Ανατολική Μεσόγειος: Με ναυαρχίδα το TCG Barbaros η Sea Guardian

Η τουρκική φρεγάτα TCG Barbaros (F 244) ναυαρχίδα της Νατοϊκής Επιχείρησης SEA GUARDIAN στην Ανατολική Μεσόγειο
Φώτο Αρχείου / Η τουρκική φρεγάτα TCG Barbaros (F 244) ναυαρχίδα της Νατοϊκής Επιχείρησης SEA GUARDIAN στην Ανατολική Μεσόγειο / Γενάρης 2022 / Πηγή: Marcom

Η τουρκική φρεγάτα TCG Barbaros αναπτύχθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα ως ναυαρχίδα των περιπόλων της Επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη 3 εβδομάδων είναι η πρώτη από τις έξι επιχειρήσεις περιπολίας OSG που έχουν προγραμματιστεί φέτος και θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2022.

Χωροφύλακας της Μεσογείου η Τουρκία

Η Επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ είναι ο «χωροφύλακας» της Μεσογείου. Τις 3 πρώτες βδομάδες του 2022 οι Ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις περιπολούν υπο της Τουρκικής Φρεγάτας. Επισήμως το ΝΑΤΟ εξηγεί: «Το OSG είναι μια συνεργατική επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας, που είναι σε λειτουργία όλο το χρόνο και έχει σχεδιαστεί για τη διατήρηση την «επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης» (MSA), την αποτροπή και την αντιτρομοκρατική δραστηριότητα και την οικοδόμηση ικανότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Συμμάχων και των εταίρων του NATO. Εκτός από τις καθημερινές δραστηριότητες της MSA, η OSG διεξάγει εστιασμένες περιπολίες σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος στη Μεσόγειο Θάλασσα». «Αυτή η εστιασμένη περιπολία ενσωματώνει αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τουρκία και ελληνικά και τουρκικά υποβρύχια για την υποστήριξη της ναυαρχίδας TCG Barbaros.»

Το NATO ξεκίνησε το OSG το 2016 για να διατηρήσει μια ακριβή εικόνα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να ελέγχει τις κινήσεις (πολεμικές και εμπορικές) κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή της Μεσογείου.

SNMG2: Μόνιμη αρμάδα για τον έλεγχο Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας

«… Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του NATO, αποτελούμενη από τις φρεγάτες ITS Margottini, ESPS Blas de Lezo και TCG Goksu, θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ελέγξει τη θαλάσσια κατάσταση», αναφέρει το ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του.

Με πληροφορίες από MARCOM

Δείτε ακόμα...