Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση για αποχώρηση ενός μόνο μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και Κριμαία, καθώς όπως δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ασκήσεις ετοιμότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εποπτεύει στενά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων. Παράλληλα, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση απαγόρευσης διέλευσης πολεμικών και κρατικών πλοίων σε ορισμένες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τον Οκτώβρη, προκειμένου να μην «αποσταθεροποιηθεί» η περιοχή.
Η Ουκρανία εξέφρασε ικανοποίηση για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώνοντας πως μαζί με το ΝΑΤΟ παραμένει σε «επιφυλακή»…Σε κάθε περίπτωση, τόσο από το ΝΑΤΟ και το Κίεβο, όσο και από τη Ρωσία, η «επιφυλακή με το δάκτυλο στη σκανδάλη» μεταφράζεται και σε πολύμορφη στρατιωτική ετοιμότητα απο τα αντιμαχόμενα μέρη.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσεκμεταλλευόμενος την κλιμάκωση των εντάσεων τις τελευταίες μέρες, βρήκε ευκαιρία για να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάγιες διεκδικήσεις του Κιέβου – οι οποίες εξυπηρετούν και τα σχέδια των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στους «Financial Times», επανέλαβε την πρόταση «να τροποποιηθούν οι Συμφωνίες του Μινσκ», που έχουν υπογραφεί από το 2015 από Ουκρανία και Ρωσία με διαμεσολάβηση Γαλλίας και Γερμανίας. Επίσης ζήτησε, για μία ακόμη φορά, να ενταχθούν στο «Σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Γαλλία) οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς.
Μετά την πρόσκληση του Ζελένσκι προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να συναντηθούν στο «Ουκρανικό Ντονμπάς», ο Πούτιν κάλεσε τον Ζελένσκι για συνομιλίες στη Μόσχα με αντικείμενο την «ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», αποκλείοντας συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Μάλιστα προέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Το Κίεβο βέβαια αρνείται διαχρονικά να έχει απευθείας συνομιλίες με τους φιλορώσους αυτονομιστές, γιατί τότε θα αναγνώριζε τη σύγκρουση ως «ενδοουκρανική» και όχι ως επίθεση από τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ζελένσκι δήλωσε χτες, πως έχει εξουσιοδοτήσει τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου να οργανώσει μια συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ίδια η συνάντηση, «το πού θα πραγματοποιηθεί είναι λεπτομέρεια». Επίσης, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, όλες οι πλευρές βρίσκονται στη «γραμμή του τερματισμού» μίας συμφωνίας για νέα εκεχειρία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ,«δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για πιθανή συνάντηση», ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική» τη δήλωση Ζελένσκι για τροποποίηση των Συμφωνιών του Μινσκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ