Αναντολού – Ανάλυση: Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας και η βάση της νομιμότητας

Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ,αναλυτής άμυνας και ασφάλειας Αμπντοuλάχ Αγάρ συνέταξε μια αξιολόγηση για το Πρακτορείο Αναντολού:

Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας και η βάση της νομιμότητας

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 5, όταν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση, όλες οι χώρες της συμμαχίας υποχρεούνται να στηρίξουν την επιτιθέμενη χώρα. Το πρώτο και μοναδικό περιστατικό στην ιστορία του ΝΑΤΟ κατά το οποίο τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 5 ήταν οι επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ. Με βάση αυτό το άρθρο και με την αιτιολογία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας έγινε η εισβολή στο Αφγανιστάν και αργότερα στο Ιράκ με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, είναι μέλος από το 1952, μπορεί βασικά να οριστεί ως συνεργασία εμπιστοσύνης σε “εννοιολογικό-γεωπολιτικό και στρατηγικό επίπεδο”. Η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, πτέρυγα και χώρα-κλειδί στη γεωπολιτική διαμόρφωση και την παγκόσμια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Άγκυρα βιώνει μια αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις της με τη συμμαχία, καθώς δεν έχει την υποστήριξη που αναμένει από τους συμμάχους της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις ανησυχίες για την ασφάλεια της. Ως χώρα του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα δικαίως ενοχλείται από το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση YPG/PYD/PKK(*) που επιτίθεται στην Τουρκία προστατεύεται, χρηματοδοτείται, εκπαιδεύεται, εξοπλίζεται και διοικείται από ορισμένες χώρες της συμμαχίας και ιδίως από τις ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν αμοιβαίες υποσχέσεις και συμφωνίες με τους συμμάχους της Άγκυρας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2019 υπό τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η τρομοκρατική οργάνωση έπρεπε να πάρει τα βαρέα όπλα της και να αποσυρθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια των συνόρων της Τουρκίας. Ωστόσο, τόσο τα στοιχεία που προέρχονται από το πεδίο όσο και οι δηλώσεις των αρμοδίων δείχνουν ότι αυτό δεν τηρήθηκε και η Τουρκία δεν είχε την υποσχεθείσα υποστήριξη.

Οι συνέπειες της καλλιέργειας μιας υπαρξιακής τρομοκρατικής απειλής για την Τουρκία δεν θα επηρεάσουν μόνο την Τουρκία. Στην αποσταθεροποιημένη από την τρομοκρατία περιοχή, αναδύονται πολλές απειλές για την ασφάλεια, ιδίως η μετανάστευση, για ολόκληρο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη της τρομοκρατίας, η οποία έχει ως στόχο πολλούς αμάχους, αποτελεί μείζονα φυσική, εννοιολογική και ηθική απειλή για τις ίδιες τις αρχές που το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ειρήνη.

Από το 2017, η τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK έχει βομβαρδίσει 764 φορές την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Σε αυτές τις επιθέσεις,πολλοί αθώοι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν. Επίσης,πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στις επιθέσεις με στόχο το εσωτερικό της Τουρκίας από την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αγώνα και τα μέτρα που έλαβαν οι δυτικές χώρες κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων της DAESH (**), ο αγώνας της Τουρκίας εντός και εκτός συνόρων κατά των επιθέσεων των YPG/PYG/PKK, εδώ και 40 χρόνια, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί με μια δίκαιη προοπτική.

Αν και οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, μαζί με τη Ρωσία, νομίζουν ότι χρησιμοποιούν την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. YPG/PYG/PKK) και ότι θα επιτύχουν κάποιους από τους στόχους τους (σ.σ. ενάντια στην DAESH) , στην πραγματικότητα η τρομοκρατική οργάνωση επωφελείται από τη χρησιμοποίηση της από αυτές τις χώρες όπως και από ορισμένες χώρες της ΕΕ και ορισμένες χώρες της περιοχής που αναπτύσσουν σχέσεις μαζί της.Προσπαθεί επίσης να επιτύχει τους στόχους της μέσω συγκαλυμμένων απειλών κατά των δυτικών χωρών.Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι απειλές του τύπου “θα απελευθερώσω μέλη της που έχω υπό κράτηση και θα σταματήσω τον αγώνα εναντίον της DAESH”.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η DAESH, μια αιματοβαμμένη εξτρεμιστική οργάνωση, δεν μπορεί να εξαλειφθεί από το PKK/YPG, και αυτή μια αιματοβαμμένη ρατσιστική τρομοκρατική οργάνωση με μαρξιστικές-λενινιστικές-εθνικιστικές καταβολές, μεταμφιεσμένη σε κοσμική και εκμεταλλευόμενη την κουρδική ταυτότητα.”

(*) ΡΚΚ : Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν

YPG : Μονάδες Προστασίας του Λαού.Το 2015 μετονομάστηκε σε SDF.

SDF : Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

PYD : Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης. Συριακό παρακλάδι του PKK

(**) DEASH : Οργάνωση που διατείνεται ότι έχει εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος στο Ιράκ
και τη Συρία (ISIS)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...