Ανατολική Μεσόγειος: Ολοκληρώθηκε ακόμα μια σειρά «Εστιασμένων επιχειρήσεων» της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης «Sea Guardian» 

Φώτο αρχείου / Sea Guardian – Συνεκπαίδευση με πλοία του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού (Πηγή: ΝΑΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν, οι 6ες μέσα στο 2021, «Εστιασμένες Επιχειρήσεις» (Focused Operations – FOCOPS), της Νατοϊκής αεροναυτικής επιχείρησης «Sea Guardian». Στις FOCOPS, ο  Παναγιώτης Καραβάς Πλοίαρχος ΠΝ είχε αναλάβει καθήκοντα διοικητή της ομάδας πλοίων επιβαίνοντας στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ». Στην ίδια ομάδα συμμετείχε  και η βουλγαρική φρεγάτα «Drazki», ενώ οι δυο φρεγάτες υποστηρίχτηκαν από υποβρύχια Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και από αεροσκάφη ΗΠΑ, Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα μεταξύ 17-18 Νοεμβρίου η Ελλάδα ανέπτυξε στην ομάδα πλοίων μια κινητή εκπαιδευτική μονάδα για την εκπαίδευση των πληρωμάτων σε διαδικασίες νηοψίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έλεγχου εμπορικών πλοίων.

 Ολοκληρώνοντας την Νατοϊκή επιχείρηση, το «task group» επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Κατά την επίσκεψη παραβρέθηκε εκ μέρους της Ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ ο αντικαταστάτης επιτελάρχη σχεδιασμού Αρχιπλοίαρχος Diogo Arroteia (PRT N) επικεφαλής αντιπροσωπείας του επιτελείου της διοίκησης. Τον Πορτογάλο αξιωματικό δέχθηκε ο Αντιναύαρχος Ahmed Khaled αρχηγός του αιγυπτιακού ναυτικού. 

Σημειώνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Αιγύπτου υπάρχει εδώ και 25 χρόνια μέσω του «Μεσογειακού διαλόγου», που είναι ο  συνεταιρισμός της λυκοσυμμαχίας με Μεσογειακά κράτη και είναι αντίστοιχος με εκείνον «για την ειρήνη». 

Tα πλοία αποπλέοντας από την Αλεξάνδρεια συνεκπαιδεύτηκαν με τα αιγυπτιακά «ENS Toshka» και «ENS S. Ezzat», σε ασκήσεις της μορφής «passex».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων η ομάδα πλοίων είχε επισκεφθεί και το Ισραήλ ενώ πραγματοποίησε και 2 «αυξανόμενης πολυπλοκότητας» ασκήσεις – όπως χαρακτηρίστηκαν από την ίδια την Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) – με το ισραηλινό ΠΝ. 

Δείτε ακόμα...