«Αμυντική στήριξη» της Σ. Αραβίας αναζητούν οι ΗΠΑ

Ριάντ, πρωτεύουσα Σαουδικής Αραβίας
Φώτο Αρχείου / Ριάντ, πρωτεύουσα Σαουδικής Αραβίας / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογραφία: ekrem osmanoglu

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, σχετικά με επιθέσεις «ασύμμετρου πολέμου» που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα Υεμενίτες σιίτες Χούτι, [ως απάντηση των επιχειρήσεων που διεξάγει στην Υεμένη ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία] στέλνοντας δυο βομβαρδιστικά “Β-52” απο βάση των ΗΠΑ στην αμερικανική βάση στην Σαουδική Αραβία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την ενόχληση των ΗΠΑ για τις διαδοχικές επιθέσεις των Χούτι σε πολιτικούς στόχους στη Σαουδική Αραβία. Οι επιθέσεις αυτές «δεν μαρτυρούν ενέργειες οργάνωσης που θέλει σοβαρά την ειρήνη», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ αναζητούν καλύτερους τρόπους υποστήριξης της αμυντικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας «έναντι απειλών», την ίδια στιγμή που οι πραγματοποίησαν νέους βομβαρδισμούς στη Συρία.

Παράλληλα ο Μπάιντεν επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (UAVs) από τον Συριακό στρατό για πλήγματα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Συρία… πέραν των πεδίων συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται επίσημα οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και στις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή – καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή στη Σαουδική Αραβία συστοιχίας «Patriot» με το ανάλογο προσωπικό – το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες οτι «καταδικάζει απερίφραστα» την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των Χούτι στον σταθμό και το λιμάνι πετρελαίου Ρας Τανούρα της Σαουδικής Αραβίας.

Η κυβέρνηση προετοιμάζοντας την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στην περιοχή, προειδοποιεί δια μέσου της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, ότι τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν ουσιαστικά τις διεθνείς προσπάθειες για συνολική πολιτική επίλυση, προς όφελος ολόκληρου του λαού της Υεμένης, τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα»…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...