Ανατολική Ιερουσαλήμ: Συνεχίζουν τις προκλήσεις τα στελέχη της ακροδεξιάς κυβέρνησης

Ο ακροδεξιός Υπουργός Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, του Ισραήλ προκαλεί του Παλαιστίνιους στο Τέμενος του Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Φώτο Αρχείου / Ο ακροδεξιός Υπουργός Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, του Ισραήλ προκαλεί του Παλαιστίνιους στο Τέμενος του Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ / 30 Δεκεμβρίου 2022

Μια νέα προκλητική επίσκεψη χθες του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σε θρησκευτικό χώρο στην Ιερουσαλήμ προκάλεσε έντονη αντίδραση από την παλαιστινιακή πλευρά και από τους Άραβες συμμάχους των Παλαιστινίων, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος του ιερού χώρου.

Κατά την επίσκεψή του στο Όρος του Ναού, όπως είναι γνωστό στους Εβραίους, ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε «ενθουσιασμένος» για την επίσκεψή του στο «πιο σημαντικό μέρος για τον εβραϊκό λαό».

Ο τόπος λατρείας αυτός βρίσκεται στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, γνωστός στους μουσουλμάνους ως «Χαράμ Ας Σαρίφ» ή «Ευγενής Ναός» και στους Εβραίους ως «Όρος του Ναού». Εκεί βρίσκεται και το τέμενος Αλ Άκσα. Είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Οι Εβραίοι επιτρέπεται να επισκέπτονται την τοποθεσία, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί.

Ο υπουργός επαίνεσε την ισραηλινή αστυνομία, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον ιερό τόπο, ο οποίος είναι υπό πάντως υπό μουσουλμανική διοίκηση, λέγοντας ότι έδειξε «ποιος είναι ο κύριος του σπιτιού στην Ιερουσαλήμ».

«Όλες οι απειλές της Χαμάς (της κυβερνώσας ισλαμιστικής της Γάζας) δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα, είμαστε ο ιδιοκτήτης στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρη τη γη του Ισραήλ», είπε ο Μπεν-Γκβίρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αναφερόμενος επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπεν-Γκβίρ «κατάφωρη επίθεση στον ιερό τόπο που θα έχει σοβαρές συνέπειες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. «Οι προσπάθειες του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και των ομοίων του εξτρεμιστών να αλλάξουν το status quo στο τέμενος Αλ Άκσα είναι καταδικαστέες και θα αποτύχουν», είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε επίσης την επίσκεψη του ακροδεξιού πολιτικού ως επικίνδυνη πρόκληση.

Δείτε ακόμα...