Για πρώτη φορά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την κυβέρνηση του 1990 στη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία συνδέθηκαν με φρικαλεότητες σε γειτονικές χώρες, καθώς το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη καταδίκασε την Τετάρτη δύο Σέρβους πρώην αξιωματούχους για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, που έπληξαν τα Βαλκάνια εκείνη την εποχή. Η υπόθεση ήταν η τελευταία στο διεθνές ποινικό δικαστήριο που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στους πολέμους στα Βαλκάνια. Η ετυμηγορία κάλυψε δεκάδες δίκες που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μια σύγκρουση που εξαπέλυσε κύματα σεχταριστικών και εθνοτικών συγκρούσεων. Ερχόμενη σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την ίδρυση του δικαστηρίου, η υπόθεση αποτέλεσε επίσης ορόσημο για την παρατεταμένη νομική πάλη να λογοδοτήσουν οι αρχιτέκτονες και οι δράστες της χειρότερης αιματοχυσίας στην Ευρώπη από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους εισαγγελείς του ΟΗΕ να συνδέσουν αξιωματούχους από το σερβικό κράτος με τις φρικαλεότητες στη γειτονική Βοσνία και Κροατία. Λίγοι Σέρβοι αξιωματούχοι έπαιξαν τόσο κρίσιμο ρόλο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όπως οι κατηγορούμενοι Jovica Stanisic, πρώην επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας της Σερβίας και ο αναπληρωτής, του Franko Simatovic, ο αναπληρωτής του, οι οποίοι καταδικάστηκαν ο καθένας σε φυλάκιση 12 ετών για συνδρομή και συνέργεια εγκλημάτων δολοφονίας, απέλασης, βίαιης μεταφοράς και δίωξης. 

Πηγές: https://www.nytimes.com/  https://www.washingtonpost.com/ https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...