Αναστασιάδης: Με άρωμα συνδιαχείρισης…

Αναστασιάδης Νεταχιάχου Κύπρος Ισραήλ
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, 2/1/2020 / Πηγή: EUROKINISSI

«Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατιωτικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι τα μόνα όπλα που χρησιμοποιεί η Κύπρος είναι αυτά που αντλεί από τον χώρο της διπλωματίας.

Μιλώντας στην δημοσιογράφο Ελίτα Μιχαηλίδου και την εκπομπή Φάκελοι του ΡΙΚ, η οποία θα μεταδοθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές απειλές, την αστάθεια στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και στην επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο.

«Η εδώ παρουσία του κ. Μπορέλ δεν είναι παρά η επιβεβαίωση ότι προβληματίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι πώς και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να ενεργήσουν προς αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κρίσης σε περιοχή μάλιστα που καθορίζεται και ως σύνορα της ΕΕ».

Ο προβληματισμός της ΕΕ , των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, είναι γνωστό ότι κινείται στη λογική της συνδιαχείρισης, της απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτή την διπλωματία ασκούν. Το κεφάλαιο δεν αναγνωρίζει σύνορα, μόνο το κέρδος. Η διαφημιζόμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η οποία θα έδινε και λύση -μέσω της ΕΕ- στο Κυπριακό, είναι μια τραγική απόδειξη ότι δεν προστατεύουν τα σύνορα, τα λαϊκά συμφέροντα, δεν αποτελούν παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας.

Κύπρος, Σύνορα Ελληνικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς- νεκρή ζώνη. Φώτο Αρχείου, Πηγή: EUROKINISSI

Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι η Τουρκία μετατρέπει σε προτεκτοράτο τα κατεχόμενα με βάσεις, με εγγυήσεις και με γεγονότα που παρακολουθούμε στην κατεχόμενη περιοχή, όχι μεταξύ της Τ/Κ κοινότητας και της Τουρκίας, αλλά ορθότερα εις βάρος της Τ/Κ κοινότητας. Ενώ όπως είπε, πλήττει και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με την εισβολή της στη θάλασσα. Η Τουρκία είναι σε αυτή τη φάση ‘αγαπημένο παιδί στης ευρωατλαντικής συμμαχίας ΕΕ-ΝΑΤΟ που την θέλουν να παραμένει σ΄αυτήν με κάθε κόστος, στο πλαίσιο ανταγωνισμού τους με την Ρωσία. Με αυτή την στρατηγική συμφωνεί και η αστική τάξη της Κύπρου. Η διπλωματία των ιμπεριαλιστικών, είναι η διπλωματία των ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων για έλεγχο των αγορών, και αυτό αποδεικνύει και η ιστορία της, και στην περίπτωση της Κύπρου.

ag

Δείτε ακόμα...