Την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης (GSI – αφορά ευρύτερα τη σύνδεση των δύο χωρών και με το Ισραήλ) ενέκρινε χτες το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, αναμασώντας τα περί έργου που «θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».
Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν πάντως ότι «δεν έγινε σαφής αναφορά στη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του “Great Sea Interconnector”».
Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί ένα όργιο πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, για τη γεωπολιτική σημασία του έργου και την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο, με την κυπριακή πλευρά να εκφράζει ανησυχίες για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», την Τουρκία, η οποία διακηρύσσει σε όλα τα επίπεδα ότι κανένα έργο δεν θα προχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την έγκρισή της.
Με φόντο την άρση των «επιφυλάξεων», αύριο Πέμπτη ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Γιάννος Κρανιδιώτης: 25 χρόνια μετά, το όραμα παραμένει ζωντανό», όπου θα μιλήσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ενώ παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Αλλη μια «κίνηση στην παρτίδα» και ενώ προσβλέπουν σε μια «λύση – πακέτο» για την Ανατολική Μεσόγειο, αναθερμαίνοντας μια σειρά ευρωατλαντικής κοπής διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό.
Στο μεταξύ, χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Μπας (πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία), στο πλαίσιο επαφών που είχαν προγραμματιστεί για να υπογραμμιστεί – όπως ανέφερε αμερικανική ανακοίνωση – η «δύναμη της διμερούς σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας» και να συζητηθούν οι διμερείς «προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας να συνεργαστούν για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν ανακοίνωσε τίποτα για το περιεχόμενο της συνάντησης, εκτός από το ότι πραγματοποιήθηκε.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τις νέες απαράδεκτες δηλώσεις της Αγκυρας (με πρόφαση την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στο Καστελόριζο), στην προσπάθειά της να μη χαλάσει το «κλίμα» ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη βδομάδα στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, συνάντησης η οποία κατά την κυβέρνηση έχει στόχο να θέσει τον νέο «οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου», μπροστά στη σύγκληση, στο τέλος του έτους, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, μετά την παρουσία του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια στο Καστελόριζο και δηλώσεις του εκεί για την ΑΟΖ που δικαιούνται τα νησιά κ.λπ., ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, τον χαρακτήρισε «προβοκάτορα», προσθέτοντας πως «τα λόγια του θα πνιγούν στο Αιγαίο».
«Η πόρτα του διαλόγου άνοιξε κατά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Ενώ επιδιώκεται αυτή η προσέγγιση, ακραία στοιχεία εντός της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο. Ο προβοκάτορας Δένδιας έκανε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όριά του. Πήγε στο Καστελόριζο και έκανε δηλώσεις εξηγώντας πώς θα επεκτείνουν τους εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, και στοχοποίησε την Τουρκία», είπε αρχικά ο Τσελίκ, επαναλαμβάνοντας ότι «το λόμπι του χάους θέλει να σαμποτάρει τις προσπάθειες για διάλογο» και ότι ο Δένδιας «λέει πράγματα στον δικό του πρωθυπουργό μέσω της Τουρκίας, και αυτό είναι πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης».
Κληθείς χθες να σχολιάσει τα παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης αντέτεινε ότι ο υπουργός Αμυνας «επανέλαβε πάγιες ελληνικές θέσεις».
Στο μεταξύ, την προμήθεια «Περιπλανώμενων Πυρομαχικών» (Loitering Munitions – μια κατηγορία μεταξύ των drones μάχης και των πυραύλων Κρουζ) για την κάλυψη «επιτακτικών αναγκών» των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Πεζικού δρομολογεί η κυβέρνηση, με βάση όσα ειπώθηκαν χθες στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή.
Εχουν καταλήξει σε «Περιπλανώμενα Πυρομαχικά» με βεληνεκές έως 20 χλμ., καθώς και με βεληνεκές έως 40 χλμ., με σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τα οποία θα απαιτηθούν τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα παραπεμφθεί στο ΚΥΣΕΑ για λήψη οριστικής απόφασης.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας (και συγκεκριμένα της 336 Μοίρας της 116 Πτέρυγας Μάχης) στην άσκηση «Tarang Shakti 24», η οποία διεξήχθη στην αεροπορική βάση «Jodhpur» στην Ινδία. Η Μοίρα συμμετείχε με κλιμάκιο 4 αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ινδία με 2 αεροσκάφη C-130, ενώ εκτός της Ινδίας και της Ελλάδας συμμετείχαν με δυνάμεις τους η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, το Μπανγκλαντές, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη.