Ανατολική Ουκρανία: Εκατοντάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας και ένταση Ρωσίας – ΝΑΤΟ για τα τουρκικά «Bayraktar»

Τουρκικό Μη Επανδρωμένο Bayraktar

Νέα αναζωπύρωση των συγκρούσεων καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς), με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναφέρει πάνω από 200 παραβιάσεις της εκεχειρίας την Τρίτη και τη Δευτέρα.

Η νέα όξυνση της κατάσταση σημειώνεται ενώ το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Ουκρανίας εμφανίζεται να αμφισβητεί όλο και πιο ανοιχτά τις συμφωνίες του Μινσκ για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης, ενώ προετοιμάζεται και συνάντηση των ΥΠΕΞ του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Παράλληλα το ΝΑΤΟ συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, τις χώρες της Βαλτικής και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως αποφάσισαν και οι υπουργοί Αμυνας την περασμένη βδομάδα.

Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε χθές ότι ο στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τουρκικό μαχητικό drone «Bayraktar» στην περιοχή Ντονμπάς, ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας και υπογραμμίζει τις αντιθέσεις συμφερόντων στην περιοχή.

«Έχουμε, πράγματι, ιδιαίτερες και καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά στην δεδομένη περίπτωση, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για το ότι ο εξοπλισμός με παρόμοια είδη όπλων του ουκρανικού στρατού, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην γραμμή επαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ. «Βλέπουμε ότι μόλις τέτοια όπλα πέφτουν στα χέρια των στρατιωτικών, μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την περιοχή της (ανατολικής -σ.σ.) Ουκρανίας και αυτό οδηγεί μόνο στην αποσταθεροποίηση» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση του εσωτερικού ουκρανικού προβλήματος».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξετάζει αυτές τις αναφορές και άφησε αιχμές εναντίον όσων υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ενθαρρύνουν με εξοπλισμούς.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτίμησε χτές ότι «υπάρχουν ήδη περίπου δέκα τοποθεσίες ανάπτυξης στρατιωτικών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό κατασκευή στο Ochakovo και το Ilyichevsk που θα μπορούν να υποδέχονται στρατηγικά βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ. Ετσι η Ουκρανία στρατιωτικοποιείται σταδιακά και η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ προωθείται πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αυτό δεν θα διευκολύνει ούτε τη σταθερότητα στην Ουκρανία, ούτε την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης του Ντονμπάς».

Η ίδια υπογράμμισε τις «μιλιταριστικές δηλώσεις» Ουκρανών πολιτικών το τελευταίο διάστημα, ακόμη και για «πυραυλική επίθεση στη Ρωσία», οι οποίες ευνοούν το ΝΑΤΟ, και κάλεσε τους δυο «εταίρους» του σχήματος της Νορμανδίας, Γερμανία και Γαλλία, να αντιδράσουν σε αυτές τις «ευθείες απειλές κατά της Ρωσίας».

Εξάλλου σχολίασε την λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου «Lielvarde» στη Λετονία από το ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για «αποσταθεροποίηση» στην περιοχή της Βαλτικής.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...