Ανατέλουσες σχέσεις

Κίνα
Φώτο αρχείου / Πεκίνο, Κίνα / EUROKINISSI

Κι ενώ οι σινοαμερικανικές σχέσεις οξύνονται συνεχώς, η Κίνα προσπαθεί να θέσει θεμέλια για τη δημιουργία δεσμών με την Ιαπωνία, μια χώρα που οι σχέσεις τους ήταν σχεδόν πάντα τεταμένες. Ήδη από το προηγούμενο έτος έχει ξεκινήσει η αναθέρμανση των διμερών τους σχέσεων και εν μέσω πανδημίας ενισχύθηκε με την αποστολή υγειονομικού υλικού από την Ιαπωνία στην Κίνα και από την Κίνα στην Ιαπωνία. Ακόμη και ο χειρισμός του θέματος της πανδημίας από την πλευρά της Ιαπωνίας – το πότε έκλεισε τα σύνορα, η ανησυχία και όχι η καταγγελία για τη διασπορά του ιού από την Κίνα – είναι απόδειξη για την προσπάθεια χάραξης μιας νέας σελίδας στις μεταξύ τους σχέσεις, σύμφωνα με ειδησεογραφικά στοιχεία.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων έχει προχωρήσει από το επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, στο επίπεδο των λαών, με τον ιαπωνικό να διατηρεί όμως κάποιους ενδοιασμούς, σε αντίθεση με τον κινέζικο. Βέβαια, η γνώμη του ιαπωνικού λαού έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τον κινέζικο, σύμφωνα με τους αστούς πολιτικούς αναλυτές και αυτό γιατί η Ιαπωνία ως δημοκρατικό κράτος, διεξάγει εκλογές. Επομένως, οι κινήσεις και οι τοποθετήσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων πάνω στο θέμα της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κίνας – Ιαπωνίας, θα επηρεάζονται και από την λαϊκή κοινή γνώμη. Το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή, όπως γράφεται σε διάφορες επιστημονικές αναλύσεις, είναι να ενισχυθεί μια soft power πολιτική, από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, δηλαδή να δοθεί έμφαση στην ανταλλαγή μαθητών, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας των ινστιτούτων Κομφούκιου στην Ιαπωνία, προκειμένου να καλλιεργηθεί μία θετική εντύπωση για την Κίνα στο λαό της Ιαπωνίας.

Στρατηγική η κίνηση της Κίνας; Σίγουρα; Όπως οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, να ενισχύσουν αυτονομιστικά κινήματα έναντι της Κίνας, έτσι και η Κίνα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία, μια χώρα που για δεκαετίες αποτελεί σύμμαχο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Οι κινήσεις των δύο κρατών δείχνουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο κινούνται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, την προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου είναι δυνατόν. Η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται με την Ιαπωνία, δείχνει ότι αναμένεται μια μεγαλύτερη εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών κρατών στην περιοχή. Ούτως ή άλλως ο Ειρηνικός είναι ήδη ένα καζάνι που βράζει.

Φ.Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...