Ανασκόπηση Τουρκικού Τύπου: Πλούσια ατζέντα γεμάτη προκλητικότητα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

ΘΕΜΑΤΑ : Σύνοδος Κορυφής ΕΕ,Φυσικό Αέριο,Αναμενόμενος σεισμός,Ανατολική Μεσόγειος,Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν,
                  Ελληνοτουρκικά, Κορονοϊός,Διάφορα εσωτερικά / εξωτερικά θέματα.

Όλα τα ΜΜΕ

–  Ο Πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε  τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau.
–  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Andriy Taran.

–  Δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και του Ζελένσκι! Μπήκαν οι υπογραφές.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι έκαναν κοινή δήλωση τύπου μετά τη διμερή συνάντηση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:
“Τα σημαντικά βήματα που κάναμε μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας τα επιβεβαιώσαμε με τις υπογραφές που βάλαμε”.  

–   Αντίδραση  από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την ΕΕ : Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η γλώσσα των απειλών δεν μπορεί
να λειτουργήσει ενάντια στην Τουρκία.
Στη τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό ανησυχεί το Συμβούλιο. Στο τμήμα εξωτερικών σχέσεων της τελικής ανακοίνωσης  που εκδόθηκε στο τέλος της Συνόδου Κορυφής υπάρχουν δύο άρθρα που σχετίζονται με την Τουρκία. Στην ανακοίνωση υπάρχει αναφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 1- 2 Οκτωβρίου και αναφέρεται ότι η Τουρκία “προχωρά σε μονομερείς και προβοκατόρικες ενέργειες” στην Ανατολική Μεσόγειο.    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ δήλωσε για τα θέματα που αφορούν στη Τουρκία : “Η ΕΕ πρέπει να έχει στην ημερήσια διάταξη τα κοινά συμφέροντα και το κοινό μέλλον της περιοχής και δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να κατευθυνθεί στην επίλυση των προβλημάτων.Γι ‘αυτό, θα πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται άνευ όρων  στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η γλώσσα των απειλών    δεν μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στην Τουρκία.Αντί για απειλές περιμένουμε από την ΕΕ χειροπιαστές προτάσεις επικεντρωμένες σε λύσεις που θα υπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα”. 

Γενί Σαφάκ

–  Οπισθοχώρηση των ηγετών της ΕΕ : Το άρθρο  για την επιβολή εμπάργκο στη Τουρκία αφαιρέθηκε από την έκθεση.
Ανακοινώθηκε η τελική έκθεση της Διάσκεψης Κορυφής Ηγετών της ΕΕ.Αξιοπρόσεκτο είναι ότι αφαιρέθηκε η έκφραση επιβολής εμπάργκο όπλων που υπήρχε στο προσχέδιο της έκθεσης.Αφαιρέθηκε επίσης και η έκφραση που εδινε στη Τουρκία χρονικό όριο για την απόσυρση του Oruç Reis από τα Ελληνικά ύδατα.Αντ ‘αυτού επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1-2 Οκτωβρίου 2020  συμπεριλαμβάνοντας  και τις πρόσφατες δραστηριότητες έρευνας και εκφράζει  λύπη  για τη μονομερή  δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος στα Βαρώσια και επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

–  Επίσκεψη από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δένδια στο λεγόμενο μνημείο γενοκτονίας.
Ενώ συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας πήγε στην Αρμενία. Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν προσθέσει στις προκλητικές τους ενέργειες άλλη μία.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  ο οποίος πήγε στην Αρμενία, πριν από τις συνομιλίες του επισκέφθηκε το λεγόμενο μνημείο γενοκτονίας .Αργότερα, ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών Ζοχράμπ Μνατσακανάν και τον Πρωθυπουργό Νικόλ  Πασινιάν.

Σαμπάχ

–  Φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα : Η Τουρκία σε αναμονή της μεγάλης είδησης.
Μετά τα καλά νέα του Προέδρου Ερντογάν για 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το γεωτρύπανο Fatih έφτασε σε νέα αποθέματα στα χαμηλότερα στρώματα της Μαύρης Θάλασσας.Ο Ερντογάν αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τα επιπλέον 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανιχνεύονται στο υπάρχον πηγάδι. Αναφέρθηκε ότι προβλέπεται συνολικό αποθεματικό 800 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και με τα δύο βαθύτερα στρώματα, αλλά αυτό δεν θα ανακοινωθεί προς το παρόν.

–  Απάνθρωπη κίνηση από την Ελλάδα: Εγκατέστησαν δύο συσκευές που μπορούν να κουφάνουν τους μετανάστες.
Η Ελλάδα που με κάθε ευκαιρία παίρνει μέτρα για να ποδοπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο,αυτή τη φορά τοποθέτησε δύο νέες φορητές συσκευές στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία που μπορούν να εκπέμπουν δυνατά ηχητικά κύματα για να αποτρέψει πιθανή μαζική εισροή μεταναστών.

–  Προειδοποίηση για το σεισμό της Κωνσταντινούπολης! Το ρήγμα  ξύπνησε.     Ο χθεσινός σεισμός των 3,2 ρίχτερ στο ίδιο ρήγμα που προκάλεσε το μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης του 1999 έθεσε το ερώτημα στους σεισμολόγους στο εάν πλησιάζει ο μεγάλος σεισμός που αναμένεται και προειδοποίησαν : “Ο σεισμός σε αυτήν την περιοχή δείχνει ότι το ρήγμα είναι ενεργό και πλησιάζει ο χρόνος για τον αναμενόμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη”.

Τζουμχουριγέτ

Δήλωση από τις ΗΠΑ για τους  S-400 που φέρεται να έχουν δοκιμαστεί.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) Jonathan Hoffman, σχετικά με την είδηση ότι η Τουρκία δοκίμασε τα συστήματα S-400,δήλωσε : “Εάν αυτές οι ειδήσεις είναι σωστές, το Υπουργείο Άμυνας καταδικάζει αυτή τη δοκιμή. Εκφράσαμε σαφώς ότι ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν συνάδει με τη σχέση της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ανησυχούμε από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει αυτά τα συστήματα.Δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν.Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ασφαλείας μας.” Ο Hoffman αφού δήλωσε ότι λόγω της αγοράς από τη Τουρκία των S-400 ανεστάλει η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 συνέχισε : “Οι S-400 εξακολουθούν να αποτελούν  εμπόδιο στη συνεργασία και σε άλλους τομείς.”

Δήμος

Δείτε ακόμα...