Ανασκόπηση διεθνούς τύπου 22-27 Μάρτη

ΔΕΥΤΕΡΑ

Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ στη βρετανική πόλη του Μπρίστολ για το νομοσχέδιο για την αστυνομία και το έγκλημα που προβλέπει νέους περιορισμούς στις διαμαρτυρίες και δίνει ευρείες νέες εξουσίες στην αστυνομία. Βίντεο από τα επεισόδια δείχνουν ένα αστυνομικό όχημα να καίγεται και διαδηλωτές να επιτίθενται βίαια. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όπως ανέφεραν οι αρχές, ενώ η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, είπε ότι οι σκηνές στο Μπρίστολ ήταν απαράδεκτες. «Η κακοποίηση και η αταξία από μια μειονότητα δεν θα γίνουν ποτέ ανεκτές», είπε. «Οι αστυνομικοί μας, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μας προστατεύσουν όλους. Οι σκέψεις μου σήμερα είναι στους τραυματισμένους αστυνομικούς.”

Η Γερμανία παρατείνει το μερικό lockdown μέχρι τις 18 Απριλίου, καταργώντας τα σχέδια για να χαλαρώσει τους περιορισμούς που ισχύουν από τις 16 Δεκεμβρίου ενόψει της αύξησης των ποσοστών μόλυνσης. Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και οι αρχηγοί των 16 ομοσπονδιακών κρατών συμφώνησαν να αναβάλουν λόγω έκτακτης ανάγκης την έξοδο από το lockdown,  που συμφωνήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα, σε μια συνάντηση στις αρχές του μήνα, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν ένα προσεκτικό άνοιγμα, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πει ότι περισσότερες μολυσματικές παραλλαγές είχαν καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο της πανδημίας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13.733 και έφτασε συνολικά στα 2.659.516, ανέφερε το Ινστιτούτο Robert Koch την Κυριακή ενώ ο αριθμός θανάτων αυξήθηκε κατά 99 φτάνοντας σε σύνολο 74.664 νεκρούς.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν. Ο Lloyd J. Austin III, που έφτασε στο Αφγανιστάν την Κυριακή, είναι το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου Μπάιντεν που ταξίδεψε στη χώρα, όπου συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο, Ashraf Ghani. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παλεύει τον τερματισμό του ρόλου της σε έναν πόλεμο που είναι σχεδόν 20 ετών, χωρίς την υπονόμευση της ασφάλειας. Το ταξίδι γίνεται πριν από την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την απομάκρυνση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων που ορίστηκε σε συμφωνία, που υπογράφηκε με τους Ταλιμπάν πέρυσι. Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Μια αμερικανική μελέτη, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 32.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 79% αποτελεσματικό χωρίς σοβαρές παρενέργειες και προστατεύει πλήρως από τα χειρότερες επιπλοκές του ιού, ενώ η εταιρεία θα ζητήσει άδεια για επείγουσα χρήση από τον F.D.A. Τα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν σε δελτίο τύπου από την AstraZeneca, η οποία έχει ήδη έγκριση σε περισσότερες από 70 χώρες, μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης στο εμβόλιο, ωστόσο, τα νέα δεδομένα ενδέχεται να μην κάνουν τη διαφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί και ενδέχεται να μην χρειαστεί.

Η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει την ανοσία της αγέλης  έως τον Ιούλιο, δήλωσε ο Thierry Breton, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, καθώς τα εισερχόμενα εμβόλια αναμένεται να επιταχύνουν την αργή διάθεση εμβολίων της ηπείρου. Η νότα αισιοδοξίας έρχεται ακόμη και αν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένα κρούσματα, μετά από ανάμικτα μηνύματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, με αποτέλεσμα πολλά κράτη να σταματήσουν προσωρινά τη χορήγησή του. Οι περισσότεροι έκτοτε επανέλαβαν τη χρήση του εμβολίου αφού ο Ε.Ο.Φ. το βρήκε «ασφαλές και αποτελεσματικό». Ωστόσο, η AstraZeneca έχει παραδώσει μόνο το 30% των 90 εκατομμυρίων δόσεων που υποσχέθηκε στην ΕΕ για το πρώτο τρίμηνο. Ο Breton είπε ότι 300-350 εκατομμύρια δόσεις αναμένονται μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου και πρόσθεσε ότι 55 εργοστάσια θα παράγουν τώρα εμβόλια στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε έκτακτο διάταγμα νωρίς το Σάββατο που αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια ευρωπαϊκή συνθήκη-ορόσημο που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην προστασία των γυναικών από τη βία λόγω φύλου και η οποία επιδίωξε εν μέρει να εξασφαλίσει ίση νομική προστασία κατά της κακοποίησης γυναικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απόφαση απειλεί να αποξενώσει περαιτέρω την Άγκυρα από τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία πρόσφατα κατήγγειλε την Τουρκία για ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚ και την περασμένη εβδομάδα καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες με στόχο τη διάλυση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας ως αντιδημοκρατικού.

ΤΡΙΤΗ

Η Ελλάδα θα αρχίσει να δέχεται πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί εισόδου σε πτήσεις από τη Βρετανία που ισχύουν από τα τέλη Δεκεμβρίου θα αρθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι ενώ η φιλοδοξία της Αθήνας παρέμεινε ανοιχτή στους παραθεριστές από τις 14 Μαΐου, οι συνοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν επίσης τον Απρίλιο όταν «ορισμένα» αεροδρόμια θα έχουν τη δυνατότητα να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό. «Όταν ανέφερα την ημερομηνία έναρξης του Μαΐου, είπα ότι θα καταργήσουμε σταδιακά τους περιορισμούς σε μια προσπάθεια δοκιμής της κατάστασης», δήλωσε ο Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι επειδή ο τουρισμός δεν είναι «διακόπτης on-off», πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές κινήσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο για να γιορτάσει την επέτειο του πρώτου κλειδώματος του Ηνωμένου Βασιλείου  ανάβει κεριά για τη μνήμη των ζωών που χάθηκαν κατά την περίοδο αυτή και θυμάται τις 126.000 ζωές που έχουν χαθεί από τον Covid-19.  Η τελετή μνήμης υπό το φως των κεριών πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα στις 8 μ.μ., ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να σταθούν στα κατώφλια των σπιτιών τους και να ανάψουν ένα κερί, να φωτίσουν με ένα φακό ή να σηκώσουν τα τηλέφωνά τους σε μια επίδειξη ενότητας, ως «φάρος μνήμης». Στην πρωτεύουσα, η πλατεία Τραφάλγκαρ, το London Eye και το Στάδιο Wembley ήταν από τα μέρη που φωταγωγήθηκαν το βράδυ για να σηματοδοτήσουν την περίσταση. Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ένα μνημείο θα κατασκευαστεί για όσους έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «τη σωστή στιγμή» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια πρόταση  γιατρών, δασκάλων και νοσοκόμων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, μετά από μήνες καθυστέρησης, σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης της αρχικής προσπάθειας εμβολιασμού της Ρωσίας. Αλλά σε αντίθεση με πολλούς άλλους που εμβολιάστηκαν δημοσίως, ο εμβολιασμός του Πούτιν πραγματοποιήθηκε ιδιωτικά. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο 68χρονος Ρώσος ηγέτης εμβολιάστηκε αλλά «σκοπίμως» δεν διευκρίνισε ποιο εμβόλιο του χορηγήθηκε. Νωρίτερα σήμερα, ο Πεσκόφ είπε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θα λάβει ένα από τα τρία ρωσικά εμβόλια, λέγοντας: “Και τα τρία ρωσικά εμβόλια απέδειξαν την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους”. Αργότερα επανήλθε δηλώνοντας: «Ο Πούτιν εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού. Νιώθει καλά. Αύριο θα έχει μια πλήρη εργάσιμη ημέρα».

Οι χειρότερες πλημμύρες της Αυστραλίας εδώ και δεκαετίες εντείνουν τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. Σε μια χώρα που υπέστη τις πιο σκληρές πυρκαγιές στην ιστορία της μόλις πριν από ένα χρόνο, ο κατακλυσμός είναι μια ακόμη καταστροφή, εδώ και 50, ή πιθανώς 100 χρόνια. Σχεδόν 20.000 Αυστραλοί αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και περισσότερα από 150 σχολεία έκλεισαν. Τα 90 εκατοστά νερού που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες,  κατέστρεψαν σπίτια, προκάλεσαν τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ πλημμύρησαν δρόμοι από το Σίδνεϋ μέχρι την πολιτεία Queensland, 500 μίλια πιο βόρεια. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι και οι δύο μορφές καταστροφής αντιπροσωπεύουν τη νέα κανονικότητα της Αυστραλίας. Η χώρα είναι μια από τις πολλές που βλέπει πιο ακραίες ζεστές μέρες και κύματα καύσωνα, καθώς και πιο ακραίες βροχοπτώσεις σε σύντομες περιόδους.

Από τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από 650 άνθρωποι σε μια γεωργική περιοχή κοντά στη νοτιοανατολική ακτή της Ινδίας έχουν αρρωστήσει γεγονός που προβληματίζει τους γιατρούς και τους επιστήμονες. Οι ειδικοί συμφωνούν σε δύο πράγματα: Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και η πιο πιθανή αιτία είναι μια τοξίνη. Σε μια εποχή που η Ινδία μάχεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων από τον κορονοϊό στον κόσμο, η μυστηριώδης δηλητηρίαση εκατοντάδων ανθρώπων δεν καταγράφηκε πέρα από την περιοχή. Τα θύματα τείνουν να αναρρώσουν γρήγορα, ωστόσο, το περιστατικό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην Ινδία. Η έρευνα για τη μυστηριώδη ασθένεια, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στην περιοχή αντιμετώπιζαν μια σειρά από μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, ακόμη και καθώς η ακριβής αιτία των επιληπτικών κρίσεων παραμένει αόριστη. Ο νευρολόγος, Β. Chandrasekhar Reddy, μέλος της ειδικής ομάδας που συστάθηκε για τη διερεύνηση της κατάστασης, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με την πηγή του συνδρόμου, αλλά όχι αποδείξεις. «Μέχρι στιγμής είναι μόνο ένα μυστήριο», είπε.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ένας 21χρονος άνδρας κατηγορήθηκε για 10 δολοφονίες μετά από πυροβολισμούς σε ένα παντοπωλείο στο Κολοράντο το απόγευμα της Δευτέρας. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος ήταν οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι στρατιωτικού τύπου AR-15 και ένα πιστόλι όταν μπήκε στο κατάστημα King Soopers τη Δευτέρα. Οι ανακριτές την Τρίτη προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το κίνητρο του άντρα που συνελήφθη και αναγνωρίστηκε ότι είναι ο  Ahmad Al Aliwi Alissa, ο οποίος ζούσε στην Arvada, ένα κοντινό προάστιο και ο οποίος κατηγορήθηκε για 10 ανθρωποκτονίες πρώτου βαθμού, έγκλημα που στο Κολοράντο τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.  Η ταυτότητα του υπόπτου ήταν γνωστή στο F.B.I. επειδή συνδέθηκε με άλλο άτομο που ερευνάται από το γραφείο, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ όταν ήταν στο Γυμνάσιο, ο Alissa καταδικάστηκε το 2018 για βιαιοπραγία εναντίον άλλου μαθητή, επειδή όπως είχε πει τότε στην αστυνομία τον προσέβαλε και χλεύασε την καταγωγή του. Η δικηγόρος του ζήτησε μια εκτίμηση της ψυχικής υγείας για τον πελάτη της, ο οποίος θα κρατηθεί χωρίς εγγύηση.

Σε επιστολή δύο σελίδων, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας και μια ανεξάρτητη ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων κατηγόρησαν την AstraZeneca ότι συλλέγει επιλεκτικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η εταιρεία είχε πει ότι με βάση τη δοκιμή της στις ΗΠΑ, το εμβόλιο φάνηκε να είναι 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19. Ωστόσο, το πάνελ είπε ότι η αποτελεσματικότητά του μπορεί να κυμαινόταν μεταξύ 69% και 74% και επέπληξε την AstraZeneca για μια υπερβολικά θετική περιγραφή των δεδομένων της δοκιμής. Η AstraZeneca υπερασπίστηκε τα δεδομένα που είχε κυκλοφορήσει τη Δευτέρα και είπε ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα φαίνεται να είναι «συνεπή» και ότι θα επανεκδώσει πληρέστερα αποτελέσματα εντός 48 ωρών.

Αβεβαιότητα μετά τις τέταρτες εκλογές του Ισραήλ σε δύο χρόνια. Δύο δημοσκοπήσεις, μαζί με τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές του Ισραήλ, δεν έδειξαν κανένα σαφές αποτέλεσμα την Τρίτη το βράδυ, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους πιθανούς δεξιούς συμμάχους του με μόνο 60 έδρες, λιγότερες από τις 61 που χρειάζονται για να σχηματίσουν την πλειοψηφία στις 120 έδρες του Κοινοβουλίου. Η αβεβαιότητα είναι πιθανό να οδηγήσει σε εβδομάδες, αν όχι μήνες, διαπραγματεύσεων και πιθανώς ακόμη και σε νέες εκλογές. Ο Νετανιάχου, αναμενόταν από πολλούς να σχηματίσει έναν συνασπισμό με τον Ναφτάλι Μπενέτ, έναν αντίπαλο δεξιό, αφήνοντας το Ισραήλ με μια από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις στην ιστορία του, που δημιουργήθηκε από υπερ-Ορθόδοξα κόμματα και υπερεθνικιστές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, πρώην ειδικός απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή, θέλει να βάλει την υπερθέρμανση του πλανήτη στο επίκεντρο της στρατηγικής και του σχεδιασμού της στρατιωτικής συμμαχίας, ωθώντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο κέντρο ως απειλή για την ασφάλεια. Η νέα κίνηση του ΝΑΤΟ, η οποία εγκρίθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της συμμαχίας, στα κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλλες, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για τον οργανισμό, ο οποίος παραδοσιακά προφυλάσσεται από απειλές από τη Ρωσία και άλλους πολιτικούς παράγοντες σε όλο τον κόσμο. Ο Stoltenberg δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, σε ξηρασίες και πλημμύρες, θα αναγκάσει τους ανθρώπους να κινηθούν, σε έναν πιο έντονο ανταγωνισμό σχετικά με τους λιγοστούς πόρους, το νερό, τη γη».

Η Βόρεια Κορέα πυροδότησε δύο ακόμη πυραύλους την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ως ένδειξη αυξημένης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα νωρίτερα αυτό το μήνα. Η εκτόξευση σηματοδοτεί τη δεύτερη δοκιμή όπλων της Πιονγκγιάνγκ σε μια εβδομάδα με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας. Οι δοκιμές άσκησαν νέα πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για να αναπτύξει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας πυρηνικής απειλής, ενώ ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Μάικ Κάφκα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «γνωρίζουν τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας που εκτοξεύτηκαν σήμερα το πρωί στην Ανατολική Θάλασσα. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η δραστηριότητα «υπογραμμίζει την απειλή που θέτει το πρόγραμμα παράνομων όπλων της Βόρειας Κορέας στους γείτονές της και στη διεθνή κοινότητα». Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχάιντ Σούγκα δήλωσε ότι η δοκιμή «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας και της περιοχής και αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». 

ΠΕΜΠΤΗ

Η Ελλάδα γιόρτασε 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πρίγκιπας Κάρολος, κληρονόμος του βρετανικού θρόνου του οποίου ο πατέρας Πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα ως μέρος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin παρευρέθηκαν στην ετήσια παρέλαση της ημέρας της ανεξαρτησίας.  Λίγο μετά την άνοδό της στην  εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε τους εορτασμούς ως σύμβολο ότι η Ελλάδα επανάκαμψε μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση που άφησε τους μισούς νέους Έλληνες άνεργους και έστειλε περίπου 500.000 ανθρώπους στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. «Η πρόκληση για τη γενιά μας, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση της Εθνικής Αναγέννησης, είναι να γίνει Επανάσταση της Εθνικής Αναζωογόνησης», δήλωσε ο Μητσοτάκης. Χαιρετίζοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια των «απεγνωσμένα δύσκολων ετών» της οικονομικής κρίσης, ο πρίγκιπας Κάρολος είπε ότι ο κόσμος πρέπει να ανοικοδομηθεί μετά την πανδημία, η οποία έχει βυθίσει την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, ενώ πρόσθεσε: «ίσως μπορούμε να πάρουμε κάποια έμπνευση από το θάρρος, την αποφασιστικότητα και τη φιλοδοξία του 1821». Μετά από μια τελετή στην Ακρόπολη, το κέντρο της Αθήνας που ήταν έντονα αστυνομευμένο, ένα χαλί από μπλε και άσπρα λουλούδια, που σχημάτιζαν την ελληνική σημαία, απλώθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι πιο στενή από ποτέ. «Είναι η κοινή μας δέσμευση για την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου που μας δίνει τη δυνατότητα να γράφουμε το μέλλον μας, είτε πριν από 200 χρόνια είτε σήμερα», είπε.

Οι ιταλικές αρχές βρήκαν 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε ένα εργοστάσιο κοντά στη Ρώμη, τροφοδοτώντας υποψίες ότι προορίζονταν για εξαγωγή, κλιμακώνοντας τις εντάσεις για την αργή τροφοδοσία με εμβόλια της Ευρώπης, ενώ οι αξιωματούχοι αργότερα δέχτηκαν την εξήγηση της εταιρείας ότι διέρχονται από ποιοτικό έλεγχο. Η ΕΕ ζητεί νέους αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές που έχουν ως κύριο στόχο να εμποδίσουν τις φαρμακοβιομηχανίες να εξάγουν δόσεις εκτός του μπλοκ. Η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό καθημερινών θανάτων ανάμεσα στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 80 ετών έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και λιγότερο από το 5% οι άνω των 70, έλαβαν την πρώτη δόση.

Οι διαδηλωτές της Μυανμάρ κινητοποιούνται για αντάρτικο πόλεμο. Μετά από σχεδόν δύο μήνες βίαιης καταστολής από το στρατό, μαθητές, υπάλληλοι γραφείου και ακτιβιστές πήγαν στη ζούγκλα για να εκπαιδευτούν σε βασικές τεχνικές μάχης. Μερικοί λένε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε τον στρατό με τους δικούς του όρους. Η τόλμη και η απελπισία του νέου μετώπου είναι μια απάντηση στην αδίστακτη τακτική του στρατού, με τουλάχιστον 275 άτομα να σκοτώνονται μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν  αδιακρίτως παρευρισκόμενους και ασθενοφόρα και βασάνισαν κρατουμένους, ενώ δεκάδες νέοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από μεμονωμένους πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο έχει μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ μετά από την παράσυρσή του κατά τη διάρκεια μιας αμμοθύελλας. Το πλοίο, που είναι μεγαλύτερο από 1.300 πόδια, προσέκρουσε και μπλόκαρε μία από τις πιο ζωτικές ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο, που εξυπηρετεί περίπου το 10% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης. Μέχρι την Τετάρτη το πρωί, περισσότερα από 100 πλοία είχαν κολλήσει στις δυο πλευρές του καναλιού των 120 μιλίων, το οποίο συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Το γιγαντιαίο πλοίο που εμποδίζει τη το πέρασμα της διώρυγα του Σουέζ μπορεί να χρειαστεί ημέρες, ακόμη και εβδομάδες, για να απελευθερωθεί, ενώ δεκάδες πλοία βρίσκονται στο κανάλι της Αιγύπτου και το οικονομικό κόστος της κατάστασης αυξάνεται με κάθε ώρα που περνά. Πλήρως φορτωμένο με 20.000 εμπορευματοκιβώτια, το πλοίο «είναι μια πολύ βαριά φάλαινα», είπε ένας ειδικός. Μέχρι στιγμής, η αγορά πετρελαίου έχει αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό τη διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς το κανάλι του Σουέζ είναι τόσο σημαντικό.

Καθώς τα κοινωνικά δίκτυα καταπολεμούν τη ρητορική μίσους, τα podcasts είναι ένα από τα τελευταία διαδικτυακά μέσα που απομένουν για την αποκλειστούν από την πλατφόρμα. Αλλά, το Google Podcasts δεν δείχνει την ανοχή του στη ρητορική μίσους και σε άλλο εξτρεμιστικό περιεχόμενο. Πάνω από 24 podcast από λευκούς και φιλοναζιστικές ομάδες βρέθηκαν σε μια πρόσφατη αναζήτηση. Εκπρόσωπος της Google είπε ότι η εταιρεία δεν ήθελε να «περιορίσει αυτό που μπορούν να βρουν οι άνθρωποι» και ότι αποκλείει μόνο το περιεχόμενο «σε σπάνιες περιστάσεις, καθοδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από την τοπική νομοθεσία». (εικόνα 27)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ

Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε την πρώτη του προεδρική συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα και ανακοίνωσε έναν νέο στόχο. Η διοίκησή του θα χορηγήσει 200 ​​εκατομμύρια εμβόλια εντός των πρώτων 100 ημερών του στην εξουσία, στις 30 Απριλίου, διπλασιάζοντας τον αρχικό του στόχο. «Ξέρω ότι είναι φιλόδοξο και διπλάσιο από τον αρχικό μας στόχο, αλλά καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πλησιάσει ακόμη», είπε ο κ. Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ είναι ήδη σε καλό δρόμο για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Η χώρα έχει χορηγήσει 130 εκατομμύρια συνολικές δόσεις και κατά μέσο όρο περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, περίπου ο μισός πληθυσμός του έθνους θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση έως τα μέσα Μαΐου. Αλλά είναι πιθανό ότι ένα άκαμπτο γραφειοκρατικό σύστημα, μπορεί στην πραγματικότητα να κοστίσει περισσότερες ζωές.

Το γιγαντιαίο πλοίο που μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή και μήνες για να απεγκλωβιστεί. Τα ρυμουλκά και οι βυθοκόροι προσπαθούν να το  απελευθερώσουν, καθώς εμποδίζει την κρίσιμη αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, όπως «μια πολύ βαριά φάλαινα», είπε ένας ειδικός. Δεκάδες πλοία φορτωμένα με πετρέλαιο και εμπορεύματα που προορίζονται για λιμάνια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο κανάλι, και κάθε ώρα που περνά, το οικονομικό κόστος της αναταραχής αυξάνεται περισσότερο. Το κολλημένο πλοίο έχει σφηνωθεί στο κανάλι από τότε που προσάραξε από τους ισχυρούς ανέμους την Τρίτη. Η πλώρη του βρίσκεται στην ανατολική όχθη του καναλιού, ενώ η πρύμνη του στη δυτική.

Νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών παρουσιάστηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας, με τον Alan Turing. Είναι μια από τις πρόσφατες προσπάθειες της Βρετανίας να επανορθώσει μερικά από τα δεινά που υπέστη ο Turing κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο μαθηματικός Alan Turing πέρασε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σπάζοντας τους γερμανικούς κώδικες και θεωρείται από πολλούς ιστορικούς, ότι συνέβαλε σημαντικά να επιταχυνθεί το τέλος της σύγκρουσης. Αλλά, μια καταδίκη σύμφωνα με τους βικτωριανούς νόμους περί ασεβείας για την ομοφυλοφιλία του διέλυσε μεταπολεμικά τη ζωή του. Η επιστημονική συνεισφορά του κ. Turing ενσαρκώνουν το «πνεύμα του έθνους» και «μας έδειξαν το δρόμο για το μέλλον», δήλωσε ο Andrew Bailey, διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς παρουσίαζε το χαρτονόμισμα. «Βάζοντάς τον σε αυτό το νέο χαρτονόμισμα των 50 £, τον ευγνωμονούμε για τα επιτεύγματά του και τις αξίες που συμβολίζει, για τις οποίες μπορούμε όλοι να είμαστε πολύ περήφανοι.»

ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Facebook έχει παγώσει τη σελίδα του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro για παραβίαση πολιτικών κατά της εξάπλωσης παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19, προωθώντας μια θεραπεία που ισχυρίζεται, χωρίς αποδείξεις, ότι μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο Maduro τον Ιανουάριο περιέγραψε το Carvativir, ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει θυμάρι, ως ένα «θαυματουργό» φάρμακο που εξουδετερώνει τον κορονοϊό χωρίς παρενέργειες, έναν ισχυρισμό που οι γιατροί λένε ότι δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το Facebook έχει καταργήσει ένα βίντεο στο οποίο ο Maduro προωθεί το σκεύασμα επειδή παραβιάζει την πολιτική κατά των ψευδών ισχυρισμών «ότι μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη από το να κολλήσει κάποιος τον ιό ή  και να αναρρώσει από αυτόν». «Ακολουθούμε την καθοδήγηση του ΠΟΥ, που λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του ιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του. “Λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των κανόνων μας, παγώνουμε τη σελίδα για 30 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι μόνο για ανάγνωση”. Ο Maduro στο βίντεο λέει ότι ο Carvativir, που αποκαλεί «θαυματουργές σταγόνες» του γιατρού της Βενεζουέλας του 19ου αιώνα, Jose Gregorio Hernandez, ο οποίος έχει αγιοποιηθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά και θεραπευτικά κατά του κορονοϊού.

Περίπου 5.000 άτομα θα παρευρεθούν στην sold-out συναυλία του ισπανικού συγκροτήματος Love of Lesbian και δεν θα απαιτείται να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν μάσκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της συναυλίας που θα γίνει στην αρένα Palau Sant Jordi. Η πιλοτική συναυλία, η οποία έχει εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές, θα χρησιμεύσει ως δοκιμασία για το αν παρόμοιες εκδηλώσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά. “Θα είναι ασφαλέστερο να βρίσκεστε στο Palau Sant Jordi από το να περπατάτε στο δρόμο”, δήλωσε ο συνδιοργανωτής συναυλιών Jordi Herreruela. Οι δοκιμές πριν από τη συναυλία πραγματοποιήθηκαν σε τρεις τοποθεσίες στη Βαρκελώνη από 80 νοσοκόμες που φορούσαν πλήρη ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Το Μπουτάν ξεκινά τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς χιλιάδες πολίτες της χώρας ταξίδεψαν σε δημόσια κτίρια για να κάνουν το εμβόλιο με δόσεις της AstraZeneca που παρέχονται από την Ινδία.Η χώρα ελπίζει να εμβολιάσει περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα που έχουν εγγραφεί για εμβολιασμό σε μία εβδομάδα.Το βασίλειο των Ιμαλαίων, το οποίο αριθμεί περίπου 800.000 ανθρώπους έλαβε 150.000 δόσεις του εμβολίου που κατασκευάστηκε από το Serum Institute of India τον Ιανουάριο και 400.000 ακόμη δόσεις αυτόν τον μήνα.Το Μπουτάν κατάφερε να περιορίσει τον κορονοϊό με δοκιμές και κλείσιμο των συνόρων του.Οι συνολικές λοιμώξεις ανέρχονται σε 870 με έναν θάνατο μόνο από τον ιό από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.theguardian.com/international, https://www.reuters.com/, https://www.independent.co.uk/,  https://www.bbc.com/, https://www.wsj.com/, https://apnews.com/, https://www.hurriyetdailynews.com/, https://www.bloomberg.com/europe, https://www.thetimes.co.uk/, https://www.telesurenglish.net/.

Δείτε ακόμα...