Ανατολική Ευρώπη – Μεσόγειος: Συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων

Μεσόγειος Θάλασσα - Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75) και η αρμάδα του (Strike Group) / Δεκέμβριος 2021
Φώτο Αρχείου / Μεσόγειος Θάλασσα – Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75) και η αρμάδα του (Strike Group) / Δεκέμβριος 2021 / Πηγή: U.S. Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Bela Chambers

Η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία συνεχίζεται αδιάκοπα, προμηνύοντας τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι στέλνει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στη Μεσόγειο, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δηλώνει ότι το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» συμμετέχει σε άσκηση στην Αδριατική.

Πρόκειται για την άσκηση με την επωνυμία «Neptune Strike 2022», στο πλαίσιο της οποίας για πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μία πλήρης ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Τα γυμνάσια που συμπεριλαμβάνουν συντονισμένους ελιγμούς, εκπαίδευση ανθυποβρυχιακού πολέμου και βολές μεγάλου βεληνεκούς θα διαρκέσουν μέχρι την 4η Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε πως η συμμετοχή του «USS Harry S. Truman» στην άσκηση «Neptune Strike 2022» δείχνει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένη, ικανή και ισχυρή».

Είναι δεδομένο ότι η παρουσία του «Χάρι Τρούμαν» στην περιοχή δεν θα περιοριστεί μόνο στην χρονική περίοδο που διαρκεί η άσκηση, έστω και αν ο Αμερικανός ναύαρχος που ηγείται της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα κάνει εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση σε λίγες ημέρες πολυεθνικών γυμνασίων στην Αδριατική. Οι κανονισμοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν επιτρέπουν δημόσιες τοποθετήσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις.

«Οι αποφάσεις σχετικά με το πού θα αναπτυχθεί μια ομάδα κρούσης από τις ΗΠΑ λαμβάνονται από τον υπουργό Άμυνας», δήλωσε ο υποναύαρχος Κερτ Ρένσο, προτού συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι, όμως, να επιχειρήσουμε οπουδήποτε. Σχεδιάσαμε μια μακρά ανάπτυξη όταν ξεκινήσαμε από το Νόρφολκ (της Βιρτζίνια) και σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε όπου χρειαζόμαστε περισσότερο».

Εξάλλου, χθες Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν περίπου 3.000 στρατιωτικούς στην Πολωνία και στη Ρουμανία προκειμένου να ενισχύσουν τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ μπροστά σε αυτήν που η Ουάσιγκτον αποκαλεί «απειλή» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δείτε ακόμα...