Αμερικανικός Τύπος: Υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών μεθανίου – Το αβέβαιο μέλλον της Συρίας

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

Υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών μεθανίου. Τριάντα δύο χώρες προσχώρησαν στο σύμφωνο που εκπόνησε η Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Είναι μέρος μιας προσπάθειας καθορισμού νέων στόχων για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πριν από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα.Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό στο να θερμαίνει τον πλανήτη. Είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και επίσης απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τους χώρους υγειονομικής ταφής, τα ζώα και το λιώσιμο των πάγων.Η διάσκεψη στοχεύει να πείσει τα κράτη να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, έτσι ώστε οι θερμοκρασίες να μην αυξηθούν περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, το όριο πέραν του οποίου οι επιστήμονες λένε ότι οι κίνδυνοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνονται πάρα πολύ.Ενώ οι τέσσερις μεγαλύτεροι εκπομπείς μεθανίου – η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία – δεν έχουν ενταχθεί στη συμφωνία, εννέα από τους 20 κορυφαίους ρυπαντές μεθανίου στον κόσμο έχουν συνυπογράψει, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Μεξικό, η Νιγηρία, η Αργεντινή και Ιράκ, εκτός από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των εγκύων είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στον υπόλοιπο πληθυσμό. Από τις 18 Σεπτεμβρίου, μόνο το 31% των εγκύων γυναικών είχαν λάβει και τα δύο εμβόλια πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι φόβοι ότι το εμβόλιο ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εγκύων δεν επιβεβαιώνονται από τα δεδομένα. Το N.H.S. παρακαλεί τις εγκύους να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Οι μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το 20% των ευάλωτων ασθενών με Covid-19 στην Αγγλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με το C.D.C., ο Covid-19 αποτελεί σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες και υπερτερεί των κινδύνων του εμβολιασμού.  Περισσότερα από 100.000 εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε έγκυες γυναίκες στην Αγγλία και τη Σκωτία, χωρίς «καμία επακόλουθη βλάβη στο έμβρυο ή το βρέφος», σύμφωνα με δεδομένα του N.H.S..  «Ο δυσανάλογος αριθμός μη εμβολιασμένων εγκύων γυναικών στην εντατική δείχνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σοβαρής ασθένειας από τον Covid-19 στην εγκυμοσύνη», δήλωσε ο Δρ. Edward Morris, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Το αβέβαιο μέλλον της Συρίας. Η Συρία εξακολουθεί να είναι διαλυμένη, με τους ανθρώπους να έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και εκατομμύρια πρόσφυγες στα γειτονικά κράτη να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Για έναν άντρα που πέρασε την τελευταία δεκαετία πολεμώντας ένοπλους αντάρτες, αποφεύγοντας τα διεθνή φόρουμ και παρακολουθώντας έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο να διαλύει την οικονομία του, οι τελευταίες εβδομάδες ήταν καλές για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Ανώτεροι αξιωματούχοι από τον Λίβανο ζήτησαν τη βοήθειά του για τις μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, ο υπουργός Οικονομίας συνομίλησε σε φιλικό τόνο με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε εμπορική έκθεση στο Ντουμπάι.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε αυτόν και στους συνεργάτες του, υποστήριξαν το σχέδιο αναβίωσης του αγωγού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους του, ενώ  μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον γείτονά του στα νότια, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν παραιτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αναζήτηση ειρήνης μέσω διπλωματίας και πολλοί αναγνωρίζουν ότι 10 χρόνια πολέμου, κυρώσεων και ειρηνευτικών συνομιλιών απέτυχαν να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από τον Ασαντ. Παρά τις προσπάθειες δημιουργίας γέφυρας και τη φαινομενική νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο, η εξουσία του Άσαντ είναι συχνά αδύναμη ακόμη και σε περιοχές που ελέγχει. Τα τμήματα της Συρίας διοικούνται από τζιχαντιστές και αντάρτες, ενώ τα βορειοανατολικά διοικούνται από κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Με την οικονομία της Συρίας να έχει καταστραφεί, οι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μετακομίζουν στην Αίγυπτο, την Τουρκία, το Ιράκ ή τις χώρες του Κόλπου.

Η έξοδος των κατοίκων είναι το τελευταίο σημάδι αντίστασης στην πολιτική αναταραχή του Χονγκ Κονγκ. Πέρυσι, το Χονγκ Κονγκ γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια πληθυσμού από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να τηρεί αρχεία στη δεκαετία του 1960. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων έχουν παραιτηθεί σε μεγάλο αριθμό, μετανάστες απέσυραν 270 εκατομμύρια δολάρια από το σχέδιο συνταξιοδότησης της πόλης και στα σχολεία παρατηρείται απότομη πτώση των εγγεγραμμένων μαθητών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθησυχάζουν τις ανησυχίες για μια γενική έξοδο, αλλά ακόμη και αυτοί έχουν αναγνωρίσει το πλήγμα στα σχολεία. Η «πατριωτική εκπαίδευση» τύπου ηπειρωτικής Κίνας ήταν η αιτία των αναχωρήσεων.”Προτιμούν τα παιδιά τους να έχουν περισσότερη ελευθερία λόγου και να έχουν πιο ισορροπημένη εκπαίδευση”, δήλωσε ο John Hu, σύμβουλος μετανάστευσης, για τους γονείς.

Η Νέα Υόρκη δίνει στα νηπιαγωγεία της 100 δολάρια σε λογαριασμό αποταμιεύσεων κολλεγίων. Ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια είναι πλέον ανοιχτό σε κάθε νηπιαγωγό δημόσιου σχολείου. Περίπου 70.000 παιδιά, λαμβάνουν έναν λογαριασμό με 100$ ήδη επενδυμένα.Μέχρι να είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν το γυμνάσιο, ο μέσος λογαριασμός εκτιμάται ότι θα έχει περίπου $ 3.000. Αν και είναι πολύ λίγα αυτά τα δίδακτρα για ένα κολέγιο με τετραετή κύκλο σπουδών, οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμη και τα μικρά ποσά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα ενός παιδιού να συνεχίσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Σε όλη τη χώρα, υπήρχαν περισσότερα από 922.000 τέτοια προγράμματα σε 36 πολιτείες στο τέλος του 2020, 30% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που εξακολουθούν να είναι διστακτικοί να κάνουν εμβόλιο Covid έχει μειωθεί θεαματικά. Σε έρευνα για τα  εμβόλια, τον Σεπτεμβρίο, από το ίδρυμα Kaiser Family, το 71% των μη εμβολιασμένων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ανάγκη για ενισχυτικά εμβόλια υποδεικνύει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν. Οι ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με το ανώτατο όριο των πεπεισμένων να κάνουν το εμβόλιο, που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το όριο που απαιτείται για την ευρεία ανοσία από την Delta και, ενδεχομένως, μελλοντικές μεταλλάξεις. Σύμβουλοι του F.D.A. θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσουν τις ενισχυτικές δόσεις του Johnson & Johnson και της Moderna. Η Merck εν τω μεταξύ, είπε ότι υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του πρώτου αντιιικού χαπιού για τη θεραπεία του Covid.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ξεκίνησε μια «κλιμακωτή» επίθεση εναντίον των επαναστατικών δυνάμεων στο Tigray, σύμφωνα με τον Getachew Reda,εκπρόσωπο του People’s Liberation Front, στο Tigray (TPLF) . Μήνες νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν απωθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις από την επαρχία τους και είχαν αναλάβει θέσεις στη γειτονική περιοχή Amhara. Ο Reda δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι υπήρξε μάχη τη Δευτέρα σε τουλάχιστον τρία μέτωπα στην περιοχή Amhara έναντι των στρατευμάτων του Αιθιοπικού Στρατού και τις Περιφερειακές πολιτοφυλακές της περιοχής. Οι μάχες σηματοδότησαν μια κλιμάκωση στον σχεδόν ενός χρόνου εμφύλιου πολέμου της Αιθιοπίας καθώς η διεθνής κοινότητα έχει ασκεί πιέσεις για τερματισμό της βίας.  Η Billene Seyoum, εκπρόσωπος του Αιθιοπικού πρωθυπουργού Abiy Ahmed, δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με την επίθεση, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση «έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους πολίτες της σε όλα τα μέρη της χώρας από κάθε τρομοκρατική ενέργεια». Είπε ότι η επίθεση έχει ως στόχο να ωθήσει το TPLF έξω από την περιοχή και ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους κατοίκους σε αυτές τις περιοχές. Η σύγκρουση ξεκίνησε τον Νοέμβριο όταν ο Abiy, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση εναντίον του TPLF, ενός περιφερειακού πολιτικού κόμματος που είχε κυβερνήσει την Αιθιοπία για τρεις δεκαετίες προτού η σημερινή κυβέρνηση έρθει στην εξουσία 2018. Από τότε, ο πόλεμος έχει εκτοπίσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν ότι τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό που προκαλείται από έναν «de facto ανθρωπιστικό αποκλεισμό».

Οι βρετανοί αξιωματούχοι της αστυνομίας σταματούν την έρευνά τους για τον πρίγκιπα Andrew, Δούκα της Υόρκης, μετά από καταγγελία μιας Αμερικανίδας που ισχυρίστηκε ότι ο καταδικασμένος δράστης σεξουαλικών αδικημάτων, Jeffrey Epstein, την ανάγκασε να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις. Η Virginia Giuffre υπέβαλε αγωγή τον Αύγουστο στη Νέα Υόρκη κατά του πρίγκιπα, που ισχυρίζεται ότι το  πρώτο περιστατικό συνέβη όταν ήταν στην ηλικία των 16 ετών από τον Epstein. Ο πρίγκιπας Andrew έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς. Τη Δευτέρα, η Μητροπολιτική αστυνομική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι «δεν θα προβεί σε περαιτέρω δράση» αλλά θα “ενημερώνεται από τις άλλες υπηρεσίες “.

FILE PHOTO: Britain’s Prince Andrew speaks to the media during Sunday service at the Royal Chapel of All Saints at Windsor Great Park, Britain following Friday’s death of his father Prince Philip at age 99, April 11, 2021. Steve Parsons/PA Wire/Pool via REUTERS/File Photo

Οι συντηρητικοί της Ευρώπης κάποτε έβλεπαν τον αυστριακό καγκελάριο Sebastian Kurz ως μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον. Ήταν μόλις 24 ετών όταν μπήκε στην κυβέρνηση το 2011 και στα 27 του έγινε ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ήταν καγκελάριος και ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο. Όμως, η έρευνα για τη διαφθορά που τον ανάγκασε σε παραίτησή του το Σαββατοκύριακο τον τοποθετεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης που υπεξαίρεσε κρατικά κονδύλια για να εξαπατήσει το κοινό και το κόμμα του και όλα αυτά για να ανοίξει το δρόμο του στην εξουσία. Η πτώση του Kurz, θεωρείται ως ένα μεγάλο πλήγμα για τους συντηρητικούς πολιτικούς της Ευρώπης, πολλοί από τους οποίους τον θεωρούσαν χαρισματικό ηγέτη, μιας σκληρής γραμμής με συντηρητικές αξίες, σε μια εποχή που η κεντροδεξιά σε όλη την Ευρώπη αγωνίζεται εν μέσω σκανδάλων και κατάρρευσης της δημοτικότητάς της. Για να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός -τουλάχιστον προς το παρόν- ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Alexander Schallenberg, ορκίστηκε ως καγκελάριος την Δευτέρα.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/, https://www.washingtontimes.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...