Ανατίναξη Nord Stream: «Τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία» γράφει η γερμανική «Zeit»

Το δημοσίευμα της Zeit με τίτλο: «Έρευνες Nord Stream: Τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία»

Ένα πλοίο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο του 2022, ερευνήθηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Γερμανία για το συμβάν, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η γερμανική εισαγγελία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “ερεύνησε ένα πλοίο από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου 2023”, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι “ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών” που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βαλτική Θάλασσα.

“Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους «αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται»”, πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι “«δεν είναι προς το παρόν δυνατό να κάνουμε εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα η επιχείρηση δολιοφθοράς να οργανώθηκε από κάποιο κράτος”. “Καμία υποψία δεν υπάρχει εις βάρος των συνεργατών της γερμανικής εταιρείας που εκμίσθωσε το πλοίο»”, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως την ώρα που πολλά μέσα ανέφεραν χθες, Τρίτη, ότι η έρευνα επέτρεψε να ταυτοποιηθεί ένα πλοίο το οποίο αναχώρησε από το Ροστόκ, λιμάνι στη βόρεια Γερμανία, τον Σεπτέμβριο με εξαμελές πλήρωμα και εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις στους αγωγούς. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Zeit που φιλοξενεί άρθρο με τίτλο « Έρευνες Nord Stream: Τα ίχνη οδηγούν στην Ουκρανία», αλλά και τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και SWR, το πλοίο νοίκιασε εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία “φαίνεται να ανήκει σε δύο Ουκρανούς”. Για την ενοικίαση χρησιμοποιήθηκαν πλαστά διαβατήρια. Το πλοίο αναχώρησε από το Ροστόκ στις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εντοπίστηκε κοντά στο δανέζικο νησί Κρίστιανσε.

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν “στο τραπέζι της καμπίνας” του πλοίου, το οποίο παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του χωρίς “να έχει καθαριστεί”, επεσήμανε η Zeit. “Αν και στοιχεία οδηγούν στην Ουκρανία, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καθορίσουν ποιος έδωσε την εντολή” για την επιχείρηση, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους δείχνουν πως μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...