Ανασκόπηση του διεθνούς τύπου την εβδομάδα 8-13 Μάρτη 2021

ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Μέγκαν, η Δούκισσα του Σάσεξ, λέει ότι η ζωή της  με την Βασιλική οικογένεια την οδήγησε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, Η κατάσταση ήταν αφόρητη, καθώς υπήρχαν συνομιλίες με την οικογένεια ακόμη και σχετικά με το χρώμα του δέρματος του μωρού της. Σε μια από τις πιο σημαντικές συνεντεύξεις τα τελευταία χρόνια, που προβλήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο CBS στις ΗΠΑ και τη Δευτέρα στο ITV στη Βρετανία, η Μέγκαν και ο πρίγκιπας Χάρι παρουσίασαν από την πλευρά τους την ρήξη με τη βασιλική οικογένεια, στην Oprah Winfrey. Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από το παλάτι , η Meghan δήλωσε ότι είχε αυτοκτονικές τάσεις λόγω της μοναξιάς και του έντονου ελέγχου που ένιωθε ως μέλος της βασιλικής οικογένειας μετά τον γάμο τους, ενώ ανέφερε πως είχε ενημερώσει μέλη της βασιλικής οικογένειας ότι χρειαζόταν πιθανώς να πάει σε νοσοκομείο, αλλά δεν της δόθηκε σημασία. «Ντρεπόμουν που έπρεπε να το παραδεχτώ στον Χάρι», είπε για τις αυτοκτονικές της τάσεις. «Ήξερα ότι αν δεν το έλεγα, θα το έκανα. Απλώς δεν ήθελα να ζήσω πια». Η Meghan αποκάλυψε επίσης, ότι τρεις ημέρες πριν από τον επίσημο γάμο τους, αυτή και ο Χάρι παντρεύτηκαν κρυφά, με την ευγενική προσφορά του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ, σε μία τελετή στην αυλή, ενώ στη διάρκεια της συνέντευξης, ανακοίνωσαν ότι περιμένουν κορίτσι αργότερα μέσα στη χρονιά. 

Την τελευταία ημέρα της ιστορικής και συμβολικής επίσκεψης στο Ιράκ, ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στα περίχωρα της Μουσούλης ως «προσκυνητής για την ειρήνη», πραγματοποιώντας την πρώτη παπική επίσκεψη σε μια χώρα γεμάτη ίχνη από την εποχή της Βίβλου. «Η συνάντησή μας εδώ σήμερα δείχνει ότι η τρομοκρατία και ο θάνατος δεν έχουν ποτέ την τελευταία λέξη», είπε, μιλώντας ανάμεσα στα ερείπια μιας παλιάς εκκλησίας που πριν από λίγα χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλακή από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους . «Ακόμη και εν μέσω των καταστροφών της τρομοκρατίας και του πολέμου, μπορούμε να δούμε, με τα μάτια της πίστης, τον θρίαμβο της ζωής έναντι του θανάτου». Το ταξίδι του αποτελεί ένδειξη ενθάρρυνσης για ένα έθνος που προσπαθεί να ανακάμψει από το χάος μιας εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους.

Εκατομμύρια παιδιά στην Αγγλία επιστρέφουν στο σχολείο μετά από περισσότερο από δύο μήνες. Πολλά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιήσουν σταδιακή επιστροφή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά τα περισσότερα δημοτικά σχολεία αναμένεται να ανοίξουν για όλους τους μαθητές από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την επιστροφή ως ένα πρώτο βήμα προς μια «αίσθηση κανονικότητας». Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι νεότεροι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν σήμερα, αλλά οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα αρχίσουν να επιστρέφουν αργότερα αυτόν τον μήνα. Στη Σκωτία και την Ουαλία, οι νεότεροι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ήδη επιστρέψει, με τους μεγαλύτερους μαθητές να επιστρέφουν στα δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία από τις 15 Μαρτίου.

Οι πληγές από το τσουνάμι παραμένουν ακόμη, μια δεκαετία μετά στην Ιαπωνία.  Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν από το The Associated Press το 2011 όταν ένα τεράστιο τείχος νερού ισοπέδωσε μέρος της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας,παρασύροντας αυτοκίνητα, σπίτια, κτίρια γραφείων και χιλιάδες ανθρώπους. Δέκα χρόνια αργότερα, οι δημοσιογράφοι του AP επέστρεψαν για να διαπιστώσουν ότι η επιθυμία να ανοικοδομηθεί μια χώρα που έχει καταστραφεί από χιλιετίες καταστροφών, ηφαιστειακές εκρήξεις, τσουνάμι, σεισμούς, πολέμους και λιμούς, είναι ισχυρή και υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχει ίχνος της καταστροφής του 2011.

Αλλά αυτή η τριπλή καταστροφή στην περιοχή Τοχόκου της Ιαπωνίας, σεισμός, τσουνάμι και κατάρρευση  του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ήταν σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη που έχει αντιμετωπίσει η Ιαπωνία στο παρελθόν, ενώ οι προκλήσεις για επιστροφή στο φυσιολογικό πριν από μια δεκαετία ήταν τεράστιες. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν επέστρεψαν ποτέ. Το Tohoku του 2021 αποτελεί απόδειξη μιας συλλογικής βούλησης,  εθνικής, τοπικής και προσωπικής, ωστόσο, ακόμη και μετά τις συναρπαστικές αλλαγές υπάρχουν ακόμη οι ουλές αυτής της βαθιάς πληγής στην ψυχή της περιοχής, αυτού που συνέβη το 2011. Όμως, η αίσθηση αυτής της φυσικής αλλαγής δείχνει κάτι ξεκάθαρο για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά τα μέρη.

Την ανθεκτικότητά τους, την στωικότητά τους, την θλίψη και τον θυμό τους, όσο και την επίμονη άρνησή τους να υποκύψουν στις δυνάμεις που βρίσκονται εκτός του ελέγχου τους, είτε φυσικές είτε γραφειοκρατικές. Όλα αυτά και πολλά άλλα, αποτυπώνονται σε αυτές τις δυνατές εικόνες πριν και μετά, τότε και τώρα. Οι φωτογραφίες αφηγούνται την ιστορία της μεγάλης αλλαγής και των ανθρώπων που την επιδίωξαν.

ΤΡΙΤΗ

Ο μισθωτής του «Ghost Ship» καταδικάζεται σε 12 χρόνια για πυρκαγιά στην αποθήκη που σκότωσε 36 άτομα. Ο Derick Almena, ο μισθωτής μιας ερειπωμένης αποθήκης του Όκλαντ, που ονομάστηκε “Ghost Ship” και που παραδόθηκε στις φλόγες, σκοτώνοντας 36 άτομα, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια. Άσκησε έφεση που έγινε δεκτή από την δικαστή ανώτερου δικαστηρίου της κομητείας στη Monda, καταλήγοντας σε κάθειρξη εννέα χρόνων σε τοπική φυλακή και τρία χρόνια υποχρεωτικής εποπτείας, αφού ομολόγησε τον Ιανουάριο για 36 κατηγορίες ακούσιας ανθρωποκτονίας, μία για κάθε άτομο που πέθανε στη φωτιά. Η θανατηφόρα πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια ενός πάρτι τον Δεκέμβριο του 2016 στην αποθήκη, το οποίο ενοικίασε ο Almena σε καλλιτέχνες που ζούσαν και εργαζόταν εκεί. Αξιωματούχος του Όκλαντ είπε προηγουμένως στο CNN ότι το κτίριο δεν είχε επιθεωρηθεί για τρεις δεκαετίες, ενώ παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές νυχτερινών κέντρων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η πρώτη ανεξάρτητη έκθεση περισσότερων από 50 εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, αποδεικνύει ότι οι ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης παραβίασαν κάθε διάταξη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και το διεθνές δίκαιο.  Η έκθεση, που κυκλοφόρησε την Τρίτη από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Πολιτικής του Ινστιτούτου Newlines στην Ουάσιγκτον, ισχυρίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση “φέρει την κρατική ευθύνη για μια συνεχιζόμενη γενοκτονία εναντίον των Ουιγούρων κατά παράβαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία (του ΟΗΕ)”. Είναι η πρώτη φορά που μια μη κυβερνητική οργάνωση προέβη σε ανεξάρτητη νομική ανάλυση των κατηγοριών για γενοκτονία στο Σινγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης που μπορεί να φέρει το Πεκίνο για τα φερόμενα εγκλήματα. Πιστεύεται ότι έως και 2 εκατομμύρια Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες τοποθετήθηκαν σε ένα εκτεταμένο δίκτυο κέντρων κράτησης σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου οι πρώην κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση και ακόμη και στειρώθηκαν βίαια. Η Κίνα αρνείται τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι τα κέντρα είναι απαραίτητα για την πρόληψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Σπάνιος μετεωρίτης που έπεσε σε βρετανικό δρόμο μπορεί να περιέχει «συστατικά για τη ζωή» Μια βολίδα που άναψε τον ουρανό πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη στις 28 Φεβρουαρίου ήταν ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος μετεωρίτη. Θραύσματα του διαστημικού βράχου που ανακαλύφθηκαν σε ένα δρόμο στο Cotswolds θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την πρώιμη ιστορία του ηλιακού συστήματος και της ζωής στη Γη.Σχεδόν 300 γραμμάρια μετεωρίτη έχουν συλλεχθεί από τη μικρή πόλη Gloucestershire του Winchcombe από επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο βράχος σχηματίστηκε από ανθρακούχο χονδρίτη. Η ουσία είναι ένα από τα πιο πρωτόγονα και παρθένα υλικά στο ηλιακό σύστημα και είναι γνωστό ότι περιέχει οργανικό υλικό και αμινοξέα, τα οποία είναι τα συστατικά της ζωής.Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο είπε ότι τα θραύσματα ανακτήθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση και τόσο γρήγορα μετά την πτώση του μετεωρίτη που είναι συγκρίσιμα με τα δείγματα βράχων που επέστρεψαν από διαστημικές αποστολές, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.Υπάρχουν περίπου 65.000 γνωστοί μετεωρίτες στη Γη, είπε το μουσείο. Μόνο σε 1.206 από αυτούς έχει παρατηρηθεί η πτώση τους και από αυτά, μόνο 51 είναι ανθρακούχοι χονδρίτες.Η λάμψη παρατηρήθηκε από χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη και καταγράφηκε από κάμερες όταν έπεσε στη Γη στις 9:54 μ.μ. στις 28 Φεβρουαρίου.

Μοναχή στη Μυανμάρ παρακαλεί την αστυνομία να μην πυροβολήσει παιδιά. Η αδελφή Ann Rose Nu Tawng γονάτισε ενώπιον αστυνομικών στη Myitkyina της Μυανμάρ, παρακαλώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να αποφύγουν τη χρήση βίας εναντίον παιδιών και κατοίκων.

Η δίκη του πρώην αστυνομικού, Ντέρεκ Τσάβιν, της Μινεάπολης που κατηγορείται για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ προχωρά με την επιλογή των ενόρκων, παρόλο που μια απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα μπορούσε να σταματήσει την υπόθεση και να την καθυστερήσει για εβδομάδες ή και μήνες καθώς οι εισαγγελείς ζητούν από το Εφετείο να αναστείλει τη δίκη έως ότου επιλυθεί το ζήτημα της προσθήκης μιας κατηγορίας για φόνο τρίτου βαθμού. Το Εφετείο δεν απέρριψε αμέσως το αίτημα αυτό και ο δικαστής Peter Cahill δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να κρατήσει τη δίκη σε σωστή τροχιά. «Αν δεν μου πει το Εφετείο να κάνω κάτι διαφορετικό, θα συνεχίσουμε την διαδικασία», είπε. Το σώμα των ενόρκων αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, μια μέρα αργότερα από το προγραμματισμένο. Νομικοί λένε ότι η  προσθήκη της κατηγορίας θα βελτιώσει τις πιθανότητες να καταδικαστεί. Ο δικηγόρος του Τσάββιν, Έρικ Νέλσον, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο του κράτους να επανεξετάσει το ζήτημα.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο Πρόεδρος της Ονδούρας εμπλέκεται σε εμπορία κοκαΐνης στις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται ότι βοήθησε στο λαθρεμπόριο χιλιάδων κιλών κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε Αμερικανός εισαγγελέας στην εισήγησή του σε ομοσπονδιακή δίκη  του διακινητή ναρκωτικών, Geovanny Fuentes στη Νέα Υόρκη. Ο εισαγγελέας Jacob Gutwillig είπε ότι ο Fuentes “δωροδοκεί ακόμη και τον πρόεδρο της Ονδούρας” και έμεινε “άθικτος” λόγω αυτής της σχέσης. “Ο πρόεδρος τον προστάτευσε”, είπε, αφού το 2013 και το 2014 τον δωροδόκησε με ναρκωτικά συνολικού ύψους “25.000 $”, με αντάλλαγμα την προστασία, “και κάτι πιο πολύτιμο ακόμη, πρόσβαση στο εργαστήριο ναρκωτικών του εναγόμενου” στα βουνά της Ονδούρας.Ο εισαγγελέας είπε ότι ο λογιστής Jose Sanchez, που ήταν παρών σε αυτές τις συναντήσεις, εργαζόταν για μια εταιρεία ρυζιού μέσω της οποίας ο Fuentes ξεπλένει χρήματα, θα καταθέσει “το σοκ, τον φόβο που ένιωσε όταν είδε τον Fuentes να κάθεται με τον Πρόεδρο”. Η προεδρία της Ονδούρας αρνήθηκε ότι ο πρόεδρος είχε δεχτεί χρήματα από τον Fuentes ή παρείχε προστασία στους διακινητές ναρκωτικών. Η αποκάλυψη ότι οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ερευνούν τον πρόεδρο, ο οποίος υπήρξε βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική, θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να επενδύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή. Ο αδερφός του προέδρου, Tony Hernández, 42 ετών, κρίθηκε ένοχος για “μεγάλης κλίμακας” διακίνηση ναρκωτικών στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2019 και η δίκη του, που αναβλήθηκε αρκετές φορές, έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης φυλακή. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Tony ήταν ο μεσάζων μεταξύ του Fuentes και του προέδρου της Ονδούρας.

Η ερώτηση στη Βραζιλία, η οποία έχει περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό από οποιαδήποτε χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι πλέον πώς μπήκε σε αυτό το χάος. Υπό την χαοτική ηγεσία του Προέδρου Jair Bolsonaro, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής υπέκυψε εδώ και πολύ καιρό στην άρνηση, την αποδιοργάνωση, την απάθεια και την ιατρική κουλτούρα και έθαψε πάνω από 265.000 ανθρώπους στην πορεία. Το ερώτημα είναι εάν η αποτυχία ελέγχου του ιού αποτελεί διεθνή απειλή που θα υπονομεύσει την σκληρή νίκη που έχουν σημειώσει άλλες χώρες κατά του ιού. “Εάν η Βραζιλία δεν σοβαρευτεί, τότε θα συνεχίσει να επηρεάζει όλες τις γειτονικές χώρες εκεί και πέρα ​​από αυτήν”, δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό δεν αφορά μόνο τη Βραζιλία. Πρόκειται για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και όχι μόνο. Η Βραζιλία έχει γίνει ένα εκρηκτικό έδαφος αναπαραγωγής για την μετάλλαξη P.1, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τώρα έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιο μεταδοτική και πιθανότατα ικανή να επιμολύνει εκ νέου ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια covid-19, η μετάλλαξη άρχισε να καταστρέφει την πόλη Μανάους του Αμαζονίου στις αρχές Ιανουαρίου και μετά έπληξε τα νότια. «Αυτές οι πληροφορίες είναι μια ατομική βόμβα», δήλωσε ο Roberto Kraenkel, βιολόγος μαθηματικός στο Παρατηρητήριο για τον Covid-19 στη Βραζιλία. «Εκπλήσσομαι από τα επίπεδα που βρέθηκαν. Όλες οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και αυτό σημαίνει μια επιταχυνόμενη φάση της επιδημίας. Μια καταστροφή”, είπε.

Ο πάγος στη λίμνη Βαϊκάλη, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Σιβηρίας της UNESCO, είναι διάσημος για την καθαρότητά του, με ρωγμές που διακρίνονται στα βαθιά μπλε βάθη, σαν φλέβες. Κατά τους χειμερινούς μήνες της Ρωσίας, τα αυτοκίνητα μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια πάνω σε αυτήν για ώρες, ενώ τη Δευτέρα η Βαϊκάλη φιλοξένησε έναν αγώνα χόκεϊ, που ονομάστηκε “Τελευταίο παιχνίδι” με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο  για την κλιματική αλλαγή και επίσης πώς να προστατεύσει την ίδια τη λίμνη με το μοναδικό της οικοσύστημα.

ΠΕΜΠΤΗ

Η μακρόχρονη διπλωματική στρατηγική των ΗΠΑ για τερματισμό της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν έχει γίνει χωρίς διαρροές. Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, κυκλοφόρησε μόνο μια περίληψη τεσσάρων σελίδων μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020. Ένα έγγραφο που διέρρευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσιάζει τη σαφέστερη εικόνα μιας πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν που θα ικανοποιούσε τη διοίκηση του Μπάιντεν και θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν το έγγραφο στην κυβέρνηση Ταλιμπάν και Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν διενεργεί μια ανασκόπηση της πολιτικής των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, η οποία απαιτεί την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ έως την 1η Μαΐου, εάν οι μαχητές πληρούσαν συγκεκριμένους όρους. Συνολικά, το έγγραφο, που είναι μια πρόταση οκτώ σελίδων, ζητά την αντικατάσταση της σημερινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν με προσωρινούς ηγέτες, τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος και την κατάπαυση του πυρός. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις είναι στοιχεία που οι δύο πλευρές έχουν περιγράψει ως μη διαπραγματεύσιμα, επομένως το σχέδιο είναι απίθανο να εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή του.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca παραμένουν σε εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένοντας τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της εταιρείας στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, το εμβόλιο χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ ορισμένες παρακαλούν τις ΗΠΑ για πρόσβαση στο απόθεμα. Αυτό που πρέπει να γίνει με τις δόσεις είναι το αντικείμενο συζήτησης στον Λευκό Οίκο μεταξύ ομοσπονδιακών υπαλλήλων υγείας, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η διοίκηση θα πρέπει να τα στείλει στο εξωτερικό όπου χρειάζονται, ενώ άλλοι θέλουν να διατηρήσουν τον εφοδιασμό, ελπίζοντας για την έγκρισή του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες.  Για να περιπλέξουν το ζήτημα, οι υγειονομικές αρχές στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σήμερα λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα. Ορισμένοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας πιέζουν τον Λευκό Οίκο να λάβει απόφαση τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με το εάν θα αρχίσει να στέλνει τις δόσεις AstraZeneca σε άλλες χώρες.

Πριν από ένα χρόνο, στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κηρύξει πανδημία. Όταν τα πρώτα κρούσματα της μυστηριώδους, ταχέως διαδεδομένης ασθένειας εμφανίστηκαν πριν από ένα χρόνο στην Κίνα, ο κίνδυνος φάνηκε σε όλο τον κόσμο ως περιορισμένος ή τουλάχιστον ικανός να αντιμετωπιστεί.Αλλά ο ιός κινήθηκε με εκπληκτική ταχύτητα, διασχίζοντας τις ηπείρους και φέρνοντας το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στο κατώφλι του κόσμου.Ήταν η αρχή μίας περιόδου θανάτου και ταλαιπωρίας, η αρχή μιας διαδοχής lockdowns σε ολόκληρο τον κόσμο που ακολούθησε τον πρώτο αυστηρό περιορισμό στην Κίνα. Ένα χρόνο αργότερα, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 118 εκατομμύρια περιστατικά σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια νεκρούς.Την Πέμπτη, ο Δρ Anthony S. Fauci, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Πολιτειών για τις μολυσματικές ασθένειες, έκανε μια ανασκόπηση στους τελευταίους 12 μήνες. «Δεν μου πέρασε από το μυαλό μου ότι περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα πέθαιναν σε αυτήν τη χώρα».Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν σε μόλις ένα μήνα, το χειρότερο ποσοστό μετά τη Μεγάλη Ύφεση, τα σχολεία έχουν διαταραχθεί, οι νέοι γέμισαν  άγχος και κατάθλιψη, ενώ το αμερικανικό προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ένα έτος στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έγινε πιο σαφές, καθώς η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει ρεκόρ αριθμού ασυνόδευτων εφήβων και παιδιών μεταναστών σε κέντρα κράτησης για πολύ περισσότερο από ό, τι νόμιμα επιτρέπεται και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας καθυστερούν να βρουν χώρο για αυτούς σε καταφύγια. Περισσότεροι από 8.500 έφηβοι και παιδιά μεταναστών που διέσχισαν τα σύνορα χωρίς τους γονείς τους στεγάζονται σε καταφύγια του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ο υψηλότερος αριθμός που υπήρξε ποτέ, ενώ σχεδόν 3.500 ακόμη έχουν κολλήσει στους σταθμούς συνοριακών περιπολιών, περιμένοντας να αδειάσουν τα κρεβάτια σε αυτά τα καταφύγια. Τα παιδιά αυτά στεγάζονται σε κελιά που έχουν κατασκευαστεί για ενήλικες, τα φώτα παραμένουν αναμμένα 24 ώρες την ημέρα, και υπάρχουν λίγα μέρη για να παίξουν, ενώ περνούν κατά μέσο όρο 107 ώρες αναμένοντας τη μεταφορά τους σε καταφύγιο που λειτουργεί με HHS, πολύ πάνω από το νόμιμο όριο των 72 ωρών. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ ήταν περίπου 2.600 τον Ιούνιο του 2019.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πριν από δύο χρόνια, εννέα γυναίκες Yazidi έκαναν μια απίστευτη επιλογή. Μετά από πέντε χρόνια ως σεξουαλικές σκλάβες υπό την ISIS, απελευθερώθηκαν για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στο Ιράκ. Αλλά έπρεπε να αφήσουν πίσω τα παιδιά που είχαν γεννήσει με τους απαγωγείς τους. Την περασμένη εβδομάδα, οι εννέα νεαρές μητέρες έσπευσαν στα γραφεία ενός συνοριακού σταθμού της Συρίας, αναζητώντας τους γιους και τις κόρες που τους πήραν πριν από δύο χρόνια, παιδιά που νόμιζαν ότι δεν θα ξαναέβλεπαν ποτέ και επανενώθηκαν με τα παιδιά τους, σε μια μυστική επιχείρηση στα σύνορα Συρίας-Ιράκ που παρακολούθησαν οι Times. Τα παιδιά μπερδεμένα, ντυμένα με καινούργια μπουφάν από το ορφανοτροφείο από το οποίο προήλθαν, ήταν ως επί το πλείστον πολύ μικρά για να θυμηθούν τις μητέρες τους και άρχισαν να κλαίνε καθώς οι  γυναίκες τα άρπαξαν και τα φίλησαν και στη συνέχεια τα οδήγησαν μακριά από τους εργαζόμενους στο ορφανοτροφείο που ήταν οι μόνοι φροντιστές που γνώριζαν. «Ήμουν τόσο χαρούμενη, αλλά ήταν σοκαριστικό και για τους δύο», είπε μια μητέρα, η οποία είπε ότι ονειρευόταν να δει ξανά την κόρη της μετά από δύο χρόνια. «Δεν με έχει συνηθίσει ακόμα». Η πορεία για τις γυναίκες και τα παιδιά είναι ακόμα αβέβαιη: Για να ξαναπάρουν τα παιδιά τους, οι γυναίκες έπρεπε να κόψουν τους δεσμούς τους με τους γονείς, τα αδέλφια τους και τους τόπους καταγωγής τους, καθώς οι πρεσβύτεροι Yazidi είπαν ότι δεν θα δεχτούν τα παιδιά πίσω στην κοινότητα, ενώ κάποιος είπε ότι τα παιδιά κινδύνευαν ακόμη και να σκοτωθούν εάν τα έφερναν οι μητέρες τους στο σπίτι. Αυτή είναι μέχρι στιγμής η μόνη επανένωση γυναικών Yazidi από το Ιράκ και των παιδιών τους, ενώ είχαν υποδουλωθεί σεξουαλικά και βιάστηκαν από τους κατακτητές του Ισλαμικού Κράτους τους. Προς το παρόν, οι εννέα γυναίκες και τα 12 παιδιά κρύβονται σε ένα ασφαλές σπίτι σε μια άγνωστη τοποθεσία στο Ιράκ. Οι διοργανωτές της επανένωσης τους υποσχέθηκαν καταφύγιο σε μια δυτική χώρα και ελπίζουν ότι χώρες θα τους πάρουν.  Οι Times συμφώνησαν να καθυστερήσουν τη δημοσίευση της ανταλλαγής έως ότου οι γυναίκες και τα παιδιά τους ήταν ασφαλείς. Περίπου 30 ακόμη παιδιά, των οποίων οι μητέρες φοβούνται πολύ να τα ζητήσουν πίσω ή αποφάσισαν να μην τα κρατήσουν, παραμένουν στο ορφανοτροφείο της βορειοανατολικής Συρίας.

Η British Airways σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη της για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, για να αποκομίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι εσόδων από ταξιδιώτες που επιστρέφουν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδια της. Με το Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στους ηγέτες στην κυκλοφορία εμβολίων, η Ελλάδα, ένας αγαπημένος προορισμός για Βρετανούς, σχεδιάζει να καλωσορίσει τους επισκέπτες μέχρι τα μέσα Μαΐου και η Ισπανία πρόκειται να ακολουθήσει. Οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν μείνει σε αδράνεια ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλήθη στην αρχή του καλοκαιριού. Η απόφαση της British Airways θα εξαρτηθεί από τον όγκο των κρατήσεων και το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να ανοίξει ξανά τα ταξίδια αναψυχής, ενώ σε e-mail της δήλωσε ότι διατηρούσε τη λειτουργία της υπό συνεχή επανεξέταση, αρνούμενη να σχολιάσει συγκεκριμένα σχέδια. Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτρέψει σε όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, εκείνους που έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό και εκείνους που έχουν αναπτύξει αντισώματα να εισέλθουν στη χώρα από τις 14 Μαΐου.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.bbc.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://apnews.com/, https://edition.cnn.com/, https://www.nbcnews.com/, https://www.bloomberg.com/