Αναλένα Μπέρμποκ: «Βρείτε τα μεταξύ σας»

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ
Φώτο Αρχείου / Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

Τη γνωστή θέση της γερμανικής κυβέρνησης που συνοψίζεται στη φράση «βρείτε τα μεταξύ σας» επαναλαμβάνει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε δήλωσή της ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει σε Αθήνα και Άγκυρα την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Επιβεβαιώνοντας ότι στόχος της επίσκεψής της είναι να προωθήσει τον στόχο της ΝΑΤΟϊκής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, η Μπέρμποκ χαρακτηρίζει την Ελλάδα έναν «από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη» και την Τουρκία ως έναν «απαραίτητο εταίρο» και μια χώρα «η οποία είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η Μπέρμποκ αναφέρει ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα, «έναν από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη. Τόσο σχετικά με την στήριξη της Ουκρανίας και την από κοινού ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας όσο και σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Αθήνα έχουμε ομοϊδεάτες».

Αναφερόμενη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ότι «όσο πολλοί Γερμανοί είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα από αξέχαστες διακοπές, άλλο τόσο λίγο είναι συχνά γνωστή η έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής». Ως υπουργός Εξωτερικών, «είναι σημαντικό για εμένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή», προσθέτει, χωρίς φυσικά να κάνει καμία αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων. 

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφάλειας στην Ευρώπη αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον πρόεδρο Πούτιν, εμείς, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε τα προβλήματα με συζητήσεις και όχι με την κλιμάκωση της έντασης», συνεχίζει η υπουργός Εξωτερικών και σημειώνει ότι αυτό θα αποτελέσει επίσης σημαντικό ζήτημα και των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία.

«Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα η οποία είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη. Σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία χτυπούν μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά. Οι εποχές που αυτό θεωρείτο πρόβλημα έχουν περάσει. Για μένα, αυτός ο διπλός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη», αναφέρει η Ανναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι, «όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσω ειλικρινά στους τούρκους φίλους μας: για τη σημασία του ΝΑΤΟ και της ενίσχυσής του μέσω της υποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τους τρόπους εξόδου από τον συστηματικό πόλεμο του Πούτιν, για τα σιτηρά και την μεσολάβηση της Τουρκίας που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».

Αναφέρει πως θα αναφερθεί σε θέματα «στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές: ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων της συμμετοχής στο Συμβούλιο της Ευρώπης» και λέει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε πως εδώ οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να προσεγγίσουμε και πάλι ο ένας προς τον άλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...