Ανατόλι Αντόνοφ: Οι αποφάσεις του Αρκτικού Συμβουλίου που λαμβάνονται χωρίς τη Μόσχα θα είναι παράνομες

Οι αποφάσεις που θα λάβει το Αρκτικό Συμβούλιο χωρίς τη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς, θα είναι παράνομες και παραβιάζουν την αρχή της συναίνεσης, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από την Ουάσιγκτον.

«Ένα τέτοιο βήμα δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία τόσο για τη Ρωσία όσο και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα που ενδιαφέρεται για περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής», ανέφερε ο Αντόνοφ όπως έγραψε η υπηρεσία Τύπου της πρεσβείας στο λογαριασμό της στο Telegram όταν κλήθηκε να σχολιάσει κοινή δήλωση συμμετεχόντων από τη Δύση στο Αρκτικό Συμβούλιο σχετικά με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων του χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας. “Διαπιστώνουμε ότι αυτή η μοναδική μορφή συνεργασίας μεταξύ κρατών εξακολουθεί να πολιτικοποιείται. Οι αποφάσεις για λογαριασμό του Αρκτικού Συμβουλίου που λαμβάνονται χωρίς τη χώρα μας θα είναι παράνομες και παραβιάζουν την αρχή της συναίνεσης που ορίζεται στα κατευθυντήριά του έγγραφα”, εξήγησε.

«Είναι απλά αδύνατο να διευθετηθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της Αρκτικής χωρίς τη Ρωσία», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Δανία, η Ισλανδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να επαναλάβουν τις εργασίες του Αρκτικού Συμβουλίου χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Αντίστοιχη δήλωση δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδες των υπηρεσιών τους. Στις 3 Μαρτίου, όλες οι χώρες του Αρκτικού Συμβουλίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, εξέδωσαν γραπτή δήλωση, στην οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε συναντήσεις υπό την προεδρία της Ρωσίας και πραγματοποιούνται στο έδαφός της λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.

Το Αρκτικό Συμβούλιο είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός αρκτικών κρατών, που περιλαμβάνει τη Δανία (μαζί με τη Γροιλανδία και τις Νήσους Φερόες), την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Το 2021, όταν το Συμβούλιο γιόρτασε την 25η επέτειό του, η διετής προεδρία πέρασε από την Ισλανδία στη Ρωσία.

Δείτε ακόμα...