Ανατόλι Αντόνοφ: «Η ρωσική επιχείρηση είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας του Κιέβου να σταματήσει τη γενοκτονία των Ρώσων»

Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδία στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδία στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ / Πηγή: Aaron Siirila

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η απροθυμία του καθεστώτος του Κιέβου να σταματήσει τη γενοκτονία των Ρώσων και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του βάσει των διεθνών συνθηκών οδήγησε στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ σε συνέντευξή του στο Newsweek την Παρασκευή.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας του καθεστώτος του Κιέβου να σταματήσει τη γενοκτονία των Ρώσων μέσω της εφαρμογής των υποχρεώσεών του βάσει διεθνών συμφωνιών», είπε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή, ήταν η «εθνικιστική φρενίτιδα και τα ρεβανσιστικά αισθήματα του καθεστώτος του Κιέβου» που έκαναν την Ουκρανία να επιλέξει «τον δρόμο της ταχείας στρατιωτικοποίησης» με βοήθεια από το εξωτερικό. “Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας”, σημείωσε ο Αντόνοφ. «Πλημμύρισε από δυτικά όπλα ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τα σχέδια του Κιέβου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τα οποία θα απειλούσαν όχι μόνο τις γειτονικές χώρες, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Είπε ότι η Δύση υποκινεί περαιτέρω αιματοχυσία στην Ουκρανία τροφοδοτώντας τη χώρα με όπλα. «Τα δυτικά κράτη εμπλέκονται άμεσα στα τρέχοντα γεγονότα καθώς συνεχίζουν να τροφοδοτούν την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά, υποκινώντας έτσι περαιτέρω αιματοχυσία», σημείωσε.

«Προειδοποιούμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι επικίνδυνες και προκλητικές καθώς στρέφονται κατά του κράτους μας», τόνισε. “Μπορούν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία στο δρόμο της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Οποιαδήποτε προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Δύση, που εκτελείται από αυτοκινητοπομπές μεταφοράς μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, είναι νόμιμος στρατιωτικός στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.” πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία. “Τι σχέση έχει το Πεντάγωνο με θέματα υγείας; Γιατί ιδρύονται βιοεργαστήρια κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το αμερικανικό έδαφος;”

Ο Αντόνοφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων και να διατηρήσει την κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων υποδομής ζωτικής σημασίας στην Ουκρανία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ζωής και της ασφάλειας των αμάχων», επεσήμανε. “Κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων υποδομής ζωτικής σημασίας, για να εξασφαλίσουμε τον νόμο και την τάξη και την ασφάλεια των ανθρώπων. Τα χτυπήματα γίνονται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και αποκλειστικά με όπλα υψηλής ακρίβειας”, πρόσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα κάνει ό,τι είναι δυνατόν στις συνομιλίες με το Κίεβο προκειμένου να τερματίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες και να αποκαταστήσει την ειρήνη στο Ντονμπάς. «Η Ρωσία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαπραγματευτεί έναν δρόμο για την ταχεία ολοκλήρωση της αντιπαράθεσης, την αποκατάσταση της ειρήνης στο Ντονμπάς και την επιστροφή όλων των λαών της Ουκρανίας στην ειρηνική ζωή», τόνισε.

«Η θέση αρχών μας σχετικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης έχει καθοριστεί με σαφήνεια», πρόσθεσε ο Αντόνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνει «το αίτημα για άνευ όρων συνεκτίμηση των συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας, την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση του ουκρανικού κράτους, τη διασφάλιση του ουδέτερου και μη πυρηνικού καθεστώτος του, καθώς και την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ».

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, στόχος της επιχείρησης «είναι να τεθεί ένα τέλος στη γενοκτονία που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου και να διασφαλιστεί ένα καθεστώς απαλλαγμένο από πυρηνικά. Η πολιτική της χώρας μας βασίζεται στο δικαίωμα όλων των λαών που ζουν σήμερα στην ουκρανική επικράτεια να επιλέξουν το μέλλον τους. Μαζί πρέπει να απαλλαγούμε από τους εθνικιστές που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο το συντομότερο δυνατό, να γυρίσουμε αυτή την τραγική σελίδα και να προχωρήσουμε για να οικοδομήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγο Igor Konashenkov, αποκαλύφθηκαν στοιχεία κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας ότι το καθεστώς του Κιέβου είχε επειγόντως καταστρέψει τα ίχνη ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Το προσωπικό των εργαστηρίων της Ουκρανίας κατέθεσε ότι στις 24 Φεβρουαρίου, τα παθογόνα της πανώλης, του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών είχαν καταστραφεί.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...