Αναγγελίες ακούμε… αλλά τηλεκπαίδευση δεν βλέπουμε!

Students

Γονείς κι εκπαιδευτικοί αναμέναμε τις πλατφόρμες που μέχρι στιγμής δεν λειτουργούν!

Τις τελευταίες μέρες, και με το αναγκαίο καθεστώς των κλειστών σχολείων, οι εκπαιδευτικοί βομβαρδιζόμαστε με  ηλεκτρονικά μηνύματα, από το Υπουργείο Παιδείας που αφορούν τη σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.

Όπου:

Α) ΣΥΓΧΡΟΝΗ  ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν ξεκινά ακόμη στα δημοτικά.

Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.

Β) ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκινά άμεσα.

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, όπως τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ), μάθημα και ενότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις (π.χ. e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me.) για την ασύγχρονη ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, ασκήσεων και οδηγιών προγράμματος διδασκαλίας

Από χθες λοιπόν, μας ζητήθηκε : 

  • Ως γονείς, αρχικά όσοι έχουμε μαθητές στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, να αποκτήσουμε κωδικούς στις πλατφόρμες του Υπουργείου για την εξ αποστάσεως διδασκαλία των παιδιών μας.
  • Ως εκπαιδευτικοί να κάνουμε το ίδιο στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να αποκτήσουμε κωδικούς πρόσβασης, ώστε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος των μαθητών μας όσο το δυνατόν περισσότερο τις παροχές στην ηλεκτρονική διδασκαλία.

Μόνο που ούτε στην πλατφόρμα για εγγραφή, ως γονείς, καταφέραμε να μπούμε ….

Ούτε και εγγραφή, ως εκπαιδευτικοί, καταφέραμε να κάνουμε λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου.

Και αναρωτιέμαι, ο αρμόδιοι εξαγγέλλοντας την άμεση εκκίνηση της σύγχρονης η ασύγχρονης εκπαίδευσης  δεν το είχαν προβλέψει αυτό;

Ρούλα Καραγιάννη
Εκπαιδευτικός

Δείτε ακόμα...