Ανατολική Μεσόγειος: Πιέσεις των ΗΠΑ στο Λιβανέζο Πρόεδρο για συμφωνία με το Ισραήλ

Βηρυτός, Λίβανος
Φώτο Αρχείου / Βηρυτός, Λίβανος / Πηγή: PEXELS / Φωτογράφος: Jo Kassis

Οικονομικές και πολιτικές πιέσεις άσκησε χτες σε συνάντηση που είχε στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μ. Αούν, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντ. Χέιλ, για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού και για οικονομικές – πολιτικές «μεταρρυθμίσεις», που θα διευκολύνουν τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ και άλλους δανειστές. Ταυτόχρονα «υπενθύμισε» το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ.

Ο Χέιλ ανανέωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον ρόλο μεσολάβησης που παίζουν στις άτυπες διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου, που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη στη μεθόριο των δύο χωρών, θυμίζοντας τα πιθανά οφέλη αμφοτέρων από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που μπορεί να βρεθούν στις θαλάσσιες ζώνες τους. Επανέλαβε δε «πυρά» σε βάρος της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν, λέγοντας πως «υπονομεύουν το κράτος».

Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος Πρόεδρος απαίτησε τον άμεσο τερματισμό όλων των υποθαλάσσιων ερευνών στα βόρεια θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ, τονίζοντας πως ο Λίβανος «διατηρεί το δικαίωμα να διαμορφώσει τη στάση του ανάλογα με τα συμφέροντά του και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο υπό το διεθνές δίκαιο». Κάλεσε δε «διεθνείς ειδικούς» να χαράξουν τη γραμμή στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια ύδατα των δύο χωρών. Ζήτησε από το Ισραήλ να μη διενεργήσει περαιτέρω δραστηριότητες και να μην αρχίσει καμία έρευνα στο οικόπεδο «Καρίς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...