Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι η απόφαση του Πενταγώνου να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στη βάση του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Σιλ της Οκλαχόμα, είναι ακόμη μια απόδειξη της εμπλοκής της Ουάσιγκτον στην ουκρανική σύγκρουση.
«Η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να οργανώσει εκπαίδευση στο Fort Sill στην Οκλαχόμα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της de facto εμπλοκής της Ουάσιγκτον στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό των εγκληματιών Ναζί από το Κίεβο», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι προσπάθειές μας να φέρουμε στην προσοχή του αμερικανικού λαού τον πραγματικό κίνδυνο μιας τέτοιας γραμμής από τον Λευκό Οίκο αναγνωρίζονται από την κοινότητα εμπειρογνωμόνων», συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης. «Για παράδειγμα, οι παρατηρητές της Washington Post παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση αυξάνεται. Σημείωσαν ότι η κυβέρνηση δεν περιορίζεται πλέον στην ενίσχυση του αμυντικού δυναμικού του Κιέβου, αλλά μεταφέρει νέα όπλα στη χώρα, προκειμένου να αυξήσει τις επιθετικές της ικανότητες».
«Το τελευταίο επιχείρημα, που διατυπώθηκε από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ουάσιγκτον παραπλάνησε εσκεμμένα τη χώρα μας και τον κόσμο, μιλώντας για την επιθυμία να ενισχύσει την ικανότητα αυτοάμυνας της Ουκρανίας. Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προκαλέσει στη Ρωσία ζημιά στο πεδίο της μάχης όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, χρησιμοποιώντας Ουκρανούς ως πληρεξούσιους», πρόσθεσε ο Αντόνοφ.
Ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιωτικούς στη χρήση του συστήματος αεράμυνας Patriot στη στρατιωτική βάση του Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα την επόμενη εβδομάδα. Σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι 90 με 100 Ουκρανοί θα υποβληθούν στην εκπαίδευση.
Τον Δεκέμβριο, οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για παροχή 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία σε ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, μια συστοιχία του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να μην παρέχει τέτοια όπλα στο Κίεβο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα συστήματα Patriot θα θεωρηθούν ως νόμιμοι στόχοι από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν η Ουάσιγκτον τα προμηθεύσει στο Κίεβο.