Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία: Προανήγγειλε F-16 στην Τουρκία και στήριξη για τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο

Νέες διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία δίνουν οι ΗΠΑ, αυτή τη φορά διά στόματος Τζεφ Φλέικ, του πρέσβη τους στην Αγκυρα.

Μιλώντας στο «Haberturk», σε ερώτηση για τους τομείς στους οποίους υπάρχουν δυνατότητες για τη συνεργασία Τουρκίας – ΗΠΑ, εστίασε στη σημαντική αύξηση στο «εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία». Εξήγησε ότι «περίπου το 20% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Τουρκία είναι αμερικανικό LNG» και τόνισε: «Εχουμε στηρίξει εδώ και καιρό την Τουρκία ως ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου». Συνέχισε δε ως εξής: «Αφού είδαμε τι έχει κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να δούμε αν θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής Ενέργειας σύντομα. Επομένως, είναι καλό να βλέπουμε διαφοροποίηση. Και όσον αφορά αυτόν τον ενεργειακό κόμβο, υπάρχουν και άλλες χώρες στην περιοχή, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, με τις οποίες η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί».

Ακόμα, ο Φλέικ τόνισε ότι «η συνεργασία μας για την ασφάλεια με την Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό: Η αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια μακρά, σημαντική και εκτεταμένη συνεργασία». Αφού πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε σε ένα διαφορετικό σημείο. Εχουμε μια καλή συνεργασία με την Ελλάδα πρόσφατα» τόνισε: «Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία έχει επηρεαστεί ή αλλάξει. Η αμυντική μας συνεργασία στην περιοχή δεν βασίζεται σε μεροληψία ή προτίμηση για έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ έναντι ενός άλλου. Η ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ έναντι ενός άλλου ή χρησιμοποιούν τον έναν για να περικυκλώσουν τον άλλο είναι παράλογη. Η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία είναι σημαντική για την αποδυνάμωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι σημαντική για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Επομένως και οι δύο χώρες είναι σημαντικές για τις σχέσεις ασφαλείας μας».

Ακόμα, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της αγοράς κι άλλων F-16 από την Τουρκία, μίλησε για «μια μεγάλη δυνητική συμφωνία» και για «τεχνικές πτυχές που πρέπει να διευθετηθούν. Βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία τώρα», ξεκαθαρίζοντας και πάλι ότι «η αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζει αυτήν την προσφορά», όπως και ότι πρόκειται για πρόταση «σημαντική για την αμυντική συνεργασία», αφού «η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των αποστολών του ΝΑΤΟ και όλων των θέσεων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να εργαστούμε από κοινού. Και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με μια πώληση F-16 αυτού του μεγέθους».

Τέλος, μιλώντας για τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η άρνηση της Αγκυρας να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξήγησε ότι χρειάζεται ευελιξία και κατανόηση. «Δεδομένων των μακρών ιστορικών δεσμών της Τουρκίας, των οικονομικών δεσμών της, της αλληλεξάρτησής της σε ορισμένους τομείς, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας, κατανοούμε ότι η Τουρκία δεν θα ακολουθήσει τις ίδιες κυρώσεις που επιβάλλουμε εμείς ή η ΕΕ. Εκτιμούμε όμως τη δέσμευση της Τουρκίας ως χώρας να μη χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη αυτών των κυρώσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε στενά και συναντιόμαστε συχνά με τους Τούρκους ομολόγους μας. Τους ενημερώνουμε για τις αλλαγές στο καθεστώς των κυρώσεων, ώστε οι τουρκικές εταιρείες να μην είναι εκτεθειμένες σε δευτερογενείς επενδύσεις που μπορεί να προκύψουν κατά λάθος. Εχουμε καλή συνεργασία από αυτή την άποψη…», είπε.

Στην Αγκυρα, χτες, υποδεχόμενος τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «κατανοούμε τις ανησυχίες της Σουηδίας για την ασφάλειά της και θέλουμε να ανταποκριθεί από την πλευρά της στις δικές μας». Οπως ανακοίνωσαν, στα τέλη Νοέμβρη θα γίνει νέα διμερής συνάντηση, στη Στοκχόλμη. Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε ελπίδα για «ένα πιο θετικό συμπέρασμα» και πρόσθεσε ότι «ευχόμαστε ειλικρινώς να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας» στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, 4 εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 64 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο (42 παραβιάσεις από UAV, συν 22 από μαχητικά).

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...