Αμερικανικός Τύπος: Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε σε δύο δημοσιογράφους για τις προσπάθειές τους στον αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης – Οι πυρκαγιές αυξάνονται στη Βόρεια Καλιφόρνια

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Το τελευταίο κύμα κορονοϊού οδήγησε σε δεύτερο συνεχόμενο μήνα μικρής αύξησης των θέσεων εργασίας. Οι εργοδότες πρόσθεσαν μόλις 194.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, από 366.000 τον Αύγουστο και πολύ κάτω από την αύξηση άνω του ενός εκατομμυρίου τον Ιούλιο. Τα δεδομένα από το Τμήμα Εργασίας συλλέχθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η μετάλλαξη Delta, ήταν κοντά στο αποκορύφωμά της. Έκτοτε, τα κρούσματα και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας και πηγές του ιδιωτικού τομέα υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Οι θέσεις εργασίας αντικατοπτρίζουν μια σταθερή ανάκαμψη που είναι πιο γρήγορη από άλλες πρόσφατες ανακτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η επιβράδυνση δείχνει τη συνεχιζόμενη ευπάθεια της οικονομίας στην πανδημία. Σε άλλες οικονομικές ειδήσεις, περισσότερες από 130 χώρες συμφώνησαν σε μια αναθεώρηση των διεθνών φορολογικών κανόνων, υποστηρίζοντας έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15 %. Οι νέοι κανόνες, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, αποσκοπούν στην πάταξη των φορολογικών παραδείσων.

Τα καλά νέα: Οι εθνικές αναφορές για τον κορονοϊό βελτιώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα άσχημα νέα: Έρχεται χειμώνας. Η άνοδος που προκλήθηκε από την μετάλλαξη Delta υποχωρεί στις ΗΠΑ, αλλά αξιωματούχοι και ειδικοί λένε ότι η αυξημένη μετάδοση τους επόμενους ψυχρότερους μήνες παραμένει απειλή και ότι τα σταθερά ποσοστά εμβολιασμού είναι το κλειδί για την αποτροπή του κορονοϊού, ενώ περίπου το 56% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Καθώς ο κρύος καιρός υποχρεώνει τους ανθρώπους να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, αλλά ο συνδυασμός αυξημένων εμβολιασμών και φυσικής ανοσίας από λοιμώξεις θα μπορούσε να αποτρέψει ένα ακόμη καταστροφικό κύμα όπως αυτό που έπληξε τις ΗΠΑ πέρυσι.

Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε σε δύο δημοσιογράφους για τις προσπάθειές τους στον αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης. Η Maria Ressa από τις Φιλιππίνες και ο Dmitri Muratov από τη Ρωσία «είναι εκπρόσωποι όλων των δημοσιογράφων που υποστηρίζουν αυτό το ιδανικό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες», ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ. Η Ressa είναι συνιδρύτρια του Rappler, ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστότοπου που αποκάλυψε τη διαφθορά της κυβέρνησης υπό τον Rodrigo Duterte, τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας της και είναι μόliw η 18η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο ειρήνης. Ο Muratov, αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, είπε ότι το βραβείο του ήταν μια μεταθανάτια αναγνώριση των έξι δημοσιογράφων που είχαν εργαστεί στην εφημερίδα του και σκοτώθηκαν, ενώ  πρόσθεσε ότι θα είχε δώσει το βραβείο σε έναν άλλον Ρώσο: τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους σκότωσε δεκάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκευής σε σιιτικό τζαμί στο Αφγανιστάν. Η σφαγή ήταν η δεύτερη επίθεση εναντίον ενός τζαμιού σε λίγες μόνο ημέρες και επιβεβαίωσε ότι μια εκστρατεία βίας που στοχεύει στη σιιτική μειονότητα Hazara του Αφγανιστάν, θα περάσει ανεξέλεγκτη υπό τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν επίσης κυνηγήσει τη Hazara στο παρελθόν. Τοπικός ηγέτης της σιιτικής κοινότητας δήλωσε ότι περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος Khorasan, η ίδια ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στο Kunduz.

Οι πυρκαγιές αυξάνονται στη Βόρεια Καλιφόρνια, μια περιοχή όπου ένα μόνο σπίρτο μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό όπλο. Τους τελευταίους δύο μήνες, τρία άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εμπρησμό στη Βόρεια Καλιφόρνια θεωρήθηκαν υπεύθυνα για πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα και κατέστρεψαν περισσότερα από 200 σπίτια και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών είναι ο καθηγητής εγκληματολογίας Gary Maynard και ένας εκπαιδευτής γιόγκα. Ο κύριος Maynard, καθηγητής εγκληματολογίας που ειδικεύεται στις αποκλίνουσες συμπεριφορές, έγινε ο ίδιος εγκληματίας και βρίσκεται τώρα σε μια φυλακή του Σακραμέντο περιμένοντας την δικάσιμο, αν και οι πυρκαγιές που κατηγορείται ότι έβαλε, σβήστηκαν πριν να καταστρέψουν τυχόν κτίρια. Ο εμπρησμός, έγκλημα στο οποίο εμπλέκονται δικηγόροι, οδοντίατροι, εκατομμυριούχοι και αποτελεί επί δεκαετίες τεράστιο πρόβλημα στην Καλιφόρνια, όπου περίπου το 10% των πυρκαγιών κάθε χρόνο μπαίνουν επίτηδες. Με τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Καλιφόρνια, όπου τα δάση και οι θαμνώδεις περιοχές εξακολουθούν να είναι αποξηραμένες από την ξηρασία και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το έγκλημα αυξάνεται, καθώς πέρυσι ο αριθμός των πυρκαγιών στην άγρια ​​φύση στην Καλιφόρνια αυξήθηκε κατά 6%, από 301 σε 320.

Το Τέξας απαγορεύει το σύνολο των αμβλώσεων, όπως αποφάσισε το ομοσπονδιακό εφετείο το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ημέρες μετά την αναστολή του αμφιλεγόμενου νόμου από δικαστή. Το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ δέχτηκε το αίτημα του Τέξας να αναιρέσει την απόφαση της Τετάρτης από τον Αμερικανό δικαστή Robert Pitman, ενώ η υπόθεση εξετάζεται. Πολλές κλινικές είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς μετά από αποστολή του Pitman, εν αναμονή της απόφασης του εφετείου της Παρασκευής την Παρασκευή. Ο Pitman, διορισμένος από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έγραψε στην απόφασή του 113 σελίδων ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Τέξας «κατασκεύασαν ένα πρωτοφανές και διαφανές νομοθετικό σχέδιο» για να αρνηθούν στις ασθενείς το δικαίωμα σε άμβλωση. Το εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσει έως την Τρίτη. Γνωστή ως νομοσχέδιο της Γερουσίας 8 ή SB8, η νομοθεσία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την ανίχνευση καρδιακής δραστηριότητας, στις περίπου έξι εβδομάδες της κύησης δηλαδή και αφήνει την επιβολή στους ιδιώτες, χρησιμοποιώντας αστικές αγωγές αντί ποινικής δίωξης, ενώ επιτρέπει την αμοιβή 10.000 δολαρίων και άνω σε όποιον κατηγορήσει ένα άτομο στο δικαστήριο για εκτέλεση ή βοήθεια σε άμβλωση. Πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος την 1η Σεπτεμβρίου, λειτουργούσαν περίπου δώδεκα κλινικές αμβλώσεων στην πολιτεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε ουσιαστικά τον νόμο να παραμείνει σε ισχύ μετά την αποτυχία να χορηγήσει επείγουσα έφεση από παρόχους αμβλώσεων που προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη νομοθεσία.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, χωρίς στοιχεία, ότι χιλιάδες μετανάστες από την Αϊτή που κατευθύνονται προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού «πιθανώς να έχουν AIDS». «Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εισέρχονται από την Αϊτή», δήλωσε ο Τραμπ στον Sean Hannity του Fox News. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας και αν κοιτάξετε τα στατιστικά στοιχεία, αν δείτε τους αριθμούς, αν ρίξετε μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Αϊτή, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με το  AIDS. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πιθανότατα θα έχουν AIDS και έρχονται στη χώρα μας και δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Τους αφήνουμε όλους να μπουν, είναι σαν μια κατάρα θανάτου για τη χώρα μας». Το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV/AIDS υπολογίζει ότι 150.000 Αϊτινοί ζουν με τον ιό που προκαλεί το AIDS. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που φέρονται να κατευθύνονται προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού πιστεύεται ότι προέρχονται από χώρες της Νότιας Αμερικής, αφού έφυγαν από την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Ιανουάριο του 2010. Οι ΗΠΑ απέλασαν πίσω στην Αϊτή περίπου 5.000 μετανάστες, που συγκεντρώθηκαν κάτω από τη Διεθνή Γέφυρα στο Τέξας. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι δεκάδες χώρες «άδειαζαν τις φυλακές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», επαναλαμβάνοντας τη ρητορική του κατά της μετανάστευσης από την εκστρατεία του 2016. Αργότερα στη συνέντευξη, ο Τραμπ μίλησε ενάντια στον εμβολιασμό για τον COVID-19, για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί «πρέπει να έχουν τις ελευθερίες τους».

Πέθανε, σε ηλικία 88 χρονών, ο Abolhassan Banisadr, ο πρώτος πρόεδρος του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, που εγκατέλειψε την Τεχεράνη, αφού κατηγορήθηκε επειδή αμφισβήτησε την δύναμη των κληρικών τη στιγμή που το κράτος γινόταν θεοκρατικό.Στη θάλασσα μαυροντυμένων σιίτων κληρικών, ο Banisadr ξεχώρισε για τα κοστούμια του σε δυτικό στιλ και το γαλλικό του υπόβαθρο, που ο φιλόσοφος, Ζαν Πολ Σαρτρ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ιράν περίπου 15 χρόνια πριν να συμβεί. Αυτές οι διαφορές τον απομόνωσαν όμως, καθώς προσπάθησε να εφαρμόσει μια οικονομία σοσιαλιστικού τύπου στο Ιράν, υποστηριζόμενη από τη βαθιά σιιτική του πίστη που του ενστάλαξε ο κληρικός πατέρας του. Ο Banisadr δεν θα εδραιώσει ποτέ την εξουσία του στην κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ηγήθηκε, καθώς γεγονότα πολύ πέρα ​​από τον έλεγχό του, όπως η ομηρία της πρεσβείας των ΗΠΑ και η εισβολή στο Ιράν από το Ιράκ, πρόσθεσαν επιπλέον προβλήματα στην αναταραχή που ακολούθησε την επανάσταση. Η πραγματική εξουσία παρέμεινε στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Χομεϊνί, με τον οποίο ο Banisadr συνεργάστηκε όταν ήταν εξόριστος στη Γαλλία και τον ακολούθησε στην Τεχεράνη μετά την επανάσταση. Ο Χομεϊνί έριξε τον Banisadr μετά από μόλις 16 μήνες στην εξουσία, στέλνοντάς τον πίσω στο Παρίσι, όπου θα έμενε μέχρι το τέλος του. «Ήμουν σαν ένα παιδί που έβλεπε τον πατέρα μου να γίνεται αργά αλκοολικός», είπε αργότερα ο Banisad για τον Χομεϊνί. «Το φάρμακο αυτή τη φορά ήταν δύναμη». Η οικογένεια του Banisadr σε δήλωσή της σήμερα Σάββατο, ανέφερε ότι πέθανε σε νοσοκομείο στο Παρίσι μετά από μακρά ασθένεια.

Πηγές: https://nypost.com/, https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://www.washingtontimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...