Ανατολική Ουκρανία: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολιτική Ουκρανία, όπως και οι επαφές και ο ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων που παρεμβαίνουν στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κλιμάκωση της έντασης στις ανατολικές περιοχές της χώρας του δείχνει ότι η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει μια απειλητική ατμόσφαιρα ενόψει των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Το να παίζει με την ισχύ της, υπό τη μορφή στρατιωτικών ασκήσεων και πιθανών προκλήσεων κατά μήκος των συνόρων, είναι μια παράδοση της Ρωσίας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε μια ανάρτησή του στο Telegram. «Κατ΄’ αυτόν τον τρόπο (η Μόσχα) επιδιώκει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα απειλής και, ταυτόχρονα, να ασκήσει πιέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως μίλησε με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τη «συστηματική επιθετικότητα» της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον χθες Τετάρτη εξέφρασε τη στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας».

Επίσης το ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, καθώς οι πρεσβευτές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντήθηκαν με θέμα συζήτησης την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην ανατολική ουκρανική επαρχία Ντονμπάς.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία. «Οι Σύμμαχοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν επίσης για τις ρωσικές παραβιάσεις της εκεχειρίας του Ιουλίου 2020 που οδήγησαν στο θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα».

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...