Αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση της «συνεργασίας» για τις διευθετήσεις υπό ευρωατλαντική εποπτεία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ευκαιρία να δώσουν εκ νέου διαβεβαιώσεις για την εμβάθυνση της «συνεργασίας» Ελλάδας – Αιγύπτου, προκειμένου να προχωρήσουν οι επικίνδυνοι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στη συνάντησή τους σήμερα στο Κάιρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν της πρόσκλησης του Αιγύπτιου προέδρου, 7 μήνες μετά την επίσκεψή στην Αθήνα. Και η σημερινή συνάντηση, εξάλλου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των πυκνών διμερών επαφών και της σταθερής βελτίωσης που διαπιστώνεται στις διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στη «θετική ατζέντα» που καλλιεργείται με την Άγκυρα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συνοχής, σημειώνοντας ότι παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να καλλιεργηθεί, σταδιακά, κλίμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης των σχέσεων.

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στη γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαβουλεύσεις αλλά και την προετοιμασία για τους επώδυνους συμβιβασμούς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε επίσης το Κυπριακό, που επιβεβαιώθηκε και εκεί η βούληση να συνεχιστούν τα παζάρια στο πλαίσιο των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αλλά και η Λιβύη, όπου ο πρωθυπουργός και ο Αλ Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...