Αμερικανός ΥΠΕΞ: Τηλεφωνικές συνομιλίες με Δένδια και Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο των διεργασιών στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό αλλά και ευρύτερα.

Ο Αντ. Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι με τον Ν. Δένδια επιβεβαίωσαν η δέσμευσή τους για «παραπέρα ενδυνάμωση τω διμερών σχέσεων». Τόνισε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν τις διεξαγόμενες διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ των ΝΑΤΟΙκών συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας».

Πηγές από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι συζήτησαν για το λεγόμενο Στρατηγικό Διάλογο, πτυχή του οποίου είναι η υπογραφή νέας συμφωνίας για τις Βάσεις που διευρύνει ακόμα περισσότερο την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα. Συζήτησαν επίσης το σχήμα 3+1 με Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και τη τη «στενή συνεργασία στην Άμυνα την Ενεργειακή Διαφοροποίηση και τη σταθερότητα στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο».

Αντίστοιχα για τη συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου, ο Μπλίνκεν είπε ότι μίλησαν για την «μακρόχρονη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ – Τουρκίας», ότι προσβλέπει «στη συνέχιση της συνεργασίας στη Συρία, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε επιπλέον για ακόμα μια φορά από την Άγκυρα να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και εξέφρασε τη στήριξη του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας γνωστοποίησε ότι «διαπιστώσαμε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους», ενώ ταυτόχρονα «εξετάσθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσής τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα».

Δίνοντας «αναφορά» για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχημάτων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που στήνονται από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Δένδιας «ενημέρωσε επίσης τον κ. Blinken για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις τουρκικές ενέργειες».

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν τις «εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», καθώς αναμένεται και ο ορισμός της ημερομηνίας για την 5ερη συνάντηση για το Κυπριακό. Επίσης, σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χαρ. Πετρίδης. Θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρτατίας, και τον ομόλογό του υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο.

Επίσης ο Ν. Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας με τον οποίο συζήτησαν «για τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις» ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», το οποίο είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...