Την αμέριστη στήριξή τους στο νέο έγκλημα του κράτους – τρομοκράτη σε βάρος των Παλαιστινίων εκδηλώνουν με κάθε τρόπο ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, τόσο με τις τοποθετήσεις τους όσο και με σειρά «πρακτικές» κινήσεις και προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης στην περιοχή.
Μεταξύ των κινήσεων αυτών ξεχωρίζει η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού μπλοκ στην ευρύτερη περιοχή, με 3 αεροπλανοφόρα από τις ΗΠΑ με μεγάλη αεροναυτική συνοδεία, άλλες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποστολή 12 πρόσθετων αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας για την προστασία βάσεων των ΗΠΑ σε χώρες της περιοχής, τοποθέτηση Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στον ισραηλινό στρατό κ.ά.
Την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 900 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται ή έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων χειριστών αεράμυνας. Επιπλέον, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν το πλήρες απόθεμα του συστήματος «Iron Dome» που διαθέτουν στο Ισραήλ.
Η Βρετανία επίσης αυξάνει τις δυνάμεις της ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας από τη βάση της στο Ακρωτήρι της Κύπρου, η Γερμανία έχει στείλει στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ και διαθέτει μερικές εκατοντάδες κομάντος, επικαλούμενη πιθανή συμμετοχή σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων και εγκλωβισμένων.
Ακόμα και η Αυστραλία αυξάνει με πολεμικά πλοία και αεροπλάνα τις δυνάμεις που διαθέτει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή…
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης, συναντώντας στην Ουάσιγκτον τον Αυστραλό πρωθυπουργό Αντ. Αλμπανίζ, ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo πριν την 6η Οκτώβρη».
Τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών – την οποία επαναλαμβάνει για «ξεκάρφωμα» η Ουάσιγκτον ενώ στηρίζει τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης – «έπεται όλων των απαραίτητων ενεργειών για να στερηθεί η Χαμάς τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις».
Μερικές ώρες πριν ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, απέρριψε το αίτημα για γενική κατάπαυση πυρός, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο «θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς».
Αντίστοιχη στάση κράτησαν οι ΗΠΑ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας και απορρίπτοντας οποιοδήποτε ψήφισμα θέτει θέμα για κατάπαυση του πυρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1945 μέχρι σήμερα, από τις συνολικά 36 φορές που έχει ασκηθεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέδια ψηφισμάτων για το Παλαιστινιακό, οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν ασκήσει βέτο στις 34…«Παράθυρο» για άμεση στρατιωτική εμπλοκή της «Δύσης» από τον Μακρόν
Με το «δικαίωμα αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης ταυτίζεται και η ΕΕ, πασπαλίζοντάς το και με λίγο περισσότερες υποκριτικές αναφορές στο «διεθνές δίκαιο» και την «προστασία των αμάχων».
Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Ισραήλ πρότεινε να διευρυνθούν οι στόχοι της λεγόμενης «διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους», του διεθνούς στρατιωτικο-πολιτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ώστε να τεθεί στο στόχαστρό της «και η Χαμάς στη Γάζα».
Η Γαλλία είναι έτοιμη ώστε «ο διεθνής συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο Μακρόν.
Ταυτόχρονα με την ευρωενωσιακή στήριξη του Ισραήλ, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε την Πέμπτη, αντικατοπτρίστηκαν και οι επιμέρους διαβαθμίσεις μεταξύ των κρατών – μελών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο καταγράφηκαν μεταξύ άλλων διαφοροποιήσεις για το αν η ΕΕ θα καλεί σε «άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων» ή σε «ανθρωπιστικές παύσεις» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.
Την πραγματοποίηση διεθνούς «ειρηνευτικής» συνόδου για την εξεύρεση «μακροπρόθεσμης λύσης» στο Παλαιστινιακό ζήτησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, ενώ η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως «ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ηττηθεί η Χαμάς είναι να δοθεί συγκεκριμένη διάσταση, με χρονοδιάγραμμα, στο παλαιστινιακό ζήτημα».
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε στείλει επιστολή στους 27 ηγέτες των χωρών – μελών, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «απαιτούν την άμεση προσοχή χωρίς αντιπερισπασμούς από τη συνέχιση της στήριξής μας στην Ουκρανία».
«Ενόχληση» του Ισραήλ ακόμα και από τοποθετήσεις «ίσων αποστάσεων»
Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέφερε το αίτημά του για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προσθέτοντας ότι «κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Ακόμα ωστόσο και η κλασική τοποθέτηση «ίσων αποστάσεων» του Γκουτέρες ανάμεσα στον θύτη και το θύμα της κατοχής της Παλαιστίνης, στην οποία περιλαμβάνονταν και «ανησυχίες» για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, όπως και η παραδοχή ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά», αλλά μετά από 56 χρόνια κατοχής, προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, που απαίτησε την παραίτησή του και απείλησε να σταματήσει να χορηγεί βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ.
Ο Γκουτέρες έσπευσε να προβεί σε «διευκρινιστική» δήλωση, κάνοντας λόγο για «παραποίηση» όσων είπε με την ακόλουθη επισήμανση: «Δεν δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Είπα το αντίθετο».