Αμερικανικός Τύπος: Το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V, είναι 92% αποτελεσματικό

Οι New York Times αναφέρουν ότι: Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκαν την Τρίτη ότι υποκίνησε την επίθεση στο Καπιτώλιο και υποστήριξαν ότι η Γερουσία δεν είχε εξουσία να δικάσει έναν πρώην πρόεδρο. Τα λόγια του κ. Τραμπ προς τους υποστηρικτές του προστατεύονταν από το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της Πρώτης Τροποποίησης, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι τα σχόλιά του δεν προορίζονταν για πρόσκληση σε βίαιες ενέργειες, αλλά «αφορούσαν την ανάγκη να αγωνιστεί γενικά για την ασφάλεια των εκλογών».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να ανακαλεί τις πολιτικές του προκατόχου του, καθώς υπέγραψε χθες τρεις εκτελεστικές εντολές για τη μετανάστευση, δημιουργώντας μια ειδική ομάδα για την επανένωση αρκετών εκατοντάδων οικογενειών που είχαν χωριστεί στα σύνορα του Μεξικού και εξουσιοδότησε την επανεξέταση των μέτρων για το άσυλο και τη νόμιμη μετανάστευση, ενέργειες που θα αναδιαμορφώσουν σε γενικές γραμμές την πολιτική.

Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca επιβραδύνει ουσιαστικά τη μετάδοση του ιού σύμφωνα με αποτελέσματα, που περιγράφονται λεπτομερώς από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca σε χειρόγραφο που δεν έχει αξιολογηθεί ενώ διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση κατά σχεδόν τα δύο τρίτα. Το χειρόγραφο υπογραμμίζει τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού.

Ο Stephen Bannon που έλαβε χάρη την τελευταία στιγμή από τον Donald Trump σε μια υπόθεση ομοσπονδιακής απάτης, αντιμετωπίζει τώρα νέο κίνδυνο καθώς οι κρατικοί εισαγγελείς σκέφτονται να ασκήσουν κατηγορίες εκ νέου.

Οι τρέχουσες μετρήσεις Covid της Νέας Υόρκης είναι πολύ χειρότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά ο κυβερνήτης σχεδιάζει να ανοίξει ξανά εστιατόρια την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ούτως ή άλλως, ενώ ο Άντριου Γιανγκ, ο οποίος είναι υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Ο Ναβάλνι θα περάσει δύο χρόνια στη φυλακή, καθώς δικαστήριο της Μόσχας τον καταδίκασε την Τρίτη για παραβίαση της απαλλαγής από την ποινή που είχε ανασταλεί το 2014, επειδή δεν παρουσιάστηκε στις αρχές, για το διάστημα που ήταν στη Γερμανία όπου ανάρρωνε από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με δηλητήριο τον Αύγουστο. Η απόφαση είναι πιθανό να τον στείλει σε μια απομακρυσμένη φυλακή για πρώτη φορά. Ο κ. Ναβάλνι μπορεί να ασκήσει έφεση για την απόφαση, αλλά οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει ότι δεν θα επηρεαστούν από τη δημόσια πίεση για να τον απελευθερώσουν, ενώ αρκετοί από τους οπαδούς του παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Δεν μπορείς να κλειδώσεις ολόκληρη τη χώρα», είπε ο κ. Ναβάλνι στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θύμωσε μαζί του γιατί επέζησε μετά την δηλητηρίαση.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάλλαξης του ιού που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, οι βρετανικές αρχές έστειλαν κινητές μονάδες και άρχισαν τις δοκιμές σε 80.000 κατοίκους που ζούσαν σε περιοχές όπου εντοπίστηκε. Η γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο με τα εμβόλια, ανέφερε το NHS.

Η Πορτογαλία, που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το νέο ξέσπασμα του ιού που οδήγησε στο υψηλότερο ποσοστό θανάτου στην Ευρώπη, γέμισε γρήγορα τις μονάδες εντατικής θεραπείας που ιδρύθηκαν για ασθενείς με Covid-19, κατέφυγε στη χρήση χώρων που προορίζονται για άλλους ασθενείς και  τώρα η κυβέρνηση ζητάει βοήθεια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αργός ρυθμός εμβολιασμών στην Ευρώπη ανοίγει πόρτα σε μια πιθανή διπλή ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ανέφερε μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Η Washington Post γράφει: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η πρώτη κυρία απότισαν φόρο τιμής  στον αστυνομικό Brian Sicknick που τραυματίστηκε θανάσιμα στο Καπιτώλιο, καθώς προσπαθούσε να αποκρούσει το εξαγριωμένο πλήθος στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, κρατώντας το ρόλο της εκτελεστικής προεδρίας, ενώ ο Andy Jassy, πιθανός διάδοχος του Bezos, είναι στέλεχος των ίδιων αντιλήψεων του Bezos.

Καθώς αυξάνεται η ρήξη, οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν την εκπρόσωπο Marjorie Taylor Greene ως ακραία, ενώ υποστηρίζουν την πρόταση για εκπρόσωπο την Liz Cheney, η οποία ψήφισε υπέρ της παραπομπής του πρώην πρόεδρου Donald Trump, προκαλώντας την οργή των ψηφοφόρων της στην πολιτεία της.

Το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V, είναι 92% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών ασθενειών σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, κάτι που το κατατάσσει στα κορυφαία εμβόλια που αναπτύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Προσπαθώντας να επιλύσει ένα μήνα πανδημικού πολιτικού χάους, ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella κάλεσε την Τρίτη το βράδυ μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ιταλίας, τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σε συνεδρίαση την Τετάρτη, καθιστώντας τον υποψήφιο για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ενώ απομάκρυνε τα κόμματα που διαφωνούσαν για μια νέα πλειοψηφία και είπε ότι ήταν καιρός να δοκιμάσουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...